Početna Društvo VAKCINOM PROTIV GRIPA

VAKCINOM PROTIV GRIPA

0

vakcina gripU hercegnovskom Domu zdravlja danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Vakcina nije obavezna već se daje po kliničkim i epidemiološkim indikacijama. Za osiguranike Fonda zdravstva Crne Gore – vakcina je besplatna.
Kako nam je rekla specijalista epidemiolog dr Stefa Glušac,
vakcinu treba da prime odrasle osobe, čiji imuni sistem usljed hronične bolesti starosti ili iznemoglosti nije u stanju da se odupre sezonskom gripu.
“To su osobe sa oboljenjima disajnog, srčano-cirkulatornog i bubrežnog sistema, dijaberičari, osobe sa padom imuniteta, kao i sve osobe starije od 65 godina – iako su zdrave”.
Vakcinu takođe mogu primiti i djeca uzrasta preko 6 mjeseci kod kojih postoje kliničke indikacije za vakcinaciju. “O tome naravno odlučuje izabrani pedijatar djeteta uz prethodni pregled i nalog doktora”. Vakcina je zaštićenog naziva FLUARIX, – tj. inaktivisana split vakcina, objašnjava dr Glušac.
“To znači da to nije cjelovirusna vakcina, već ona koja sadrži samo djelove virusa, odgovorne za stvaranje imuniteta kod čovjeka, i upravo zato je mogu primiti i djeca”.
Ova vakcina se do sada pokazala kao efikasna i daje dobru zaštitu kod osoba sa urednim imunim sistemom. Kod osobe koja je primila vakcinu, imunitet se razvije za 10-15 dana. U slučaju da se epidemija pojavi i osoba se zarazi virusom, posljedice su daleko blaže u odnosu na zaražene koje vakcinu nisu primile.
Vakcina se može primiti i ako su ljudi zaraženi gripom, ali tada nema efekta jer je neophodno da vakcina razvije imunitet, te se stoga daje prije sezone gripa koja počinje krajem novembra.
Dr Glušac je navela da ovu vakcinu daju posljenjih 5 godina i da su iskustva u zaštiti zdravlja izuzetno pozitivna. Međutim, moguće su i kontraindikacije.
“Ozbiljne alergijske reakcije na neku od komponenti vakcine – znači, ako je neko prethodnih godina imao ovakve reakcije na vakcinu, on ne treba da se vakciniše. Vakcinu ne smiju da prime ni oni koji imaju alergiju na jaja, živinsko perje i meso, kao ni oni koji imaju neku umjerenu ili tešku formu neke akutne bolesti”.

Novskom Domu zdravlja distribuirano je 1500 doza vakcine FLUARIX što je dovoljna količina i u Domu zdravlja ne očekuju da će biti veće gužve. Vakcine će u Centralnoj zgradi Doma zdravlja svakog dana davati izabrani doktori u peiodu od 8-19 časova, u zdravstvenim stanicama u Bijeloj, na Toploj i u Igalu vakcine će se davati od 8-13 h, a za slabo pokretne ili nepokretne osiguranike, patronažna služba će po nalogu izabranog doktora davati vakcine u stanu osiguranika.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code