Početna Društvo Uz Svjetski dan Roma: Nova generacija osposobljena da učestvuje u donošenju odluka

Uz Svjetski dan Roma: Nova generacija osposobljena da učestvuje u donošenju odluka

1

U Crnoj Gori postoji nova generacija romske zajednice, koja je osposobljena da ravnopravno sa drugima utiče na proces donošenja odluka, uprkos ograničenim mogućnostima koje ta populacija ima u pristupu raznim oblastima života.

FOTO: PR Centar

To je ocijenjeno na skupu povodom Svjetskog dana Roma, koji su organizovali NVO Mladi Romi i Unija slobodnih sindikata Crne Gore, u okviru projekta „Ujedinjeni možemo više – Glas studentima, podrška radnicima”, koji finansira Evropska unija (EU).

Izvršni direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha, kazao je da su Romi dio crnogorskog društva i da ta populacija Crnu Goru smatra svojom domovinom.

– U Crnoj Gori postoji nova generacija romske zajednice, koja je osposobljena da ravnopravno, zajedno sa drugima, utiče na proces i učestvuje u donošenja odluka čiji je cilj dobrobit cijelog društva – rekao je Jaha, prenosi PR centar.

FOTO: PR Centar

On je kazao da projekat ima dodatnu vrijednost jer ima mješovitu grupu. Korisnici su pripadnici većinske i romske zajednice.

– To je nešto za šta se mi zalažemo i mislimo da to utiče na smanjenje predrasuda i potencijalne diskriminacije – naveo je Jaha.

On je objasnio da projektom žele da unaprijede radna prava Roma zaposlenih u komunalnim preduzećima i da oni budu sindikalno organizovani.

Ambasador EU, Aivo Orav, smatra da u Crnoj Gori, i pored određenog napretka kada je riječ o pristupu zdravstvu i stanovanju, Romi i dalje imaju ograničene mogućnosti pristupa raznim oblastima života.

FOTO: PR Centar

– Romkinje su izložene dvostrukoj diskriminaciji. Kad je u pitanju obrazovanje, došlo je do povećanja broja upisane romske djece na svim nivoima obrazovanja. Međutim, i dalje imamo ograničen broj romske djece u srednjem i univerzitetskom obrazovanju – istakao je Orav.

On je ocijenio da su Romi isključeni iz procesa političkog uključivanja, navodeći da to negativno utiče na njihovo učešće u drugim oblastima života.

– Izborno zakonodavstvo omogućava niži cenzus kad su u pitanju izborne liste nekih manjinskih grupa. Međutim, ta odredba se ne odnosi na Rome. Pozivamo domaće organe da nađu pravno rješenje koje će omogućiti romskim zajednicama da imaju predstavnike i u nacionalnom i u lokalnim parlamentima – poručio je Orav.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković kazao je da su Romi istorijski zapostavljena manjinska nacionalna zajednica, ne samo u Crnoj Gori, nego i na evropskom prostoru.

Zato je danas prilika da se zapitamo da li smo dovoljno učinili za stvarno i suštinsko uključivanje Roma u svakodnevni život, a odgovor je, bez sumnje, da nijesmo, naveo je Baković.

Potpredsjednik Skupštine, Genci Nimanbegu, rekao je da je oblast unaprjeđenja prava Roma široka i značajna. Govoreći o obrazovanju i zapošljavanju, Nimanbegu je ocijenio da ti činioci presudno utiču na društvenu vidljivost i značajno učešće u društvenom životu.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, Angela Longo, kazala je da Svjetski dan Roma obilježavaju sve države članice Savjeta Evrope, kao simboličan doprinos te organizacije zaštiti ljudskih prava širom evropskog regiona.

– Crna Gora je dio jednog od programa Savjeta Evrope ROMACTED, koji se sprovodi u osam opština u Crnoj Gori, a kojim doprinosimo boljem položaju Roma“, navela je Longo.

Uslijedila je simulacija parlamentarne debate, u kojoj je 25 studenata koji dolaze iz romske i većinske populacije govorilo o političkoj participaciji romske zajednice.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code