Početna Kultura Veče posvećeno tvorcu modernog Herceg Novog, Mirku Komnenoviću

Veče posvećeno tvorcu modernog Herceg Novog, Mirku Komnenoviću

5

Međunarodna manfestacija pod nazivom “Dani evropske baštine” obilježena je programom “Mirku Komnenoviću u čast” u organizaciji ”Gradskog muzeja Mirko Komnenović i galerije Josip Bepo Benković”, saopšteno je iz ove ustanove.

U prepunoj bašti kuće Mirka Komnenovića, u kojoj je njegovom željom 1953. otvoren muzej, evocirana je uspomena na najznačajnijeg Novljanina 20. vijeka, koji je skoro čitav radni vijek posvetio razvoju svog grada, siguran u njegovu svijetlu budućnost.

Prema riječima direktorice Muzeja i Galerije, Ivane Palikuće “Dane evropske baštine” obilježava 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a pokrenuti su 1985. godine u Francuskoj.

– U septembru 2018. godine obilježavaju se sa više od 70 000 događaja organizovanih širom Evrope – podsjetila je ona, zahvalivši Ministarstvu kulture Crne Gore i Opštini Herceg Novi na podršci u organizaciji programa “Mirku Komnenoviću u čast”.

Palikuća je citirala odlomak o znamenitim ljudima iz knjige “Vrelo mudrosti – pravila za život”, jedne od preko 800 knjiga biblioteke Mirka Komnenovića, koja se čuva u državnom Arhivu na Belavisti, u nekadašnjoj zgradi Opštine, u kojoj je on bio i gradonačelnik.

Tekst o životu i zaslugama Mirka Komnenovića, ministra u Vladi Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, osnivača brojnih bokeljskih udruženja, preduzeća i fondacija i jednog od najpoznatijih gradonačelnika Herceg Novog, koji je kazivala Dragana Vlaović, pripremili su publicista Nebojša Rašo i istoričar i kustos Nenad Šerović, uz osvrt na tekst Ignjatija Zlokovića, objavljen u časopisu “Boka 13-14”, Herceg Novi 1982. godine.

Nebojša Rašo, koji je 2009. godine objavio i knjigu o Mirku Komnenoviću, ističe da je on tvorac modernog Herceg Novog, kome je posvetio sav život.

Mirko Komnenović školovao se u Trstu, Mariboru i Švajcarskoj, govorio je italijanski, njemački, ruski i francuski jezik, imao poznanstva širom Evrope, a za njegov rad i zasluge odlikovali su ga Rusija, Srbija, Francuska i Čehoslovačka. Rašo ističe da je prije svega bio veliki patriota, ali i vizionar, evropski i svjetski čovjek.

Glumci Goran Slavić i Jelena Krunić su odigrali epizode iz života Mirka i Olge Komnenović, po scenariju dramaturga Đorđa Stanojlovića, a u programu su učestvovali i flautistkinja Žana Lekić,  profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, pijanistkinja Linda Poznanović, violončelista Igor Novak, kao i Emilija Milak iz KSC “Diano”.

5 Komentari

  1. Predivno veče.
    Čovijek kojeg se češće moramo sijećat i da bude vodilja našim rukovodiocima kako treba raditi i voditi grad da bi bili cijenjeni i zapamćeni.
    Osijećaj da sam u neko drugo vrijeme bio barem za tih sat vremena ću dugo pamtiti.

    16
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code