VEĆI DIO OPŠTINE HERCEG NOVI BEZ VODE, EPCG ISKLJUČUJE PUMPE ZA VODU...

VEĆI DIO OPŠTINE HERCEG NOVI BEZ VODE, EPCG ISKLJUČUJE PUMPE ZA VODU ZBOG DUGA VODOVODA

184
0
Podijeli

Po nalogu EPCG tokom popodneva biće isključene još tri pumpne stanice hercegnovskog „Vodovoda”, zbog čega će veći dio opštine ostati bez normalnog snabdijevanja.

Sa elektro mreže, do daljnjeg, biće isključene pumpne stanice Bajer 1 i Gomila, ali nezvanično saznajemo da će i Bijela „Panorama”, takođe biti izvan sistema. To znači da više od 5.000 stanovnika Novoga tokom popodneva ostaje, ko zna do kada, bez vode.
Što je otežavajuće, ovim će „Vodovodu” biti onemogućeno da radi premošćavanja, jer će isključenjem pumpne stanice Bajer 1 biti automstki u problemu i Bajer 2, Španjola, Podi, Topla 3, Crveni krst, Autobuska stanica. Isključenjem Gomile, pored tog naselja, bez vode ostaju kuće duž Mojdeškog puta, Drenovik i Sušćepan, a sa isključenjem Panorame u Bijeloj, bez kapi će biti 60-ak kuća.
EPCG je na ovaj dodatni represivni način namirenja dugovanja za utrošenu električnu energiju, koji je preko 815.000 eura primorana, jer drugačije ne može da naplati nagomilane račune, ponovo objašnjavaju u toj kompaniji.
Kako je Radiju Jadran kazala pr službe Eleonora Albijanić, EPCG je uložila maksimalne napore da postigne dogovor sa Vodovodom oko dinamike izmirenja duga, uz stimulativne i korektne predloge, ali nakon uplate Opštine Herceg Novi iz januara 2013 u iznosu od 150.000 eura, Vodovod je do danas uplatio svega 3.000 eura.
– Uslovi za isključenje stekli su se još u proljeće 2013., ali zbog turističke sezone, a potom i ‘”Praznika mimoze”, imali smo razumijevanja i nismo pribjegavali isključenjima – kaže Albijanićka.
Radiju Jadran je dostavljen i dopis iz kojeg se, suprotno navodima predstavnika Vodovoda da su o isključenju saznali iz medija, jasno može vidjeti da je EPCG uredno o planiranom isključenju obavijestila Vodovod Herceg Novi još 7. marta 2014.
Nakon što je Elektroprivreda Crne Gore, zbog duga od 815.000 eura isključila sa distributivne mreže novski „Vodovod”, stanicu Kanli kula i druga postrojenja, niko iz „Vodovoda”, niti Opštine Herceg Novi, nije kontaktirao nadležne u Elektroprivredi Crne Gore, navode iz EPCG.
Kažu da im je žao što zbog dugovanja hercegnovskog „Vodovoda” ispaštaju građani, ali ne mogu dopustiti nagomilavanje duga, pogotovo ako nakon niza ponuđenih povoljnosti nema interesovanja i razumijevanja druge strane da se problem riješi.
Na često potezanje „argumenta” najodgovornijih iz ovog javnog preduzeća, čiji je osnivač opština, da je ovo politička odluka i da se u Crnoj Gori kažnjava samo Herceg Novi, iz EPCG to kategorički odbijaju. Odgovaraju da hercegnovska opština nije jedina čiji Vodovod ima dug, pa su ovakvim mjerama bili prinuđeni da reaguju i u drugim gradovima. Sa svima je uspostavljen ugovorni odnos o isplati duga na rate koje oni i poštuju, a riječ je o „Vodovodima” u Ulcinju, Danilovgradu, Mojkovcu, Cetinju. Trenutno su sa mreže isključeni neki lokalni vodovodi u Podgorici i Danilovgradu, tvrdi Albijanićka. Takođe i sa svim dužnicima u Herceg Novom Elektroprivreda ima ugovore o dinamici izmirenja duga i svi ga poštuju. Jedino dogovora nema sa „Vodovodom”.

Picerija i restoran

ZAKON O ENERGETICI JAČI OD HUMANITARNOG PRAVA

Ima li pravo Elektroprivreda da ugrožava elementarno humanitarno pravo građanima na vodu i pored poštovanja Zakona o energetici i zaštite sopstvenih poslovnih interesa?
– Opšti uslovi za snabdijevanje električnom energijom su uskladjeni sa Zakonom o energetici koji predviđa šta u ovakvim slučajevima i ne možemo govoriti o tome da je ovaj način izmirenja dugovanja Vodovda prema nama, humanitarna katastrofa – rekli su Radiju Jadran u EPCG .
U članu 21 Zakona piše: “U slučaju da ne plati račun kupac čiji bi prekid rada usljed obustave snabdijevanja doveo do neposredne opasnosti po život i zdravlje većeg broja ljudi (domovi zdravlja, bolnice, medicinski centri, zavodi za zaštitu zdravlja, zavodi za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, zavodi za transfuziju krvi, zavodi za proizvodnju i ispitivanje ljekova i stanice za hitnu medicinsku pomoć), Javni snabdjevač će dostaviti i drugo upozorenje o isključenju u roku ne kraćem od 8 dana po dostavljanju prvog upozorenja.
Ukoliko kupci čiji bi prekid rada usljed obustave snabdijevanja doveo do neposredne opasnosti po život i zdravlje većeg broja ljudi, ni po isteku 8 dana od dana dostavljanja drugog upozorenja ne plati svoje obaveze za obračunatu električnu energiju ili sa Javnim snabdjevačem ne postigne sporazum o plaćanju, Javni snabdjevač će mu obustaviti dalju isporuku električne energije isključenjem sa mreže do plaćanja obaveze”.
Zato su ključna pitanje: Zašto nije došlo do dogovora sa EPCG o načinu izmirenja duga i potpisivanja protokola o visini rata, kao i gdje nestaje novac koji građani i preduzeća, kao redovne platiše uplaćuju za utrošenu vodu?
– Nemam u ovom trenutku šta da vam kažem, jer sam i sam informaciju dobio oko 14 časova i kao i svaki građanin neprijatno sam iznenađen, ne malo, nego mnogo – nevoljno je prokomentarisao Jadranu prvi čovjek grada, Dejan Mandić.
Predsjednik Odbora direktora „Vodvoda” Milan Kovačević za Radio Jadran je izjavio da će biti sazvan sastanak Odbora i da se u ovom trenutku intenzivno traže rješenja za izlazak iz ove krize, te da ni on za sad ne želi da bilo šta komentariše.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code