VAJAGIĆ: SAOBRAĆAJNICE DUŽ RIVIJERE ASFALTIRANE, GRADILIŠTA DOVEDENA U RED

VAJAGIĆ: SAOBRAĆAJNICE DUŽ RIVIJERE ASFALTIRANE, GRADILIŠTA DOVEDENA U RED

191
0
Podijeli

Završeno je asfaltiranje saobraćajnica od Meljina do Bijele, kao i postavljanje kanalizacione i vodovodne infrastrukture, saopštio je novinarima v.d. predsjednika opštine, Milan Vajagić, sa predstavnicima „Vodacoma”, turskog izvođača „Ćeltikćioglu”, nadzora-firme „Dahlem” i Društva za izgradnju komunalne insfrastrukture.

– Lokalna samouprava je veći dio svog angažmana u protekla dva mjeseca posvetila radovima u priobalnom pojasu do početka turističke sezone. U ovom poslu su nam svojim angažmanom i nakon isteka mandata puno pomogli bivši predsjednik opštine, Dejan Mandić i njegov savjetnik Vladimir Mračević, koji su od početka ovog projekta maksimalno uključeni u sve detalje. Uz Vodakom, izvođača radova i nadzora oni su dali maksimum da se sve ovo završi u rokovima koji su bili dogovarani – rekao je Vajagić. On se zahvalio građanima koji su pokazali strpljenje i razumjevanje prilikom izvođenja radova, ali pored subjektivnih slabosti, opravdao graditelje, jer im često na ruku nije u junu išlo vrijeme.
Direktor Vodakoma – Agencije za implementaciju projekata za vodosnabdijevanje i odbođenje otpadnih voda na Crnogorskom primorju, Boris Vuković, je ocjenio da je cilj koji je zacrtan u martu, da radovi budu završeni do početkja turističke sezone, realizovan. On je podsjetio da je projekat vrijedan 18,5 miliona eura. Do sada je završeno 66 odsto cjevovoda odnosno od 31,2 km položeno je 20,6 km cjevovoda i to 1,3 km na podmorskom ispustu u Meljinama, 2 km cjevovoda u Kumboru, 4 km na zamjeni vodovodne mreže u Kumboru, 13,4 km kanalizacionih gravitacionih i potisnih cjevovoda duž obale od Jošica do Forte mare. Ostalih 10,6 km biće položeno nakom turističke sezone. Radovi su izvođeni i na nekoliko pumpnih stanica i u najvećoj mjeri završeni na glavnoj pumpnoj stanici u Meljinama.
Vuković je informisao da je izvođač u maju otpočeo sa asfalterskim radovima i do 4. jula uspješno konzervirao sva gradilišta ugradivši približno 20 000 metara kvadratnih asfalta uz poruku da sve što je urađeno ima oznaku visokog kvaliteta. Prema njegovim riječima Herceg Novi će završetkom projekata izgradnje kanalizacione infrastrukture i postrojenja za preradu otpadnih voda, čija je vrijednost oko 30 muiliona €, do turističke sezone 2015. godine biti prvi grad na Crnogorskom primorju koji će riješiti problem odvođenja otpadnih voda. Po završetku ljeta biće sve spremno za kvalitetan nastavak radova na projektu.
Projekt menadžer turske kompanije Ćeltikćoglu, Rozvita Agiguzvel zahvalila je građanima Herceg Novog koji su pokazali ogromno strpljenje tokom građevinskih radova za neprijatnosti koji oni mogu da izazovu. Ona je potvrdila da će se građevinski radovi nastaviti nakon sezone, od septembra i očekuje da će biti završeni do proljeća iduće godine.
– Kao i na svim međunarodnim projektima veoma su visoki standardi kvaliteta koji se traže tako da je kvalitet radova na zavidnom nivou. Bili smo suočeni sa velikim brojem problema i uspjeli smo da se sa većinom uspješno izborimo. Mogu da vas uvjerim da ćemo moj tim i ja, i svi podizvođači u potpunosti biti spremni da u punom kapacitetu nastavimo radove u septembru.
Direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Herceg Novom, Milorad Velaš istakao je da je, ipak, veliki dio ovako zahtjevnog i izuzetno teškog izvođačkog projekta uspješno završen.
– Svi radovi se izvode na javnim površinama gdje nemamo tačno definisane katastre podzemnih instalacija što nam je na mnogim pozicijama stvaralo otežavajuće uslove za dinamiku izvođenja radova. I pored toga možemo da budemo zadovoljni i nadamo se da ćemo ovaj projekat u istom sastavu uspješno dovesti do kraja.

Picerija i restoran

MORA BITI POTPISAN ANEKS UGOVORA SA IZVOĐAČEM

Na pitanja novinara o isteku roka iz ugovora za izgradnju kolektora, najavljenom, pa otkazanom potpisivanju aneksa, plaćanju penala za kašnjenje, direktor Vodakoma Boris Vuković je potvrdio da je rok iz ugovora istekao 17. februara. Ali, s obzirom da se radi po međunarodnim pravilima to ne znači da se radovi tog dana zaustavljaju, objasnio je on. Aneks se mora potpisati i sve će to biti urađeno nakon analize odštetnih zahtjeva izvođača . U aneksu će biti definisan novi rok odnosno za koliki je broj dana opravdano produžiti rok iz ugovora.
– Ukoliko se izvođač ne uklopi u taj broj dana, naravno da će se od njega naplatiuti odštetni zahtjev, predviđen ugovorom i određenom međunarodnom procedurom – obećao je Vuković.

U TIVTU POČELA GRADNJA POSTROJENJA ZA PREARDU OTPADNIH VODA

Ovih dana počeli su radovi na postrojenju u Tivtu. Time će u sve tri bokeljske opštine za godinu ipo kapitalani projekti infarstrukture biti potpuno završeni, siguran je Boris Vuković. Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Kotoru i Tivtu ne kasni ni dan jer je ugovor potpisan 14. februara a projektna dokumentacija će biti predata tokom ovog mjeseca. Očekuje da radovi krenu na jesen i da budu završeni u roku. Kanalizaciona mreža u Tivtu koja se radi prema Krašićima kasni i aneks će biti potpisan u narednim sedmicama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code