Večeras u Perastu otvaranje XVII Međunarodnog festivala klapa

Večeras u Perastu otvaranje XVII Međunarodnog festivala klapa

0
Podijeli

Na trgu ispred crkve Svetog Nikole u Perastu večeras će u 21 h biti otvoren  XVII Međunarodni festival  klapa. Nastupiće klapa Kaše iz Dubrovnika, Praska iz Podstrane, Peružini sa Paga, klape Maris iz Kotora i klapa O’Dive Belcanto iz Berana.

Svečanim programom planiran je osvrt na  našu kulturnu baštinu, kada će mladi glumci iz KFPZD  podsjetiti na poeziju o Boki, a nastupima  kvarteta Talia i Volmond najavljuju brojne muzičke programe koji će se odigrati u Kotoru ovog ljeta.

Picerija i restoran

U petak 29. juna u Muzeju grada Perastau 11 sati je promocija festivalske Lirice Br. 6. koja je posvećena djelu Maestra Maria Katavića, dugogodišnjeg saradnika festivala i člana Stručnog žirija. Katavić je napisao preko 100 klapskih obrada po notnim zapisima starijih muzikologa L. Kube, F. Kuhača, Jovana Miloševića, Nikole Hercigonje, Vide Matjan. U Lirici su i obrade iz Boke i Paštrovića dr etnomuzikologije Zlate Marjanović, koja je priredila naučne prikaze partitura mo. Katavića.

Istog dana u večernjem programu, od 21 sat, počinju takmičarski koncerti. U kategoriji  ženskih klapa, nastupa njih 10 – pet iz Hrvastke, tri iz Crne Gore i dvije iz BiH, među njima najpoznatije Peružini iz Paga, Skontradura iz Dubrovnika, Diva iz BiH, naše odlične klape Maris iz Kotora, Alata iz Podgorice i O’Dive Belcanto iz Berana.

U subotu 30. juna, na programu su muške klape i Nove klapske pjesme. Nastupiće 7 sedam muških klapa – četiri iz Hrvatske po jedna iz BiH i Assa voce iz Crne Gore. Među njima su dobitnici najvećih nagrada iz Omiša, Praska, Porat sa Korčule, zatim Valdibora iz Rovinja, Grga  i nekoliko izvrsnih klapa.

Sve klape u takmičarskim kategorijama pjevaju obavezno jednu bokeljsku pjesmu.

Nove klapske pjesme, na temu Boka Kotorska, more i pomorstvo, donose čak 10 premijera u izvedbi šest klapa iz Crne Gore, dvije iz Hrvatske i jedne iz BiH.

Posebnost je da  su za sedam pjesama stihove i kompozicije napisali autori iz Crne Gore. Za njih je obezbijeđena  posebna novčana nagrada kroz sponzorstvo Hotela Conte u Perastu. Dva stručna žirija vode prof. Rajmir Kraljević (Split) i akademik HAZU, pjesnik  Jakša Fiamengo.

Ulaznice za Festival se neće naplaćivati.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code