UZ SVJETSKI DAN MLADIH: NEZAPOSLENOST, AGRESIJA, DEPRESIJA

UZ SVJETSKI DAN MLADIH: NEZAPOSLENOST, AGRESIJA, DEPRESIJA

281
0
Podijeli

svjetski dan mladihSavjetovalište za mlade koje radi pri hercegnovskom Domu zdravlja obilježava 12. avgust Dan mladih pod sloganom – Mladi i migracije.
Aktivisti savjetovališta će tokom dana obići niz lokala u kojima se mladi najviše okupljaju i podijeliti edukativne brošure u kojima se govori o prevenciji bolesti kao i zdravim stilovima života. Takođe, na punktu Savjetovališta u Domu zdravlja mladi mogu obaviti besplatno mjerenje šećera u krvi.
Cilj ovakvih aktivnosti je ukazati mladima na probleme sa kojima se susrijeću, ali i savjetovati ih kako da ih riješe. Koordinatorka projekta primarijus dr Milena Proročić za naš radio je kazala da se u Savjetovalištu svake godine trude da obilježe ovaj dan nekom aktivnošću iako se postavlja pitanje šta mladi uopšte imaju da slave, kada je opšte poznato da im je najveći problem – nezaposlenost iz koje proizilazi nezadovoljstvo koje vodi ka nasilju – tzv. 3 N.
milena prorocicSvjetska zdravstvena organizacija i UN su preporučile da se ove godine sve aktivnosti odvijaju pod sloganom “Mladi i migracije”, jer su 2010. godine 27 miliona mladih širom svijeta bili emigranti.
“To znači da je kao emigrant izložen diskriminaciji i izrabljivanju, a iz toga proizilazi i nezadovoljstvo i nesnalaženje, pa se postavlja pitanje koliko onda mladom čovjeku treba znanja, vještine i spremnosti da pomogne zajednici u kojoj živi?”
Pored problema nezaposlenosti dr Proročić je istakla i da je SZO konstatovala da su kod mladih evidentni patološki primjeri poremećaja ponašanja – od teške agresivnosti do teške depresije, a tu je i poremećaj u ishrani – ili pretjerana gojaznost ili anoreksija.
“Dosta često mladi “potežu” i za samouništenjem, tj. samoubistvima, a to su veoma ozbiljne stvari koje bi trebalo da skrenu pažnju društvene zajednice”.
Kao koordinatorka projekta i Centra za prevenciju dr Proročić kaže da je izuzetno zadovoljna reakcijama mladih na aktivnosti koje savjetovalište sprovodi dodajući da im se omladina sve više obraća. Kako nam je rekla – uspijevaju da podignu svijest mladih koliko je zaista neophodno da vode računa o sebi i zdravom životu. Ona je istakla i da je jako bitnu ulogu odigrala i Vlada Crne Gore donijevši odluku da se najprije zapošljavaju mladi iz Crne Gore, pa tek onda iz regiona.
“Mislim da je to naše mlade ljude u znatnom stepenu izvuklo iz neke učmalosti i nezainteresovanosti, jer vidim da ih dosta radi i u turizmu i ugostiteljstvu, i to je svakako kampanja koju bi trebalo nastaviti”.
Svjetski dan mladih obilježava se od 1999. godine, na preporuku Svjetske konferencije ministara zaduženih za mlade koju je usvojio Generalni savjet UN.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code