Uvijek oprezno sa sunčanjem: Koža sve pamti

Uvijek oprezno sa sunčanjem: Koža sve pamti

2
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_turizam_jul_plaza_2015_2Danima smo već izloženi jakim sunčevim zracima, a UV index se kreće od 9 do 10 UV jedinica. Koliko god pričali o blagodetima i štetnosti sunčanja, nikada priče dosta, pogotovo kada svakodnevno gledamo pune plaže baš u najkritičnijem periodu dana, od 10 do 17 h, djecu za koja roditelji misle da su dovoljno “uhvatla boje“, pa ne koriste zaštitnu kremu, niti suncobran, ni kačket…Zato ni aktivisti Crnogorskog društva za porbu protiv raka–CDPR ne miruju.

Obilazeći proteklih vrelih julskih dana pune plaže na crnogorskom primorju, oni su tokom vikenda posjetili  plaže na hercegnovskoj rivijeri (Zelenika, Meljine, Herceg Novi, Igalo, Njivice i ostale). Gostima su dijelili edukativno – propagandni materijal CDPR-a. To je brošura „Sačuvajte svoju kožu od neželjenih efekata sunca, može vam trebati”.

Picerija i restoran

U brošuri su pobrojane preporuke CDPR-a u vezi nekih koristi, ali i štetnosti sunčanja. Ti efekti  ne zastarijevaju, već naprotiv doprinose da Vi i Vaša koža brže starite i obolijevate, upozoravaju iz ovog društva.

U brošuri su navedene osnovne naznake oko sunčanja za koje se smatra da je  zdravo, što nije potpuna istina, zatim kako se mjeri nivo ultravioletnog zračenja (UVZ-a), koliki je rizik oboljevanja od kancera kože. Predočena je i velika zabluda da tumore kože ne treba operisati, jer je hirurška intervencija zapravo najbolji, a često i jedini način liječenja ovih tumora i ne smije se odlagati. Najvažnija preporuka je da redovno kontrolišete svoju kožu.

Istovremeno su u brošuri dati savjeti „Pametno sa suncem”, gdje je nabrojano osam osnovnih preporuka, kao što su: ne sunčati se između 10 i 17 sati, tražite sjenku ili je stvarajte, nosite šešir sa širokim obodom, nosite naočari za sunce, pokrijte ruke i noge, nosite bijelu ili svijetlu laganu odjeću, nanesite kremu za sunčanje

(sa faktorom minimum 20), pa do savjeta da bebe mlađe od godinu vrlo malo ili uopšte ne iznosite na sunce.

2 Komentari

  1. Moja generacija prije 50 godina bavila se jedrenjem od jutra do sutra. Gulili smo kožu jedni drugima sa tijela, formata A4 , iz više komada i svi bili kao jagnjetina sa ražnja. I, još niko nije obolio od raka. Zato neka ti pametni kažu, a još nigdje nijesam pročitao, da je sunce onda bilo zdravije nego danas.

  2. Za to trebaju brošure,a nikad se više nije bilo informisano,mladi i stari po cijeli dan nešto tipkaju u telefone,ni ručak više niko ne kuva kao nekad,ni robu niko ne pegla,sve znamo svi,a ono što treba ne zna niko.

Ostavite komentar

*

code