Početna Ekonomija Već tri mjeseca ne dolazi brod za odvoz grita iz bivšeg Brodogradilišta

Već tri mjeseca ne dolazi brod za odvoz grita iz bivšeg Brodogradilišta

9

Posljednji brod sa gritom iz nekadašnjeg Brodogradilišta isplovio je za Španiju 6. avgusta. U Bijeloj je spreman i očišćen grit za utovar grita na još tri do četiri broda, hale su pune, ali broda nema.

Za status quo u ovom procesu, koji je počela francuska firma “Valgo” u martu ove godine i koji bi trebalo da bude zavržen za 21 mjesec, odnosno do kraja 2020. godine, „krive“ su lokalne vlasti u Sevilji, kaže za Radio Jadran, predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća i direktor kompanije Valgo Montenegro, Rajko Uskoković:

– Španci su promijenili lokalnu vlast i prolongiraju dozvole. Čekamo odgovor. U međuvremenu su stigle nostrifikacije za „izvoz“ 10 hiljada tona neopasnog grita iz bivšeg Arsenala. Ta količina biće transportovana za Ukrajinu na dva broda – navodi Uskoković.

Za razliku od bezopasnog grita, koji može da ide u zemlje potpisnice Bazelske konvencije, dozvole za opasni neophodne su i od lokalnih vlasti.

Njihova pravila su, kaže Ukoković, da jedna dozvola ne može da glasi na više od 40 hiljada tona, zato je došlo do zastoja u izvozu za Španiju.

Po ugovoru sa Vladom francuska kompanija Valgo treba da tretira 150 hiljada tona opasnog i bezopasnog otpada za 23 miliona eura. Planirana dinamika da tri broda mjesečno odvoze opasni otpad nije ispoštovana, jer je do sada pošlo samo 7 brodova sa oko 40 hiljada tona, ili polovina od planiranog za transport u Španiju.

Na pripremi i utovaru grita angažovano je 25 bivših radnika JBB, koji sada rade čišćenje zemljišta, odnosno drugu fazu remedijacije tla. Ona podrazumjeva rušenje osam objekata i dekontaminaciju zemljišta ispod njih.”Liječenje” tla, odvajanje zdravaog i zagađenog zemljišta  od goriva i ulja do četiri metra dubine, te grita, biće obavljeno na površini od 17 hektara u Bijeloj.

Kompletna ekontaminacija tla moguća je tek kada bude uklonjena čitava količina.

Predsjednik i generalni direktor „Valga“, Fransoa Buše ranije je kazao da je riječ o velikoj količini grita koja se taložila 40 ili 50 godina. Najbolji način za odvoz je brodski prevoz, jer je tako zaštićena životna sredina, ali je i ekonomski  najisplativije. Španci će ga, nakon prerade, iskoristiti kao građevinski materijal.

Podsjetimo da su Vlada i konzorcijum Damen-Porto Montenegro prije godinu potpisali koncesioni ugovor na 30 godina za privredno korišćenje brodogradilišne luke Bijela. Na mjestu bivšeg Brodogradilišta planirano je otvaranje centra za servis jahti i mega jahti i ulaganje od 20 miliona eura.

9 Komentari

 1. Vjerujte šta god oćete, kome god oćete ali oni su pos´o završili! Uzeli ono što im valja, ostavili smeće, nije valjda da mislite da će sve odnijet?

  2
  1
 2. Zašto nema informacije na portalu o raskopanoj magistrali u Sutorini od Polino arene do Biro konta, koja tako stoji danima i ništa se ne dešava. Cijeli oktobar je bio sunčan i povoljan za radove a neko je čekao baš zadnji dan pred kišu da razvali put i ostavi ga u jedva prohodnom i nepreglednom stanju s minimalnom signalizacijom. Koja je poenta svega toga, osim što lomimo automobile?

  10
  1
 3. A bivše (poslednje) rukovodstvo Brodogradilišta “Bijela” je govorilo i “mahalo” papirima da odlagani grit nije otrovan, da “oni” imaju valjane analize i da nema opasnosti po okolinu. A sada skidate i sloj zemljišta ispod odlaganog grita debljine 4 metra. Pa dobro, postoji li odgovornost bivših rukovodilaca Brodogrsadilišta?

  17
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code