Početna Društvo VATROGASCI IZ PERASTA I KRTOLA – NA PRAVOM MJESTU U PRAVO VRIJEME

VATROGASCI IZ PERASTA I KRTOLA – NA PRAVOM MJESTU U PRAVO VRIJEME

0

SNC00578U Crnoj Gori postoje samo dva Dobrovoljna vatrogasna društva, „Krtoli “, na Luštici, u tivatskoj opštini, kao i „ Bogoljub Brezić “ u Perastu. Oba imaju dragocijenu ulogu u preventivi i gašenju požara na području Boke, jer se posljednjih godina broj incidentnih situacija smanjio za oko 90 odsto. To može biti dobar primjer za organizaciju dobrovoljaca i u drugim crnogorskim opštinama.

Iako je izgledalo da će ovo ljeto proći bez većih požara, gorelo je često u Grblju, na Luštici, u Bigovi, pa u naselju Kavač i na brdu Vrmac, Stolivu… Bilo je puno posla za 40 aktivnih članova DVD “Krtoli”, koje posjeduje 5 vatrogasnih vozila, 2 putnička, solidnu opremu za gašenje.

– Ali ona lična zaštitna nije dovoljna – kaže nam predsjednik DVD “Krtoli”, Zoran Barbić. On objašnjava da pokrivaju dio teritorije opština Tivat i Herceg Novi, kompletno poluostrvo Luštica.

–  Uvijek smo tu da pružimo pomoć i svim jednicama u okruženju. Do sada je ta saradnja bila na visokom nivou – kaže Barbić i tvrdi da dok društvo nije osnovano na ovom području je bilo 90 odsto više požara.

„Mi smo dio sistema koji funkcioniše na nivou opštine i države. Ističemo posebno saradnju sa sektorom za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, sa gos. Zoranom Begovićem na čelu. Njihova avijacija je uvijek stizala kada je trebalo i gdje mi nismo uspjevali da gasimo zbog nepristupačnog terena – ističe Barbić.

Za razliku od Krtoljana, Peraštani imaju čak 85 godina tradicije dobrovoljnog vatrogasnog okupljanja. DVD „Bogoljub Brezić“, danas ima  6 profesionalaca i 35 dobrovoljaca.

„Pokrivamo polovinu opštine Kotor, idemo na ispomoć kolegama u Kotor i Herceg-Novi,  svugdje gdje se ukaže potreba” priča predsjednik DVD “Bogoljub Brezić”, Krsto Žmukić. On ističe da im je  najveći problem  oprema, jer smatra “da dobrovoljci u Crnoj Gori  treba da budu okosnica protivpožarne zaštite”.

Peraštani ustvari  imaju odličnu ličnu zaštitnu opremu , vatarogasnu cistjernu od 8 kubika, specijalno vatrogasno vozilo za gašanje vodom, pjenom i prahom, a pred sezonu iz Slovenije je nabavljeno polovno vatrogasno vozilo u odličnom stanju, sa pumpom visokog pritiska.

– Ipak, treba nam bar još jedno vozilo za šumske požare i da izvršimo zamjenu vatrogasne cistjerne. Ona je već 30 godina kod nas, stavrno zastrajela. Mučimo se, jer osim gašenja požara, snabdjevamo i građanstvo vodom. U posljednjem periodu su sve češći kvarovi na njoj – navodi Krsto Žmukić.

Peraški dobrovoljci ističu ovoga ljeta veliku pomoć mještana s Dragalja, gdje danima gori na nepristupačnom terenu, ali kada je izbio požar u zaseoku Radojičići jedva su spašene kuće. Bole ih neprovijerene informacije o navodno podmetniom požaru:

SNC00563„Požar na Draglju sigurno nije podmtenut. Jer braća Radaojičići su bili svjedoci  da su zapuštene elektro instalacije na stuboviama. Novi stubovi su postavljeni, ali  su žice varničile i izazavale  vatru“ -tvrdi komandig DVD u Perastu, Mirko Žmukić. On dodaje i da je nevjerovatna svijest samih mještana sa Dragalja i predjednika MZ Ivana Samarđžića, koji dežuraju danonoćno da se vatra ne bi primakla kućama.

Dobrovoljni vatrogasci nijesu materijano nagrađeni za svoj posao ali ga vole. Sve je više mladih među njima, ali ima i onih koji su prešli šestu deceniju. Krtoljani i Peraštani pozivaju stanovnike u drugim opštinama u Crnoj Gori da se organizuju u dobrovoljna vatrogasna društva. Podsjećaju da je i u  Evropi sistem protivpožarne zaštite zasnovan na dobrovoljnosti. Samo Austrija pored 2500 profesionalaca ima 75 hiljada vatrogasaca dobrovoljaca.

A mi pitamo vas – da li biste postali aktivan član nekog dobrovoljnog vatrogasnog društva i zašto?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code