UZ SVJETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

UZ SVJETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

130
0
Podijeli

energetska efikasnostNepovoljni hidrološki uslovi u Crnoj Gori kao i nemogućnost EPCG da nabavi potrebne količine struje za uredno snabdijevanje građana, rezultirali su teškom energetskom situacijom, zbog čega je Vlada u saradnji sa EPCG i medijskim partnerima pokrenula akciju radi racionalnijeg korišćenja električne energije – počev od lokalnih samouprava, velikih potrošača i na kraju građana.
Da ovakve akcije, ipak, nisu uzaludne pokazuju i mlađe generacije, oni na kojima ovaj svijet jednog dana „treba i da ostane”. Nevena Keković iz hercegnovsog Savjeta mladih DPS smatra da najprije treba raditi upravo na informisanju javnosti. “Energetska efikasnost znači uštedu uz očuvanje konfora, više energije više novca, i zato treba da budemo energetski efikasni. Počnimo sa najjednostavnijim – obične sijalice zamijenimo štedljivim, napravimo dobru izolaciju prostora koji se grije i smanjimo potrošnju u prostorijama koje se griju. Često kažemo da bez energije nema života tako da je vrijeme da počnemo voditi računa o njenoj potrošnji. Ministarstvo ekonomije pokrenulo je projekat “Montesol” – davanje beskamatnih kredita za ugradnju solarnih sistema u domaćinstva – to može biti rješenje” – smatra Nevena Keković.
Da je ušteda električne energije prijeko potrebna, govore i statistika – ako 200.000 domaćinsta u Crnoj Gori zamijeni samo jednu sijalicu od 100 W sa štedljivom sijalicom od 20 W, pri dnevnom korišćenju sijalice 8 sati, može se uštedjeti oko 4.500.000 € godišnje, 400.000 € mjesečno ili 12.800 € dnevno, što predstavlja uštedu od 23,36 € po domaćinstvu na godišnjem nivou. Prema ovoj kalkulaciji kupovina jedne sijalice isplati se za 2 mjeseca, samo kroz postignutu uštedu.
Pored građana, iz Vlade apeluju i na lokalne samouprave kao i velike privredne objekte na racionalniju potrošnju. Lokalne samouprave bi trebalo da sprovode aktivnosti koje vode ka racionalnijoj potrošnji i efikasnijem korišćenju električne energije, kao i restrikciju u napajanju potrošača, ali tako da se ne ugrozi funkcionisanje i kvalitet usluga organa, službi, i javnih preduzeća u okviru lokalne samouprave. Od velikih potrošača se očekuje da naprave plan koji bi mjere koje obezbjeđuju racionalnu i efikasnu potrošnju električne energije i koje bitno negativno ne utiču na kvalitet proizvoda i/ili usluga, odnosno na kvalitet komfora u radnim prostorijama.
Povodom Svjetskog dana energetske efikasnosti 5. marta, Ministarstvo ekonomije u shopping centru „Delta City” u Podgorici organizuje Sajam energetske efikasnosti, na kojem posjetioci mogu da se upoznaju sa projektom Montesol (kojim bi se uspostavili održivi krediti domaćinstvima za nabavku solarnih sistema), kao i benefitima koje on donosi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code