Početna Društvo Vaučere za stan dobilo 189 građana

Vaučere za stan dobilo 189 građana

2

Vaučer za kupovinu stana u okviru projekta „Hiljadu plus” danas je dobilo za 189 građana, u okviru prioritetne grupe.

Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Vaučere su dobile 83 samohrana roditelja, 13 osoba sa invaliditetom, 19 domaćinstava koja imaju člana porodice koje je lice sa invaliditetom, osam domaćinstava koja imaju djecu sa smetnjama u razvoju, četiri osobe koja su bila djeca bez roditeljskog staranja, četiri osobe koje su bile žrtve nasilja u porodici i 58 osoba koje su zaposlene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru.

Vaučere su uručili ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović i generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović.

Ministar Mitrović je pojasnio da se radi o značajnom projektu, vrijednom 20 miliona eura, od kojih je 50% obezbijedila Vlada Crne Gore kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, dok se preostalih 50% finansiraju iz sredstava komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu.

Projektom su obezbijeđeni najpovoljniji uslovi za građane: fiksna kamatna stopa 2.99%, a učešće u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine nije obavezno.

Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Obrada kredita je 0.3%, što je još jedna od povoljnosti, a period otplate kredita do 240 mjeseci.

Takođe, kroz saradnju sa Notarskom komorom CG, obezbijeđen je popust od 50% na notarske usluge.

Čanović je objasnio da je Projektni odbor „1000+“ tokom prethodnog perioda izvršio detaljan pregled dostavljene dokumentacije za 772 domaćinstva, odnosno 1.880 građana.

Proces pregleda dokumentacije i formiranja liste prioritetnih lica trajao je duže zbog pandemije Kovid-19.

Do sada su uspješno realizovane tri faze projekta kroz koje je ukupno do sada 1186 porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno preko tri hiljade građana (3055).

„Imajući u vidu iskustvo i statistiku iz prethodnih faza, očekivanja su da će oko 400 građana koji su ispunili uslove riješiti stambeno pitanje kroz ovu fazu Projekta“, izjavio je Čanović.

Čanović je posebno istakao da je javnim pozivom data mogućnost da se kroz ovu fazu mogu kupiti svi izgrađeni stanovi koji su dostupni na tržištu (u vlasništvu i fizičkih i pravnih lica), bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji.

Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

“Tako smo doprinijeli da je, uslovno rečeno, ponuda stanova u ovoj fazi neograničena. Ovo podrazumijeva, da građani sami mogu naći stan na tržištu i isti kupiti uz prethodnu prijavu”, naveo je Čanović.

Ministar Mitrović se posebno zahvalio Banci za razvoj Savjeta Evrope, koja je prepoznala značaj i važnost ovog projekta za crnogorsko društvo i građane i po četvrti put podržala projekat, a dobitnicima vaučera čestitao, uz želju da zaključe ugovore i da što prije riješe jedno od najznačajnijih životnih pitanja.

Tokom sljedeće nedjelje biće organizovana dodjela vaučera ciljnim grupama tj. zaposlenim u javnom sektoru, mladim bračnim parovima i ostalim aplikantima koji ispunjavaju uslove projekta a ne nalaze se u navedene dvije grupe.

2 Komentari

    • Zdravstveni radnici su bili pod prioritetom ovog puta. Medjutim moja saznanja su da su 3 radnika bolnice Meljine odbijeni za stanove.. sramota

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code