Početna Društvo Ustoličen mitropolit Joanikije uz prisustvo patrijarha

Ustoličen mitropolit Joanikije uz prisustvo patrijarha

17

U manastiru Svetog Petra Cetinjskog služena je svečana arhijerejska liturgija povodom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Foto: Tanjug

Nakon ustoličenja, u prvom obraćanju, mitropolit Joanikije je rekao:

– Oprostite nam što ste od nekog doba od sinoć vidjeli ovdje dosta neprijatnosti i podjela, vi dobro znate Vaša svetosti i prosvećeni vladiko kruševački Davide, da su te podjele vještački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena.

Svetosti, vašim dolaskom, a i podjelivši sa nama vašu zabrinutost od sinoć, vi ste pokazali veliku ljubav ne samo prema meni, nego prema cijelom narodu Crne Gore.

Neću u ovom momentu više pričati o našim mukama, nego ću zablagodariti Bogu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.

– Moleći se za mir svih, mir cijelog svijeta, a najviše za mir ovoga grada, upravo sam ustoličio novog mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u Cetinjskom manastiru. Dostojan! – saopštio je patrijarh Porfirije.

Mir je, kaže, ovdje potrebniji nego bilo šta.

– To će biti vaša misija. Da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da služeći liturgiju svjedočite mir. Ne postoje granice, neprijateljstva, podijele, crkva je po svome značenju sabor, ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira, to je vaš zadatak – istakao je patrijarh srpski.

– U teška vremena dolazite na ovo mjesto, ali kad su vremena bila bolja i zar vas je neko pitao kad ćete se roditi i doći na ovo mjesto. Sve je to promisao Božija, a nezavisno od teških vremena, onda kada se uzdamo u Hrista, apostol Pavle poručuje, ma koliko da su teška vremena i iskušenja, dovoljna vam je blagodat Božija. Mi ljudi jesmo slabi ali dokazali ste sada da se vjerom, ljubavlju jaki, jaki potrebom da upravo ono što stoji u liturgiji, da propovijedate i pronosite mir ovde, u ovoj svetoj i raspetoj zemlji – poručio je patrijarh srpski na kraju liturgije.

Nešto poslije 9 časova u hramu u Podgorici je počela sveta litirguja, koju predvodi episkop katarski Makarije, iz jerusalimske patrijaršije.

Litugrija se održava uz sasluživanje oko 40 episkopa SPC i gostiju koji je trebalo da prisustvuju ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju.

Ti gosti su takođe episkopi iz drugih pravoslavnih crkvi, odnosno arhijereji iz sestrinskih Crkava.

17 Komentari

 1. Haha, pravi desant…
  Pa super…. Umalo da sidje padobranom…
  Litijasi prezadovoljni, komite manje a ovi cetrt vjekovni politicari najviše….
  Narode narode….

  4
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code