Već dva dana mrtva lisica u Zelenici širi smrad

Već dva dana mrtva lisica u Zelenici širi smrad

7
Podijeli

U Zelenici, preko puta plaže Zmijica, već više od 24 h leži tijelo mrtve lisice, koje je počelo da zaudara i širi neprijatne mirise.

Slušateljka Radija Jadran, koja je željela da ostane anonimna, kaže da je životinju zatekla juče ujutru, bez znakova života, međutim, ne može reći da li je udarena autom ili možda otrovana. Kao, kako kaže, savjestan građanin, pozvala je skoro sve opštinske službe za koje je mislila da bi mogle pomoći da se životinja ukloni, međutim, uklanjanje mrtve životinje “nije ničija nadležnost”:

Picerija i restoran

– Zvala sam sve koje sam mogla pozvati i niko nije reagovao. Prvo sam zvala veterinara, koji je rekao da on nema ništa sa tim. U Azilu za pse su se bukvalno naljutili kad sam ih zvala i isto su mi kazali da to nema veze sa njima. U Čistoći su mi kazali da će to ukloniti žena koja održava čistoću u tom dijelu, međutim ja sam se zabrinula da lisica nije otrovana. Zvala sam i Komunalnu policiju – kažu nijesu nadležni, i veterinarsku inspekciju, čak i lovačko društvo, međutim niko ništa. Lisica i dalje tamo stoji, priča naša slušateljka.

Načelnica Komunalne policije Marija Andrić, kazala nam je da je Call centar Komunalne policije evidentirao prijavu naše sugrađanke, međutim oni ne mogu da reaguju:

– Taj slučaj je trebalo prijaviti Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, nakon čega bi veterinarski inspektor obavio nadzor, nakon čega bi on dao nalog Čistoći da životinju ukoloni, pojašnjava Andrićka.

Međutim, u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kažu da je procedura drugačija, pojašnjava pomoćnica direktora za veterinu, Sunčica Boljević:

– Za uginule lisice koje se bilo gdje nađu, postoji posebna procedura koja je propisana programom obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja. Obavijesti se lovačko društvo, lovci je pokupe i nose u veterinarsku ambulantu – u ovom slučaju ambulantu Novi Vet, i onda veterinar priprema uput i šalje u Podgoricu na dijagnostičko ispitivanje, kako bi se isključila sumnja na bjesnilo, pojasnila je Boljević.

Takva procedura uspostavljena je još 2011., tvrdi ona. Ona je dodala da Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove nije prijavljen slučaj ove uginule životinje, ali je svakako pohvalila savjestan akt mještanke Zelenike.

Ona je na kraju dodala da će o svemu obavijestiti Lovački savez, te da će životinja biti uklonjena i “zbrinuta” u skladu sa propisima.

7 Komentari

 1. uzdaj se use i u svoje kljuse do sada bi to rijesili sami ko i do sada ko je cekao komunalnu ili cistocu na zmijice tek im je rasvjeta stigla

 2. Ko bi to trebao utvrditi dali je lisica bijesna ili nije, naime, sto ako jeste a sto ako nije, ocigledno je da niko nece da se mijesa u svoju nadleznost

  9
  1
 3. Sta vas to cudi…Mrtve macke redovno se razvlace po putu, a da oni koji su zaduzeni za odrzavanje cistoce, ni prstom ne mrdnu. U sred sezone je tako jedna macka skoncala na sred magistrale u Zelenici, naravno niko se nije udostojio da je makne , auti su je dobro presovali, dok priroda nije ucinila svoje poslije nekih 20 dana. Jel treba uopste spominjati da se takve stvari desavaju na 40C i kakve se zaraze sire? Ovo nije usamljen slucaj.

  21
  1
 4. Važno je da svi imaju radno mjesto,a niko od njih nije nikad tražio da znaju propise,a ni drugo znanje provjeravao.Onome ko zna nema ko da prijavi,tu se sve prekida.Samo politiku znaju svi,od vrata do vrata.

  31
  2

Ostavite komentar

*

code