Početna Kultura Vanserijsko prvo festivalsko džez veče Montenegro 2019 u Tivtu

Vanserijsko prvo festivalsko džez veče Montenegro 2019 u Tivtu

2

Na Syhcro pozornici Porto Montenegra u Tivtu, publika je sinoć imala priliku da uživa u vanserijskom muzičkom performansu velikih svjetskih jazz zvijezda. Koncert Made in New York Jazz Festival-a priređen je u organizaciji crnogorske izdavačke kuće Rabbit Records, u saradnji sa Made in New York Competition and Festival INC iz Njujorka (SAD).

Na stupili su: Bill Evans – sax, trostruki vlasnik prestižne Gremi nagrade, Lenny White – bubnjevi, vokalne solistkinje Polly Gibbons i Charenee Wade, Ameen Saleem – bas, Axel Tosca Laugart – klavir/klavijature, Hermine Deurloo – usna harmonika i umjetnički direktor Made in New York Jazz Competition INC Yaacov Mayman – sax/ewi, Vladimir Maraš – klavir/klavijature, Vasil Hadžimanov – klavir/klavijature, Vladimir Krnetić – truba, Milorad Šule Jovović – gitara i Pippo Corvino – gitara.

Picerija i restoran

Koncert u Tivtu bio je i dobra najava za novi doživljaj večeras u Ethno Jazz Clubu Sejdefa, u ulici Stanka Dragojevića broj 10. Nastupiće Jelena Jovović i Jazz Junction, a sjutra 16.juna u atriumu The Capital Plaza u Podgorici.

2 Komentari

  1. Послије наступа легенде Југо Џеза трубача Душка Гојковића прије пар година у ХН (ХВАЛА нашем Драгану Ђорђевићу!!), ово је НАЈВЕЋИ музички догађај за љубитеље Џеза и Џез-Импровизације у Боки, Црној Гори а и шире на “нашим” просторима сиромашним квалитетном музиком. Бубњар Лени Вајт је легенда свјетског Џеза кога препотентни водитељ програма, В. Мараш, НИЈЕ знао да достојно представи већ као: “ето знате како је тешко постићи каријеру као бубњар!”, као да на свијету, а нарочито у домену Џеза, одавно већ не постоје бар десетине ако не и стотине фантастичних и надасве чувених бубњара, за које дотични Мараш изгледа није још чуо, него се јадо уморио давећи нас читањем, на цијеле 2 (двије!!) А4 странице, имена којекаквих “наших” спонзора који су се ваљда добро “уградили” у овај Џез догађај иако о Џезу немају нимало појма – наравно. Пошто значи о Лени Вајту није имао баш представу, Мараш је “распалио” о Бил Евансу саксофонисти који је јбг. добио пар Гремија, иначе млађи 9 година од Вајта, као да је он главна звијезда а не Лени који наравно има више Гремија од дотичног Еванса, и који је са 21 годину свирао на ЕПОХАЛНОМ албуму Мајлс Дејвиса “Bitches Brew” давне 1970-е, када још нико чуо није за овог Бил Еванса, (овдје не треба бркати чувеног пијанисту са истим именом!), албуму који је утицао на многобројне рок и фанк музичаре и био пресудан албум у стварању новог правца Jazz Rock Fusion. Тако нам Лени остаде замало у сјенци других музичара због нашег водитеља програма. Шалу на страну публика је присуствовала једној ерупцији праве Џез-енергије и квалитетног музичког звука барем у оним композицијама гдје су наступали 6 Американаца,(бубњеви, бас, два саксофона, клавир и соло пјевачица), па чак и у пар нумера са укључењем инспиративног Васила Хаџиманова (БГ) на клавијатурама и трубача Крнетића (БГ), и на сву срећу наградила извођаче урнебесним, а на самом крају и стојећим овацијама и дуготрајним аплаузима, док су наши домаћи “џезисти” подбацили у судару са америчким дивовима. ХВАЛА организаторима из Њу Јорка који нам доведоше овакву екипу!!!

  2. Mi imamo priliku da uzivamo u folkloru svaki drugi dan a zenit ce biti gusle i Mica Trofrtaljka! Naprijed u 14 vijek punom parom! Bravo opstina!

    10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code