Večeras otvaranje Međunarodnog festivala “Grad teatar” Budva

Večeras otvaranje Međunarodnog festivala “Grad teatar” Budva

0
Podijeli

Međunarodni pozorišni festival “Grad teatar” Budva biće otvoren večeras u 21h. Festival će, u ime Opštine Budva kao pokrovitelja festivala, otvoriti gradonačelnik, Dragan Krapović i jedan od osnivača festivala, reditelj koji je obilježio početke “Grada teatra”, Ljubiša Ristić.

Ovogodišnje, 31. izdanje međunarodnog pozorišnog festivala “Grad teatar” Budva odvijaće se pod motom “Za tri groša”, preuzetog iz čuvenog mjuzikla Bertolda Brehta “Opera za tri groša”, koji će se provlačiti kroz većinu najavljenih predstava, a koji simbolično markira selekciju ovogodišnjeg programa.

Picerija i restoran

– Vrijeme je za još jedan uzbudljiv i upečatljiv 31. festival “Grad teatar”. Uvjereni smo da ćemo i ove godine održati renome poštovanja vrijednog festivala u okviru naše zemlje, i da ćemo kroz naš program ponovo postaviti ona prava, suštinska pitanja, baveći se čovjekom koji, gubeći osjećaj za umjetnost, gubi i suštinski dio sebe. Ponovo ćemo, kroz “filtere” renomiranih reditelja i glumaca, imati priliku da čujemo i doživimo djela pisaca čija je riječ imala odjeka, i da se kroz te predstave bavimo i tragamo za istinom, smislom, nadom… Pa i samo buđenje kritičkog razmišljanja u onome ko je onako “usput” došao da odgleda neku od predstava, biće za nas izuzetno postignuće – kazali su organizatori.

Nakon otvaranja, na sceni u Starom gradu u 21:30 h biće izvedena predstava “Žalujoča družina” (“Ožalošćena porodica”) Branislava Nušića, u režiji Igora Vuka Torbice, rađena u koprodukciji Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja.

Igraju: Peter Musevski, Aljoša Koltak, Borut Veselko, Andrej Murenc, Aljoša Ternovšek, Blaž Setnikar, Darja Rajhman, Lučka Počkaj, Barbara Ribnikar / Pia Zemljič, Barbara Medvešček, Liza Marija Grašič.

Dramaturgiju potpisje Katarina Pejović, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja je Jelena Proković, kompozitor Drago Ivanuša.

Pored “Ožalošćene porodice”, u dramski program uvrštene su velike predstave kao što su “Jesenja sonata” u režiji Jagoša Markovića, predstava “Balon” u režiji Mate Matišića, zatim “Prometejev put” u režiji Milana Neškovića, “Sloboda je najskuplja kapitalistička reč” Bitef teatra iz Beograda, kao i novi projekti, realizovani zajedno sa Crnogorskim narodnim pozorištem kao što je “Ukroćena goropad” u režiji Zorana Rakočevića i druge. Pozorišni dio festivala zatvoriće predstava “Gospoda Glembajevi”, klasik hrvatskog autora Miroslava Krleže, u režiji Zlatka Svibena.

U likovnom dijelu programa publika će imati prilike da posjeti dvije autorske izložbe. Multimedijalni projekat Svetlane Racanović pod nazivom “Linije bjekstva otpora” i projekat autorke Rakje Bošković “Ćutanje kamena”.

Nezaobilazan u programu, Trg pjesnika je segment festivala koji će ispratiti najznačajnija izdanja književnosti iz Crne Gore i regiona. Na Trgu pjesnika biće upriličena i dva predavanja o djelima Petra II Petrovića Njegoša, povodom 170 godina od objavljivanja “Gorskog vijenca”, a riječ je o predavanjima Tonka Marojevića i Dušana Krcunovića.

Na Trgu pjesnika publika će imati prilike da čuje izlaganja Marije Krivokapić, Dimitrija Popovića, Dragana Boškovića, Ivane Dimić, Balše Brkovića, a za kraj fetivala najavljeno je gostovanje i hrvatskog i bosanskohercegovačkog autora, Bekima Sejranovića, jednog od najznačajnijih autora post-jugoslovneske književnosti.

Zatvaranje festivala najavljeno je za 17. avgust izložbom Rajke Bošković “Ćutanje kamena”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code