Početna Društvo Vatrogasci i komunalna policija kontrolisali hidrante

Vatrogasci i komunalna policija kontrolisali hidrante

8

kontrola hidranata 210316Pripadnici Službe zaštite i spasavanja i Službe Komunalne policije započeli su akciju provjeravanja ispravnosti  hidranata na području opštine Herceg Novi, kao jednu od aktivnosti u susret turističkoj sezoni, saopšteno je iz lokalne samouprave.

Tokom proteklih dana, obišli su ukupno 61 hidrant od Debelog Brijega do Kamenara, kako bi ustanovili da li pravilno funkcionišu. Utvrđeno je da 21 hidrant ne radi, nepristupačno je pet, a na devet je izvršena prenamjena, tako što su pretvoreni u česme.

Najveći problem ustanovljen je na Trgu Belavista i na području Starog grada, gdje od ukupno devet rade samo tri hidranta.

zatvoren protivpozarni izlazTakođe, konstatovano je da u stambenim zgradama u ulicama: Orjenski bataljon (naselje Crveni krst), Nikole Ljubibratića (Topla 2), Pete crnogorske brigade i Norveškoj (Igalo) nedostaje unutrašnja hidrantska instalacija i oprema.

Čest je slučaj i da su protivpožarni izlazi u stambenim zgradama blokirani ili iskorišćeni u druge svrhe, što onemogućava evakuaciju u slučaju potrebe.

Na osnovu stanja na terenu, Komunalna policija je izdala nalog preduzeću “Vodovod i kanalizacija” da se obavi popravka dijelova hidrantske mreže koji nisu u funkciji. Svim upravnicima stambenih zgrada u kojima su evidentirane nepravilnosti biće naloženo da u što kraćem roku stave u funkciju protivpožarne izlaze i unutrašnju instalaciju, kao i da upotpune opremu.

Opštinske službe će, u skladu sa svojim planom aktivnosti, nastaviti da rade na kontroli hidrantske mreže, kako bi doprinijeli bezbjednosti građana, kazali su rukovodilac Službe zaštite i spasavanja, Aleksandar Škobalj i načelnik Službe komunalne policije, Zoran Bijelić. Apeluju na građane da se ponašaju savjesno i tako daju svoj doprinos, jer su pomenute mjere bezbjednosti važne tokom cijele godine, a ne samo dok traje požarna sezona.

 

8 Komentari

  1. Kontrola je predviđena zakonom,kao i otklanjanje nepravilnosti,tako da je to obaveza,a ne nečija pamet.Trebalo bi da inspekcije kažnjavaju odgovorne,ali ne smiju,jer odgovorni ne …i ne .mogu.

  2. Nije samo problem sa ulicom Prtizanski put,isti problem je i sa ulicom X Hercegovačke brigade,od autobuske prema pjaci.Ni tu vatrogasci nebi prošli.Najviše su auta zaposlenih u Vodovodu i Mješovitom.Prije podne je totalni haos!

  3. Ako se sto uzdi na Skver gotovi smo, posto niz Partizanski put (od Tacha do Skvera) vatrogasci ne mogu proci. Dobro se sjecamo kada je benzisja gorila. Partizanski put je jedina dvosmjerna ulica u kojoj je kedna kolovozna traka iscrtana u legalni parking kojeg Opstina (Parking servis-opstinsko preduzece) naplacuje. Pa to ne bi ludi ljudi…

  4. Pozdravljam akciju, ali što ćemo sa drugim nepravilnostima (bolje reći hajdučijom), koja je prisutna na terenu ? Što ćemo sa divljom i nekontrolisanom gradnjom garaža po stanbenim naseljima ? Što ćemo sa gospodom koja uzurpiraju zajedniče prostorije po ulazima, i u baštama zgrada prave ostave i garaže.? Što ćemo sa navikom da se smeće baca sa balkona, ili odlaže “đe se stigne” ? Što ćemo sa stanarima koji nisu zainteresovani ni najmanje za održavanje zajedničkih prostorija, i za 20 godina nijesu sijalicu promjenili, ili paučinu pomeli ? E.. Daleko je Sunce..

  5. Da, protivpožarna stepeništa na Toploj 2 su oduvjek bili dodatni skladišni prostori. Bravo Škobalj, napokon se neko sjetio da pokrene pitanje sigurnosti u zgradama.

    Jedino je pitanje šta se dešava sa novogradnjama i zgradama koje su građene prije uvođenja standarda za protivpožarne evakuacione puteve.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code