Početna Društvo UZ SVJETSKU NEDJELJU POMORSTVA – BROD SE I VOLI I MRZI

UZ SVJETSKU NEDJELJU POMORSTVA – BROD SE I VOLI I MRZI

0

KordicNa svjetski Dan pomorstva, koji je proglasila Međunarodna pomorska organizacije (IMO) razgovarali smo sa capt. Branom Kordićem iz Risna o aktuelnim temama u crnogorskom pomorstvu.
Kordić je pomorski kapetan skoro dvije decenije. Plovi od 1974. godine, a od 1977 je na strancu i kako kaže još dugo će ovo biti njegov poziv.

– Poslije svih ovih godina more i dalje  daje, ali i uzima. Brodova pod crnogorskom zastavom skoro i da nema – kaže capt. Kordić za Radio Jadran.
– Crnogorska plovidba gradi dva broda u Kini ,jedan će biti završen do kraja godine ,a  drugi polovinom iduće,ali crnogorsko pomorstvo je još na  nuli – smatra Kordić.

On dodaje i da su naši pomorci na stranim brodovima, da do posla  najčešće dolaze preko preko dvije ili tri poznate agencije, jer država nije stala iza njih.
A koliko su zaštićeni od napada pirata, mogli smo se uvijeriti  nedavno kada su naša tri pomorca provela deset mjeseci u zatočeništvu na otetom brodu.

– Naši pomorci od pirata su zaštićeni koliko i drugi. Dobro je ipak što pojedini brovodi obezbjeđuju oružanu pratnju u vodama Adena. Ali iako taj koridor u zalivu  obezbjeđuje NATO, dešava se da pirati ipak napadaju – priča  Kordić.
Njegov savjet pomorcima koji dođu u takvu situaciju jeste da zadrže smirenost i pribranost, jer je kaže najvažnije ostati živ i zdrav i vratiti se kući.

Inače, Međunarodni sindikat transportnih radnika ITF (International Transport Workers’ Federation) koji okuplja i brojna pomorska sindikalna udruženja, traži zabranu korištenja brodova čije zastave ne prihvataju oružanu pratnju. Udruženje pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, stalno ukazuje na potrebu hapšenja i krivičnog gonjenja pirata o čemu je bilo riječi tokom konferencije brodara o pirateriji nedavno u Londonu.

Naš sagovornik capt. Brane  Kordić planira da ostane na moru do penzije, jer se uz sve teškoće koje nosi ovaj  posao ili “kruv od sedam kora”, od nečeg mora živjeti.
– Brod se voli i mrzi. S jedne strane obezbjeđuje egzistenciju za vas i porodicu, a s druge  odvaja vas od najmilijih – zaključuje capt. Kordić.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code