Početna Društvo VATROGASCI BOKE I BUDVE SPREMNI I NA OPREZU!

VATROGASCI BOKE I BUDVE SPREMNI I NA OPREZU!

0

firemanBokeljske i budvanska služba spašavanja i zaštite, zajedno sa dva Dobrovoljna vatrogasna društva u Perastu i Radovićima  pripremljene su za sezonu požara i bez upozorenja Ministarstva unutrašnjih poslova da će do 5. jula područje Crne Gore biti na udaru drugog tropskog toplotnog talasa, što uslovljava ekstremnu opasnost od požara, koji će imati vrijednost od 32 i više jedinica. Stalno su na oprezu, u izviđanjiama i dežurstvima, a imaju i solidnu opremljenost -to je zaključak koji smo stekli nakon što smo provjerili kako ulaze u novo vrelo ljeto. Komandir Vatrogasne jedinice Herceg Novi, Damjan Lončar, bio je kratak i kategoričan, rekavši da je lokalna vatrogasna jedinica “vrhunski opremljena i vrhunski spremna” za “sezonu”.

Rukovodilac službe spašavanja u Kotoru – Maksim Mandić, kaže da ovu požarnu sezonu dočekuju malo spremnije nego prošlu. Njihov vozni park broji desetak protivpožarnih vozila (5 novih i 4 starije generacije) koja su uredno servisirana. Raspolažu i velikim brojem vatrogasnih crijeva. On navodi i da su nabavili jedan dio opreme za šumske požare, ali da još uvijek imaju problem sa nabavkom opreme za ličnu i “interventnu” zaštitu od požara na vozilima i u objektima. Mandić dodaje da sa kolegama iz drugih opština imaju odličnu saradnju, koju su i pokazali i prilikom vježbe na objektu “KIPS-a” u kotorskoj industrijskoj zoni. Sa kotorskom, radi i Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Perasta, koje im je, kaže Mandić “desna ruka” u ljetnom periodu. Međutim, njihova tehnička opremljenost nije na zadovoljavajućem nivou, a najpotrebnija im je makar jedna cistijerna sa velikom količinom vode, kao i lična zaštitna oprema. Kotorska služba zaštite i spašavanja trenutno zapošljava 24 vatrogasca, od kojih je 20 operativnih, što je mali broj za veliku opštinu kakva je Kotor.

Rukovodioca ove službe Rista Subotića zatekli smo upravo uoči sastanka u sektoru za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, gdje će biti postignuti dodatni dogovori oko što bolje preventive i eventualnog djelovanja u slučaju požara. Subotić je smao kazao da je pri kraju posao  popravke vozila, obnavljanja opreme i kadrova.

– Mi smo uvijek speremni, imamo dobra vozila, gorivo, dobili smo nove kombinezone i čizme prije dva mjeseca. Svih pet vatrgasnih cistjerni je spremno. Među njima je i najveće vatrogasno vozilo u Crnoj Gori, koje može da prihvati 15 tone vode – kaže nam Zoran Barbić, rukovodila DVD “Krtoli”. Za razliku od dobrovoljaca iz Perasta vatrogasci iz Radovića su odlično opremljeni, imaju i novo vozilo ”Mercedes”, kao i dva šumska, koja dosta znače jer pokrivaju Lušticu, odnosno tivatsku i novsku opštinu. Barbić poručuje stanovnicima i turistima koji već po Luštici prave saobraćajne gužve da paze, kao i da čim primjerete opasnost od požara ili vatru odmah jave, prije nego što sami počnu da gase.

I iz službe zaštite u Budvi su optimistični oko spremnosti za požarnu sezonu. Rukovodilac službe, Zdravko Šljukić za Radio Jadran kaže da su izvršili servisiranje svih vozila koja se nalaze na teritoriji opštine Budva, ali i Petrovca, jer i tamo imaju jedinicu sa 12 vatrogasaca. Služba u Budvi broji 32 vatrogasca. Raspolažu sa 11 cistijerni za gašenje šumskih požara, a prije petnaestak dana dopremili su i 150 crijeva, kao i prateću opremu.

No, bez obzira na tehničku opremljenost i ljudstvo, rukovodioci službi ističu, da u ekstremnim situacijama (jak vjetar, visoke temperature, mala vlažnost vazduha) nekada to ipak nije dovoljno. Apeluju na građane da pažljivo rukuju zapaljivim materijalima, izbjegavaju paljenje zelenog otpada, kao i da blagovremeno obavijeste vatrogasnu službu u slučaju požara.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code