Početna Turizam Uživali na orjenskom snijegu i obilježili Dan planete Zemlje

Uživali na orjenskom snijegu i obilježili Dan planete Zemlje

1

Klima Orjena dozvoljava da čak i krajem aprila, dok gledate na more, uživate u aktivnostima na snijegu.

Tu privilegiju protekle nedelje iskoristili su posjetioci događaja „Proljeće na snijegu“, koji se već treću godinu za redom održava na Orjenskom sedlu (1600 m n. v.) u organizaciji Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i planinarskog kluba „Subra“ iz Herceg Novog, saopšteno je iz Press lokalne uprave.

Picerija i restoran

Učesnici iz Herceg Novog i Dubrovnika su prisustvovali, a i učestvovali u atraktivnom pravljenju sniježnih koktela i sladoleda, umijeću koje je predstavila Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Spremanje i degustacija pod otvorenim nebom su dio nezaboravnog doživljaja, upotpunjenog „otkačenim“ takmičenjem u sankanju, na poligonu koju su za ovu priliku „iskopali“ članovi Planinarskog kluba „Subra“.

Naime, trasirana je na strmoj padini obližnjeg Kosmaša, svojevrsna bob staza, dužine više stotina metara. Dubina staze omogućavala je bezbjedan prolazak i izbjegavanje Orjenske lokve, najveće vodene površine na ovoj inače bezvodnoj planini.

Najbrži su dobili diplome za sjećanje na „Proljeće na snijegu“, događaj kojim su organizatori ove godine ujedno obilježili Svjetski dan planete Zemlje. Na ovaj ilustrativni način naglašava se da je sve povezano i da bi se regionalno zagađenje atmosfere moglo negativno odraziti na hemijski sastav snijega na Orjenu, te da bi buduće klimatske promjene mogle ozbiljnije ugroziti postojanje orjenskih proljećnih snjegova, prirodnog fenomena planine na rubu toplog Jadranskog mora.

1 komentar

  1. КАДА ЋЕ ДИРЕКТОРИЦА ХЕРЦЕГ ФЕСТА ОДГОВОРИТИ ЗАШТО ЗАПОШЉАВА ПЕНЗИОНЕРЕ ЗА МЈЕСЕЧНУ ПЛАТУ ОД 400€ А МЛАДИ ШКОЛОВАНИ ЧЕКАЈУ НА ЗАВОДУ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ??????

    15

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code