Početna Društvo Uz sjećanje na Ivu, Strahinju i Danila, Osnovna škola Dašo Pavičić obilježila...

Uz sjećanje na Ivu, Strahinju i Danila, Osnovna škola Dašo Pavičić obilježila svoj Dan

1

Najveća Osnovna škola u Herceg Novom, Dašo Pavičić na Toploj, obilježila je danas 59. godina postojanja i rada nizom aktivnosti.

Za razliku od proteklih, ovaj Dan škole protekao je u drugačijem tonu, budući da je škola ostala bez troje mladih učenika:

Picerija i restoran

“Simbolično smo se prisjetili učenika koji, na žalost, više nijesu sa nama. U školskom dvorištu posađena su tri mlada stabla lipe koja će nas uvijek podsjećati na Ivu, Strahinju i Danila. Mladice stabla školi je darivao kabinet predsjednika  Opštine Herceg Novi”, kazali su iz ove ustanove.

Program obilježavanja Dana škole počeo je polaganjem cvijeća ispred biste narodnog heroja Daša Pavičića. Kroz istorijski čas, pred učenicima VI razreda, na lik i djelo Daša Pavičića podsjetio je direktor škole, Branislav Krečković. On je, nakon toga, uručio laptop Ognjenu Kovačeviću, učeniku IX3, za osvojeno prvo mjesto na Državnom takmičenju iz matematike.

U holu škole za učenike je upriličena prezentacija o životu i radu ustanove. Tokom velikog odmora učenica VIII4 Andrijana Dabović čitala je literarni rad o životu, snovima i željama mladog revolucionara po kojem škola nosi ime.

Sportski dio dana obilježen je prijateljskim utakmicama u fudbalu i odbojci između učenika škole slavljenika i škole pobratima, OŠ Ilija Kišić iz Zelenike. Utakmice su započete minutom ćutanja u znak sjećanja na Ivu, Strahinju i Danila.

Tradicionalno, na Dan škole, iz štampe je izašao i 37. broj školskog lista Svitanje, a tema broja je “Igra sunca i talasa”.

Osnovna škola „Dašo Pavičić“ u Herceg Novom, počela je sa radom 21.09. školske 1959/60. godine, podjelom dotadašnje jedinstvene Osmogodišnje škole, zbog prevelikog broja odjeljenja i prostorne ograničenosti. U početku je nosila naziv Druga osnovna škola – Herceg Novi da bi, 28.11.1959.godine, dobila naziva Osnovna škola „Dašo Pavičić“, po istaknutom revolucionaru i prvoborcu ovog kraja, Danilu – Dašu Pavičiću. Škola je bila smještena u zgradi Škole učenika u privredi u Herceg-Novom, U novoj školskoj zgradi počela je sa radom 01.11.1971.godine, sa 854 učenika, za koliko je zgrada i planirana izgradnjom. Školu godišnje pohađa oko 1200 đaka.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code