UZ MEĐUNARODNI DAN FIZIOTERAPEUTA: “POKRETOM DO ZDRAVLJA”

UZ MEĐUNARODNI DAN FIZIOTERAPEUTA: “POKRETOM DO ZDRAVLJA”

235
0
Podijeli

pokretom do zdravlja logoUdruženje fizioterapeuta Crne Gore, uoči sjutrašnjeg međunarodnog Dana fizioterapeuta, želi da upozori javnost da je pokretljivost tijela važan faktor u prevenciji svake bolesti. Većina ljudi, posebno mladih, sve je sklonija pogrešnom načinu života, što podrazumjeva puno vremena provedenog pred TV, kompjuterom, što neminovno dovodi do gojaznosti, problema sa zglobovima, dijabetesa, povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, i drugih bolesti, kazao je za Radio Jadran, predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, Krsto Kovačević. Fizioterapija je veoma zastupljena u Crnoj Gori, s obzirom na bolesti koje se javljaju već kod mlađih populacija – potrebe za fizioterapeutima, biće još veće, kaže Kovačević . Zbog bolesti koje se javljaju prilikom starenja, ali i zbog sve veće neaktivnosti mladih, Svjetska zdravstvena konfederacija ove godine upravo ističe neophodnu veću fizičku aktivnost.
“Neaktivnost uzrokuje invaliditet i smrtnost miliona ljudi širom svijeta svake godine, a pored toga česti uzroci smrtnosti su bolesti srca, maligna oboljenja, moždani udar i dijabetes. Tu je i loša navika prekomjernog sjedanja, i zato Udruženje fizioterapeuta Crne Gore upozorava javnost na pokretljivost tijela kao važan faktor u prevenciji bolesti”.
Crna Gora je preko Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Simo Milošević”, prepoznata ne samo u Evropi već i širom svijeta. Fizioterapeuti Instituta godinama su gradili imidž ove zdravstvene ustanove kao jedne od najrespektabilnijih u oblasti fizikalne medicine. Kovačević smatra da je postojanje jedne takve ustanove u Crnoj Gori dragocjeno, a Institut vidi i dalje među vodećim lječilišnim centrima.
“Institut Igalo svakako ima budućnost i to upravo u ovome po čemu je i poznat – fizioterapeutska djelatnost. Pored Instituta, srećni smo što i u svakom Domu zdravlja, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, rade fizioterapeuti koji imaju bitnu ulogu za zdravlje i djece i odraslih”.
Udruženje fizioterapeuta u narednom periodu radiće više na vrjednovanju stručnih kvalifikacija fizioterapeuta, ali i poboljšanju uslova u kojima rade, najavio je Kovačević.
Obilježavanje međunarodnog Dana fizioterapeuta počinje sjutra u 19.30 h u kongresnoj sali Instituta Dr Simo Milošević svečanom Skupštinom Udruženja fizioterapeuta, kojoj će prisustvovati pomoćnik ministra zdravlja Mensur Grbović, izvršni direktor Instituta Zoran Bošnjak, medicinski direktor Instituta dr Marina Delić kao i dekan Fakuklteta primijenjene fizioterapije u Igalu dr Sofija Žitnik Sivački.
Program obilježavanja biće nastavljen u nedjelju nizom aktivnosti pod sloganom ”Pokretom do zdravlja” na najfrekventnijim mjestima u Herceg Novom, Kotoru, Baru, Podgorici, Danilovgradu i Bijelom Polju od 11 h.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code