„Val“ u balotama moćan na obali i pod vrhovim Orjena

„Val“ u balotama moćan na obali i pod vrhovim Orjena

0
Podijeli

Revijalno bućarsko prvenstvo „Orjensko sedlo 2016“, na visini od čak 1600 metara okupilo protekle nedjelje šest ekipa iz sve tri bokeške opštine. Nakon obnove planinarskog zoga, drugog prevenstvu su učestvovali: BK „Kalimanjac“ i ekipa „Seljanovo“ iz Tivta, BK „Perast“ iz Kotora, dok su iz Herceg Novog, grada – domaćina,  učestvovali BK „Val“, BK Meljine, kao i ekipa „Veteran“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao i prošle godine, najuspješniji je bio „Val“, drugo mjesto zauzeo je „Kalimanjac“, dok je treća bila ekipa BK „Meljine“.

Picerija i restoran

Takmičarski program svakako stvara dodatnu pozitivnu atmosferu, ali svi ističu druženje i nezaboravnu lokaciju, toliko drugačiju od uobičajenih primorskih bućarskih terena. Zog na planinskom prevoju sa koga puca pogled na priobalje, a prvenstveno na krševite vrhove tromeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ostavlja poseban utisak. Uz opušteno druženje nakon partije, razlog je odličnog odaziva. Ove godine učestvovale su dvije ekipe više, a i broj prisutnih se polako uvećava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Glavna osobina Orjenskog sedla je izrazita planinska klima, koja je i ovom prilikom držala tokom cijelog dana termometar na teperaturama od 13 do 18 stepeni, što je za najtopliji dio avgusta zaista rijetkost na tako maloj udaljenosti od mora. U takvom okruženju često se čula ona opštebalkanska izreka: „Ma, ko mi ovo može platiti!“, pa takmičenje bez semafora, standardnog terena, službenih sudija i bez nagradnog fonda, svejedno dobija sve više svojih pobornika – ističe Željko Starčević iz PK Subra.

Nakon završenog odmjeravanja vještine i snage, dodjele diploma i zahvalnica i zajedničkog ručka u planinarskom domu „Orjen sedlo“, kojeg su pripremili domaćini iz PK „Subra“, bućari su obišli u pratnji v. d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željka Starčevića, obližnju istorijsku zanimljivost: dio puta za Crkvice koji je sticajem okolnosti ostao napušten i nedovršen, a koji je pravi muzej na otvorenom čuvene austrougarske tehnologije cestogradnje s početka 20-og vijeka. Sa ovim kraćim izletom u prošlost, uspješno je zaokružen cjelodnevni program na Orjenskom sedlu.

Organizatori II revijalnog bućarskog prvenstva su planinarski klub „Subra“ i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, kao i sami novski bućari, koji su prepoznali entuzijazam i želju da se kroz balotu dodatno oživi ovaj kutak orjenskog masiva.

Nema komentara

Ostavite komentar