Početna Društvo VEGETARIJANSTVO – JESTI SAMO ONO ŠTO MOŽEMO DA SAVLADAMO!

VEGETARIJANSTVO – JESTI SAMO ONO ŠTO MOŽEMO DA SAVLADAMO!

0

vegetarijanstvoVrijeme je za voće i povrće! Za manje, ili nimalo mesa. I to mnogo prije nego što ljekar ovakav način ishrane propiše kao jedini poželjan. Širom svijeta 1.oktobra okupljaju se vegetarijanci koji su, bez obzira gdje se nalaze, ujedinjeni u ideji humanosti i nenasilja.

Sjevernoameričko vegetarijansko udruženje proglasilo je 1977. godine ovaj datum, svjetskim Danom vegetarijanstva.

Picerija i restoran

Osnovna ideja je ukazivanje na dobrobiti koja proizlazi iz vegetarijanskog načina života. One se odnose na poboljšanje zdravlja, dostizanje unutarašnje ravnoteže, razvijanje empatije sa životinjama i jednog opšteg zadovoljstva samim sobom.

Nutricionista u Instututa dr.Simo Milošević u Igalu, Jasminka Čukilo, za Radio Jadran objašnjava da vageterijanski način ishrane pomaže tijelu i umu, a pravilo koga bi se mogli držati jeste da jedemo samo ono što možemo da savladamo.

– Obično dozvolimo da nas hrana savlada i tako uništava naše zdravlje, izgled, duh. Postajemo nezadovoljni izgledom, razmišljanjem,  poslom, a promjene ne moraju biti drastične – kaže Čukilo.

I SZO je preporučila standarde o broju unosa kalorija, pa tako za žene je dovoljno 2.300, a za muškarce 3.000

– Ne morate biti potpuni vegetrijanci, dovoljno je da unosite što više voća i povrća, da ishranu bazirate na ribi i piletini, a to je ono što je i trend u svijetu – tvrdi Čukilo.

Njemački centar za istraživanje kancera preporučuje  pridržavanje vegetarijanskog stila života, jer ono može da smanji rizik od prerane smrti do 50% kod muškaraca i 30% kod žena. O svim ovim istraživanjima čitamo i teoretski dosta znamo, ali prkasa je drugačija. Teško se odlučujemo na obroke bez mesa, jer ukorjenjene navike u ishrani i kuvanju, teško mjenjamo. Za neke Novljane vegetarijanstvo je skupo, a za druge nemoguće. Evo šta kažu u našoj anketi:

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code