Ušteda vode 15% veća nego lani

Ušteda vode 15% veća nego lani

12
Podijeli

Radnici preduzeća Vodovod i kanalizacija DOO Herceg Novi tokom ove ljetnje sezone otklonili su 595 kvarova, a ostvarena je ušteda u potrošnji električne energije od 24.600 eura.

Prema riječima direktorice, Olivere Doklestić sistem snabdijevanja bio je izuzetno stabilan, pa je Herceg Novi ove godine bio oslonjen na dotok vode sa Plata, koji od 8. juna daje između 420 i 480 l/s.

Picerija i restoran

Otklanjanjem kvarova napravljena je ušteda od oko 40l/s vode, što je količina koju je grad dobijao iz Regionalnog vodovoda.

– U junu 2017. godine bilo je 113 kvarova, a najstariji je bio 113 dana, dok je u junu ove samo 47. Broj kvarova starijih od 10 dana smanjen je u julu i avgustu sa 42% i 40% prošle, na svega 2-3% tokom 2018. godine – isitče ona.

Analizom stanja zaključeno je da je u 2018. godini stanje operativnosti značajno bolje. Podaci pokazuju da je Vodovod napravio uštedu između 10 i 15%.

Tokom ljetnje sezone sve dispečerske službe su obavljale posao odgovorno i korektno. Služba za eletromašinsko održavanje objekata je pored redovnih pregleda rezervoara, pumpnih i hidroforskih stanica otklanjala i tekuće kvarove, naglasio je rukovodilac službe elektromašinskog održavanja, Dragan Latković.

On je informisao da je ova služba, pored aktivnosti oko saniranja kvarova i servisiranja pumpi, umnogome doprinijela uštedi električne energije, u odnosu na isti period lani.

– Ovog ljeta utrošeno je 364.000kw/h manje, što u novcu iznosi 24.627 eura, što predstavlja 10% ukupnih godišnjih troškova za električnu energiju – kazao je on.

Uštede električne energije prvenstveno su rezultat smanjenja tehničkih gubitaka u vodovodnom sistemu zbog efikasnijeg pronalaženja i otklanjanja kvarova, zaključio je on.

Kanalizaciona mreža, puno anomalija

Na pressu se čulo da Vodovod ima velike probleme sa održavanjem kanalizacione mreže, iako su ekipe bile spremne i pripravne tokom ljeta za sva čišćenja i intervencije na plažama, usljed izlivanja fekalnih voda, što je bila česta pojava, navodi Doklestić.

– Imamo velike probleme sa izgrađenim novim kolektorom zbog neprijatnih mirisa i nekih anomalija u pumpnim stanicama. Jasno je svima na ovoj prioritetnoj dionici, koja je primljena i stavljena u funkciju, ali bez zvaničnog tehičkog prijema, naši radnici svakodnevno izlaze tokom ljetnje sezone i pumpne stanice čiste čak i dva puta na dan – objašnjava ona.

Rukovodilac tehničke službe, Mićo Stojanović naveo je sve intervencije koje je ova služba preuzela tokom ljetnje sezone na održavanju, kako vodovodne, tako i problematične kanalizacione mreže.

– Izdato je 465 naloga, od čega je ukupan broj intervencija na mreži 371, broj intervencija na pumpnim stanicama 215, što je veliki broj, jer se to konstantno radi i pražnjenje septičkih jama je 289. Ukupan obim rada i aktivnosti, u odnosu na prošlu godinu, veći je za 17% – informiše Stojanović.

Jedan od velikih problema predstavljaju pumpne stanice kolektora, kod kojih je elektronska oprema izuzetno loše pozicionirana, pa zahtijeva angažovanje dodatne radne snage, što ovom preduzeću nedostaje.

12 Komentari

 1. Slazem se sa prethodnim komentarom.Ralevicu ti si najvece … koje je ikada doslo u SC.Vec si se ljutio na mene a ja sam samo iznosila cinjenice.Odbojka na piiesku?? Ne sprdaj se covjece.Pogledaj na koje grane si doveo jedini sport koji ti donosi pare!!! Iz obijesti si pomjerio Miletica sa mjesta sefa a covjek ti je doveo sve igrace na Igalo.Svi smo prresli zbog njega i zbog terena koji su odjednom postali najbolji.Dje su ti sad rezultati kad on vise nije sef??? Niko ti vise ne igra u Igalu.Pitanje za Katica: Da li znas koliko ti je Ralevic izgubio para ove godine na teniskim terenima?Svi smo presli na Toplu jer vise nema Dada Miletica da vodi posao i tereni su u haosu. Provjeri.A ti Ralevicu ODLAZI dok nisi sve unistio

  10
 2. Olivera Doklestic je jedini sposoban i skolovan kadar postavljen od strane vlasti.Molimo vas Olivera dodjite u Sportski Centar i oslobodite nas nesspobnog,neskolovanog partijskog zeta Ralevica koji ce unistiti sve klubove u gradu,osim njegove odbojke na pijesku koju igraju samo njegovi Zelenicani i pikanja lopte sa njegovim djevojcicama.Oslobodite nas Ralevica dok jos nije kasno a glasove gubite svaki dan zbog takvih kadrova.Pozdrav sa Gomile

  20
  10
 3. Znači priritetna dionica pumpnih stanica koje je izgradio Čeltičoglu “primljena je bez zvaničnog tehničkog prijema” i data na upravljanje Vodivodu i kanalizaciji, iako nije ispravna.
  Ovo je SKANDAL!!!!!
  Hvala Oliveri na iskrenoj informaciji. Tek sad shvatam sa kakvim problemima mora da se nosi.
  Još da saznamo ko je to primio i po čijem ovlašćenju djelove sistema za prečišćavanje otpadnih voda???????

  10
  8
  • Da su čekali sve formalnosti, kanalizacija bi išla u more i narednih 10 godina, kao i do sada. Ljudi su od dva zla odabrali manje. I to je sve.

   6
   3
   • Prijem ne znači da kanalizacija više ne ide u more.
    Prijemom vodovod mora da upravlja nečim što nije završeno.
    Prijem je znak da izvođač može da naplati i ono što nije dobro odradio, i da ne mora da ispravi greške.
    Sada je vodovod, koji nije u projektu ni luk jeo ni luk mirisao, odgovoran za funkcionisanje dionica koje su mu date na upravljanje.

 4. Elektronska oprema izuzetno lose pozicionirna, a jeli iko krsten iz vodovoda to prije kontrolisao, ko je to tako lose projektovao, ko je lose izvodio radove, jeli to placeno ,a ako jeste, ko je i u ime cega to ucinio?

  14
  5

Ostavite komentar

*

code