Valentinovo u Herceg Novom: Ljubav treba slaviti svakog dana

Valentinovo u Herceg Novom: Ljubav treba slaviti svakog dana

15
Podijeli

U svijetu se danas obilježava Dan zaljubljenih, poznatiji kao Valentinovo, mada Novljani ne pridaju veliku važnost ovom prazniku. U razgovoru sa prolaznicima u Igalu o tome koliko im znači Valentinovo oni ističu da ljubav treba slaviti svakog dana, a ne samo danas.

Mlađi sagovornici Dan zaljubljenih obilježavaju simbolično, uz male znake pažnje i sitne poklone, dok se starijima ne dopada noviji trend.

Picerija i restoran

Muškarci, tradicionalno najviše poklanjaju cvijeće. Preporuka naših cvjećara su vanvremenske crvene ruže koje su, kako kažu prodavačice, simbol ljubavi i strasti.

Obilježavanju ovog praznika pridružili su se i članovi NVO “Nova šansa u Novom” koji u blizini svojih prostorija, ipsred  Novljanke prodaju ručno rađene ukrase sa motivima ljubavi.

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom vijeku u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, engleskom pjesniku poznog srednjeg veka. Do petnaestog vijeka, ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav iskazuju cvijećem, slatkišima i čestitkama.

15 Komentari

    • Tako je. Uskoro će nam djeca umjesto danas je Trifundan govorit danas je Valentinovo. Ili Noć vještica umjesto Lučindan. Amerikanizovane gluposti! Mi nemamo veze s tim „praznicima“

      31
      15

Ostavite komentar

*

code