Početna Društvo Već prvog dana 435 prijava za Hiljadu plus

Već prvog dana 435 prijava za Hiljadu plus

3

U četvrtoj fazi projketa Hiljadu plus već nakon prvog dana građani su podniejli 435 aplikacija  komercijalnim bankama, kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Herceg Novi

Javni poziv za građane za učešće u projektu Hiljadu plus raspisan je 16. Novembra.

– Građani su počeli da predaju dokumentaciju u CKB, Erste, Lovćen, NLB i Podgoričku banku. Zainteresovanost je velika, a prijavljivanje traje do 3. decembra – naglasio je Čanović.

On je podsjetio da su raspisivanju javnog poziva prethodile brojne aktivnosti, među kojima javni pozivi za ponuđače stanova i za komercijalne banke, odabir konsultanta za realizaciju komunikacione strategije itd.

– Nakon završenog javnog poziva za ponuđače stanova, imamo u ponudi 409 stambenih jedinica u izgradnji, a na sajtu www.1000plus.me se može vidjeti detaljan spisak. Pored stanova u izgradnji, imamo i ponudu izgrađenih stanova, koja će se kontinuirano ažurirati, što je i jedan od glavnih noviteta ove faze – precizirao je Čanović.

U ponudi je novogradnja i starogradnja, pod uslovom da stanovi ispunjavaju propisane uslove.

– Ovo je bitna novina, jer smo na ovaj način uspjeli da omogućimo kupovinu svih stambenih jedinica na teritoriji države, naročito u opštinama u kojima nema novogradnje. Da bi mogao da bude uključen u Hiljadu plus, stan mora da ispunjava uslove: da nije skuplji od 1.100 eura po kvadratu i da zadovoljava minimalne uslove energetske efikasnosti, što se odnosi na zgrade koje su izgrađene prije 2013. godine – ističe Čanović.

Domaćinstva koja imaju prioritet u ovom projektu su: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici – kazao je Čanović.

Kroz tri dosadašnje faze ovog projekta 191 prioritetno lice riješilo je stambeno pitanje, a ukupno 1.186 porodica, odnosno tri hiljade građana. Kroz četvrtu fazu očekuju stanove za još 400 domaćinstava.

Čanović je podsjetio da je 9. novembra otvoren i kol centar za podršku građanima.Do 18. Novembra  zabilježio je preko 1.100 poziva.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code