VEĆINA OPŠTINA U CRNOJ GORI KASNI S IZDAVANJEM GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

VEĆINA OPŠTINA U CRNOJ GORI KASNI S IZDAVANJEM GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

113
0
Podijeli

Lokalne uprave u Crnoj Gori su za deset mjeseci izdale 843 građevinske dozvole. Od toga u tri opštine Boke i Budvi 309, zvanični su podaci Ministarstva turizma i održivog razvoja iz Izvještaja o primjeni Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata na nivou lokalnih uprava o primjeni sistema “jedan šalter”.

Kako su u julu ove godine usvojene Izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, u kojem su rokovi za izdavanje građevinske dozvole smanjeni na 30 dana, izvještaj se bavi analizom implementacije Zakona nakon usvojenih izmjena.
Ispostavilo se da je u trećem kvartalu samo šest lokalnih uprava uspjelo da ispoštuje zakonski rok od 30 dana za izdavanje građevinske dozvole, dok je kod 14 opština evidentirano prekoračenje u rokovima koja se kreću od 66,1 do 270,8 dana.
U hercegnovskoj opštini izdate su 92 građevinske dozvole, a vrijeme za njihovo dobijanje bilo je 198,8 dana u prvom kvrtalu, u drugom 124, a u trećem 132 dana. Navodi se takođe da nisu dostavljeni podaci za 2008, 2009, 2010 i 2011. godinu, što nije učinila ni opština Budva.
U istom periodu u Budvi je izdato 78 građevinskih dozvola, a da bi ih dobili investitori su čekali od 107 do 118 dana.
Kotorska lokalna uprava izdala je 90 građevinskih dozvola i najmanje vremena je trebalo za njihovo izdavanje u trećem kvartalu 90,9 dana, dok se vrijeme u druga dva kvartala kretalo od 121 dana, odnosno 138.
Najmanje izdatih dozvola bilo je u najmanjoj bokeljskoj opštini Tivtu, samo 49 od januara do oktobra, ali ni oni ih nisu uspjeli pripremiti u zakonskom roku. Broj dana za dobijanje kretao se od 154 dana u prvom kvartalu, drugom čak 163 i trećem najmanje 82,5 dana.
Herceg Novi je na ovoj „rang listi” po broju i prosječnom vremenu za dobijanje građevinske dozvole na četvrtom mjestu u Crnoj Gori.
Inače, u našoj zemlji najviše je izdato građevinskih dozvola za porodične i individulane projekte 56%, dok je za infrastrukturne to bilo 12 %.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code