Početna Oko nas Kotor Veče posvećeno književnosti Miraša Martinovića i fotografijama inspirisanim Risnom i njegovom istorijom

Veče posvećeno književnosti Miraša Martinovića i fotografijama inspirisanim Risnom i njegovom istorijom

1

Na arheološkom lokalitetu Rimski mozaici sinoć je priređeno veče književnog stvaralaštva Miraša Martinovića pod nazivom Teuta – inspiracija, mit i istorija. Otvorena je i izložba 120 starih fotografija Risan kroz vrijeme.

Foto: Mjesna zajednica Risan

Sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Kotora, Marina Dulović zahavlila je učesnicima programa, a rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, Marija Starčević je predstavila Martinovićevo stvaralaštvo:

– Miraš Martinović, apartna i posebna figura crnogorske savremene književnosti, autentičnog stila, fasciniran je prošlošću, velikim civlizacijama, antičkim temama. Njegovo djelo čitaoca osvaja količinom informacija koje se lagano prepliću kroz priče i događaje iz daleke prošlosti. U sintezi mitskog, književnog, enciklopedijskog, etimološkog i kulturološkog, on na poseban način budi našu maštu i pretvara je u stvarnost- naglasila je Starčević.

Prema njenim riječima, Martinovićeve knjige predstavljaju svojevrsni almanah činjenica i događaja. Istražujući našu istoriju on djeluje na našu sadašnjost otvarajući nam i vrata u budućnost. Raspršuje vatru naših saznanja, znatiželja i maštanja. U svojim tekstovima slikovito prenosi vantekstualnu realnost, mitološko, istorijsko, stvarno i nestvarno, obrazložila je Starčević.

Autor je član crnogorskog PEN-a i Matice crnogorske.

Miraš Martinović se prisjetio promocije drugog izdanja Teute, 2003. godine na Rimskim mozaicima i istakao da mu je zadovoljstvo ponovo biti na istom mjestu, deceniju i nešto kasnije. Rizinijum je riječ koja ga je prije 35 godina dovela u Risan, sa arheologom Ilijom Pušićem, i opisuje trenutak kada je Risan ušao u njegovu maštu – “doticaj sa novčićem koji sam pronašao, bio je doticaj sa dalekom prošlošću, s dalekim gradom”.

Jednog januara 2000, na hladan, ali sunačan dan, u malom zalivu ispod Doma starih, gledajući brda, vodu tog dijela zaliva u mašti mu se pojavila Teuta i onda je, kaže Martinović, pisanje i njegova dublja povezanost sa Risnom počela. Za Teutu kaže da bila jedna od ličnosti sa velikom sudbinom, jer da bi osoba ušla i ostala u brojnim legendama, kao što je Teutin slučaj, ona mora imati veliku sudbinu, koju kreiraju okolnosti. A Teuta se, u sudbonosnom trenutku, našla u tjesnacu između velikih sila.

Autor naglašava da je, pored istorijskog okvira na kom nadograđuje svoja djela, inspiraciju tražio i u istoriji tražeći “one trenutke koji su mi izgledali atipično, koji se možda u momentu u istoriji nisu činili značajnim, ali su bili sudbonosni, ili sam ih bar ja osjetio kao sudbonosno nešto što se može ponavljati i to mu je koristilo da bavim Teutom u svim mojim knjigama, jer od Teute i dolaska u Boku kotorsku kreće sva moja antika”.

Kroz priču o svom književnom opusu, autor se uvijek vraćao romanu Teuta, opisujući ga kako veliki ratni roman, i knjigu iz koje isijava sloboda. Najavio je i novo izdanje Teute do kraja godine, ističući da mu se nakon 20 godina, sam nametnuo novi naslov za tu knjigu i da će ovo izdanje nositi naslov Kraljica Ilira. Književno veče zaključeno je stihovima iz Martinovićeve najnovije zbirke pjesama Bogumilske.

Fotografije Risna koje vraćaju vrijeme

U drugom dijelu programa, priređena je izložba starih fotografija Risna, koju je otvorio Ranko Maraš, fotograf i menadžer u turizmu.

– Koliki je značaj fotografije najbolje možemo vidjeti na ovoj izložbi. Vraćamo se kroz vrijeme i za trenutak se nalazimo u nekom drugačijem Risnu. Kroz ove stare fotografije, sakupljene po škrinjama, albumima, arhivama i spomenarima risanskih porodica i ljubitelja ovog drevnog grada, vidjećete djelić bogate istorije najstarijeg grada u Boki. Osjetićemo duh prošlog vremena i način življenja tadašnjih stanovnika Risna. Kao što možemo da vidimo, Risan je i tada bio inspiracija fotografima, kao što je mojim kolegama i meni danas – rekao je Maraš.

Javna ustanova Muzeji Kotor ustupila je prostor Rimskih mozaika, na kom će preko 120 fotografija koje pričaju priču Risan kroz vrijeme biti izloženo do 15. septembra.

Realizatori programa su NVO Koltrina i MZ Risan. Program Risanski vremeplov podržao je Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti u okviru manifestacije Bokeljski vremeplov 2020.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code