Početna Društvo Većina zaraženih korisnika i osoblja Doma starih u Risnu preboljela infekciju

Većina zaraženih korisnika i osoblja Doma starih u Risnu preboljela infekciju

3

U Domu starih u Risnu u kojem je skoro 300 štićenika i 120 zaposlenih koronom je u drugom talasu inficirano preko 50 korisnika, kao i deset onih koji brinu o njima. Ipak, situacija se smiruje. Nema novooboljelih, a oni koji su bili pozitivni nakon početka vakcinacije, već gotovo 15 dana imaju samo blagu kliničku sliku.

Revakcinacija je organizovana u paviljonima u kojima nije bilo infekcije koronom.

“Jedna korisnica je u Opštoj bolnici Kotor, ostali su stablininih kliničkih slika i parametara i svi su u ustanovi – potvrđuje ljekar u Domu starih “Grabovac” Risan, Nikola Popović. On vjeruje da su inficirani na G odjeljenju sa lakišom kliničkom slikom zbog djelovanja primljene prve doze vakcine.

Nju su dobili skoro svi štićenici i 66 zaposlenih. Revakcinisnao je 87 korisnika i 46 članova osoblja.

Jedinice Doma su fizički odvojene, pa je lakša mogućnost zaštite, dodaje dr Popović. Ne mješaju se korisnici i osoblje među odjeljenjima, pa je to pomoglo njihovoj zaštiti tokom cijele godine pandemije.

Za očekivati je potpuno smirivanje epidemiloške situacije u Domu, jer je prošlo 15 dana od posljednje infekcije na odjeljenju psihogerijatrije. U stalnom su kontaktu sa Institutom za javno zdravlje i dogovor je da se revakcinacija nastavi. Dobro sarađuju i sa Specijalnom bolnicom Vaso Ćuković koja im obavlja rentgen i laboratorijsku dijagnostiku za sve korisnike. I doktori iz Opšte bolnice Kpotor dolaze dva puta sedmično.

3 Komentari

  1. Kako se dospjeva u ovu ustanovu? Koliko godina moram imati da bih bio dovoljno star? Ako je penzija uslov – vec tri godine sam u penziji. Dakle: sa koliko godina je covjek u Crnoj Gori starac? Bilo bi lijepo da nam date podatke, nije valjda drzavna tajna?!

      • Očekujem da me država Crna Gora obavijesti sa koliko godina građanin postaje STARAC-STARICA. Valjda imam toliko pravo. Punoljetstvo nastupa sa 18 godina, a starost? Može li se barem saznati koliko godina je imao najmlađi starac koji je primljen u Dom staraca? Znam za čovjeka sa kojom sam se kao dijete igrao u Herceg Novom: bio je primljen u Dom staraca i tamo je i umro. Ja se solidno osjećam i niko mi još ni u šali nije rekao da sam starac. Ali, mora da postoji neki parametar kojim se određuje da je neko starac. Možda sijeda kosa i brada? Ni to nemam…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code