Početna Sport Sportisti iz Afrike po znanje i vještine u Herceg Novi

Sportisti iz Afrike po znanje i vještine u Herceg Novi

0

U Herceg Novom na pripremama trenutno borave dvije ženske vaterpolo ekipe iz Afrike, odnosno St Stithians Koledž iz Južnoafričke Republike i miks nekoliko škola iz Zimbabvea. Među njima je veliki broj djevojaka koje nastupaju za nacionalnu selekciju.

Nakon priprema ženske reprezentacije Mađarske i belgijskog tima Hasselt, zatim ekipe Roma Vis Nova iz Italije, juniorskih reprezentacija Novog Zelanda i Kine, seniorskih reprezentacija Kine i Kazahstana, uz dvije ekipe iz Afrike, jasno je da PVK Jadran ima veliku ulogu u razvoju sportskog turizma u Herceg Novom.
Nije slučajno da su sve te ekipe pripreme obavljale na bazenu Jadran na Škveru, za koji imaju samo riječi hvale. Vateprolo škola Jadrana cijenjena je u svijetu, zbog čega se mnogi odlučuju da svoje znanje i vještine unapređuju baš u saradnji sa trenerima i stručnjacima iz Herceg Novog.

Trener ekipe St Stithians Koledža, Pierre Le Roux impresioniran je uslovima na bazenu i saradnjom sa trenerima, a posebno gradom.

– Herceg Novi je predivan grad, na vodi je i rivijera je fantastična. Kultura je potpuno drugačija od onoga na šta smo mi u Južnoj Africi navikli. Tamo, gdje god idemo, moramo automobilima, sve je prepuno obezbjeđenja i policije i uvijek smo unutar kompleksa. Ovdje možemo slobodno da šetamo, sigurno je. Fantastično iskustvo je za djecu da mogu da prošetaju od hotela do bazena i plaže. Sa aspekta bezbjednosti, ali i iz iskustva, apsolutno je čarobno – priča Pier.

Ništa manje ga nisu oduševili bazen i čitav Jadranov kompleks na Škveru, za koji kaže da je svjetske klase, zbog čega su Jadran i reprezentacija Crne Gore u samom vrhu svjetskog vaterpola.

– Zbog toga smo i mi ovdje, da učimo od Jadrana, od trenera i menadžmenta, kako organozvati tim, ili 10 timova i kako razvijati i unapređivati klub, igrače i trenere. To iskustvo je za nas nevjerovatno. Vlado Gojković je vrhunski trener. Imali smo pomoć oko svega, oko golmana. Miloš Mračević priča sa nama svaki dan, daje nam uputstva. To je od neprocjenjive vrijednosti, kao zlato – smatra on.

Djevojke St Stithians Koledža u Herceg Novom boraviće 14 dana. Pier smatra da su svi napredovali, jer Jadranovi treneri su, kako je kazao, superiorniji od njihovih.

– Savjetuju nas kako da unaprijedimo igru i radimo zajedno. Profesionalci su, vide svaku grešku i uče nas kao trenere kako da uočimo te greške i popravljamo ih, a prirodno kroz to će i igračice napredovati – navodi on.

Da je saradnja sa Jadranom dobar recept uvjerili su se 2016. nakon čega su konstantno šampioni Južnoafričke Republike, što je i razlog da se stalno vraćaju.

Herceg Novi pravi dragulj za vaterpolistkinje iz Zimbabvea

Uz ekipu koledža St Stithians na bazenu na Škveru pripreme obavljaju i djevojke iz Zimbabvea, a mi smo pričali sa članicom menadžerskog borda Vaterpolo federacije ove zemlje, Farzanom Khan.

Kuriozitet je da su Crna Gora i Herceg Novi prva vanafrička destinacija gdje neki klub iz Zimbabvea obavlja pripreme.
Farzana je kazala da je ekipa iz Zimbabvea u Herceg Novi došla na predlog Piera Le Rua iz Južne Afrike, jer dva vaterpolo saveza imaju tijesnu saradnju.

Prije dolaska u Herceg Novi niko od članova tima nije znao šta da očekuje, zbog čega im je fascinacija gradom i Crnom Gorom još veća, priča nam Franzana.

– Ovdje smo došli da treniramo vaterpolo, ali do sada smo vidjeli i doživjeli mnogo toga drugog, vašu istoriju, kulturu, tradiciju… ljudi su veoma druželjubivi, a grad se dobro održava i čist je i definitivno bih se ovdje vratila sa porodicom na odmor – ističe ona.

Za nju Herceg Novi je kao dragulj u Evropi za koji malo ko zna, a koji će rado preoporučiti ljudima u Zimbabveu, posebno roditeljima čija djeca žele da se bave vaterpolom. Takođe, ukoliko u Zimbabveu budu angažovali inostrane trenere, definitivno će angažovati nekog od trenera Jadrana.

Kada je riječ o uslovima na bazenu, treninzima i predavanjima u Torfejnoj Sali, koje održavaju Jadranovi treneri, Farzana je slikovito objasnila da bi čitav objekat, kada bi mogla, nekako čarolijom premjestila u Zimbabve.

– Nismo imali predstavu da ima toliko osoblja, da je bazen veliki i da se tako dobro održava, a posebno smo “oduvani” predanošću djece i strašću koju Herceg Novi gaji prema vaterpolu, jer su ta strast i predanosti toliko izraženi da se gotovo mogu dodirnuti – nasmijano priča Farzana i dodaje da će to biti nešto što će ponijeti nazad kući i primjeni u Zimbabveu.

O njihovom napretku tokom boravka u Herceg Novom najbolje svjedoči činjenica da su im Južnoarfikanke odale priznanje nakon jedne od sparing utakmica.

– Kao roditelji i kao organizatori oduševljeni smo progresom, koji smo načinili za tako kratko vrijeme uz prava uputstva i disciplinu, a koje smo naučili od Jadrana – navodi ona.

Starije grupe vaterpolistkinja uspjele su da osvoje medalje u Africi, ali boravkom u Herceg Novom pokušavaju da unaprijede i mlađe generacije. One u Herceg Novom ostaju 10 dana.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code