Početna Društvo Uz Svjetski dan pošte: Poslati pismo i razglednicu ima kulturnu poruku

Uz Svjetski dan pošte: Poslati pismo i razglednicu ima kulturnu poruku

0

Širom svijeta danas se obilježava 9. oktobar – Svjetski dan pošte, a proglašen je 1969. godine na Svjetskom poštanskom kongersu u Tokiju. No, koliko su ovo obilježavanje i uloga pošte važni danas u poslovnim i privatnim životima ljudi i doprinose društvenom razvoju, kada dominaciju preuzima internet?

Još od odvajanja Pošte od Telekoma 1998. godine počeo je njen savremeni razvoj i brendiranje. Mnogo je rađeno na imidžu i uslugama, te danas Pošta Crne Gore posluje na savremen način, razvijajući nove usluge, tvrdi za Radio Jadran direktor Regionalnog centra Pošta Herceg Novi, Zoran Kaluđerović.

Ističe da nove tehnologije otvaraju nove perspektive komunikacije i dosta su korisne, ali Pošta se mora truditi da očuva tradiciju pisanja pisama i razglednica, jer to će uvijek imati kulturnu vrijednost.

Foto: Facebook Zoran Kaludjerovic

– Moj stav je da je odgovornost na nama, tu ubrajam sebe kao nekog ko je koristio i razglednice i pisma. Smatram da se tome treba polako vraćati, jer ima širok smisao i moramo edukovati djecu da se vraćaju starim vrijednostima. Poslati razglednicu ima kulturnu poruku, koja može biti i istorijska, pogotovo ovdje gdje ima mnogo istorijskih spomenika koje valja pokazati cijelom svijetu – kaže Kaluđerović.

Pošta stoga, svake godine organizuje nagradne konkurse za djecu za najljepše pismo, kako bi podstakli dječiju kreativnost i umjetnost pisanja, kako bi se očuvala ta tradicija. Takođe, organizuje posjete đaka gdje ih poštanski službenici edukuju o istoriji, značaju i funkcionisanju Pošte, a često i donira sredstva školama.

Kaluđerović navodi da promet pošiljki koje se uručuju na nivou grada konstantno raste, a razlog tome je činjenica da Novljani sve više proizvoda naručuju online, najviše preko Aliexpressa i E-baya.

On ističe da Pošta konstantno radi na unaprijeđenju usluga i tehnologija.

– Pošta je uvela novu uslugu koja se zove post pak. To je usluga potpisana sa 3 entiteta Bosne i Hercegovine i sa poštom Srbije. To su otkupne pošiljke. Kada neko nešto kupuje pouzećem iz Srbije ili Bosne može, da otkupninu plati u Crnoj Gori – objašnjava Kaluđerović.

Za narednu godinu u planu im je sanacija odjeljenja Pošte u Bijeloj, Zelenici i Igalu.

Katurić čuva pisma i pečate “Castel Nuovo”

Poznati filatelista i dobitnik brojnih nagrada, Tomo Katurić osvrće se na istoriju, jer je prva Pošta u Herceg Novom otvorena još 1804. godine, a na Kamenarima, koje je bilo jedno od vodećih i razvijenijih mjesta u Boki, 1872. godine.

– Pečat je bio Castel Nuovo i smatra se da se da je bio od drveta ili bakra, a ja ta pisma sa pečatima iz Herceg Novog posjedujem u svojoj zlatnoj kolekciji. U početku nije bilo markica, već samo pečati. One su 1840. ušle u upotrebu i tada počinje doba filatelije, a sva što je pisano 100 ili više godina prije te godine je prefilatelija – objašnjava on.

Na bojazan mnogih da će se pisma i razglednice potpuno zaboraviti, Katurić gleda optimistično i smatra da će oni uvijek imati vrijednost i svoje korisnike.

– Prema podacima pošte ide dosta razglednica sa pečatima gradova, pogotovo ovih gdje ima turista, jer mnogi žele da se jave svojim prijateljima, dragim osobama. Mislim da se filatelija neće ugasiti iako su moderni uređaji i internet preuzeli primat u komunikacijama. Kad vi pošaljete pismo ono ostaje trajno i istorijski, a danas imamo i vrlo lijepe marke – kaže Katurić.

On je nedavno bio u Madridu kao član žirija na takmičenju za izbor najljepše markice svijeta, a u decembru će biti član žirija na sličnom takmičenju u Bankoku. Kako ističe, ta čast nije priznanje samo za njega već i filateliji Crne Gore.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code