Početna Ekonomija Vektra Boka i Vektra Mont tužile državu, jer im nije nadoknađeno 182...

Vektra Boka i Vektra Mont tužile državu, jer im nije nadoknađeno 182 hiljade eura

14

Kompanije Vektra Montenegro i Vektra Boka tužile su državu i njene institucije sa kojima je prije 12 godina zaključen ugovor o prodaji 59,45 odsto akcija nekadašnjeg hercegnovskog hotelskog-turističkog preduzeća (HTP) Boka.

Kompanije traže da im Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), Zavod za zapošljavanje (ZZZ), Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte i pravni sljedbenik nekadašnjeg Fonda za razvoj – Investiciono-razvojni fond (IRF) isplate 182 hiljade EUR, koje je Vektra Boka morala da plati Fondu za obeštećenje po pravosnažnoj presudi za spor, za koji, kako tvrde, nijesu znali prilikom kupovine akcija HTP Boka, piše Pobjeda.

Picerija i restoran

Na ročištu pred Privrednim sudom zastupnik Vektre, Dušan Jovović, predao je zaključke Savjeta za privatizaciju i Vlade, kojima će, kako je naveo, biti utvrđeno da “soba podataka” nije sadržala sve relevantne informacije o HTP Boka, te da prilikom kupovine nijesu bili upoznati sa sporom zbog kojeg su pretrpjeli štetu od 182 hiljada EUR.

Tuženi su saglasni da je potraživanje zastarjelo, imajući u vidu da je presuda donijeta 2008. godine.

Punomoćnik IRF-a, Mirko Mašković, kazao je da je tužilac imao mogućnost da sprovede sopstveno istraživanje u vezi cjelokupnog posla.

Punomoćnica ZZZ, Ljiljana Stamatović, smatra da ne postoji ni jedna zakonska mogućnost za pokretanje postupka, niti ugovor o kupovini HTP Boke daje takvu mogućnost, ukazujući da je tužba neosnovana.

Zastupnik države Milan Krsmanović, naveo je da je Vektra u skladu sa ugovorom imala pravo da u roku od godinu od potpisivanja ugovora o kupovini akcija izjavi prigovor prodavcu, ali da je taj rok odavno prošao.

Sutkinja Dijana Raičković je prihvatila predloge Krsmanovića da sud pribavi presudu Osnovnog suda Herceg Novi kojom je nametnuta ta obaveza Vektra Boki, kao i da se od Fonda za obeštećenje zatraži informacija da li je ona ispunjena i u kojem obimu.

Raičković je najavila da će na idućem ročištu zakazanom za septembar odlučiti o prijedlogu Vektre da sprovede finansijsko vještačenje kako bi se utvrdio iznos materijalne štete sa zateznom kamatom za ovaj period.

Na raniji zahtjev Vektra Boke da proda hotele Plaža, Tamaris, Igalo i stari hotel Boka, Savjet za privatizaciju nije dao saglasnost jer se, kako je navedeno u njihovom izvještaju za prošlu godinu, nijesu stekli uslovi za to.

14 Komentari

 1. Ima kuće i bazene…ogromnu imovinu. ..dužan milione isto kao i Panto…niko ih ne dira već se i dalje baškare i sa stečajnim tale. Tzv.nezavisni mediji sve znaju niko se živ ne čuje.

  12
  1
 2. Referendum o ravnopravnom statusu Boke sa Crnom Gorom. Ovo nije bili ni pod omkupaciom Austrije sve sto su napravili i danas traje Crna Gora cega se dohvatila sve je srusila.

  16
  1
 3. Bezobrazluk nema kraja,oval lik da tuži državu ,koja mu je sve omogućila???Nevjerovatna priča.Preko 300 miliona kredita ima ,onaj ko mu je to omogućio takođe treba da odgovara,sramota za grad i državu

  27
 4. Ovo su igre bez granica…………. Vektra se raspada i duguje 100 miliona, i trazi otstetu 182.000 ???
  Mozda ga 182.000 spase?????? Ili je prifalilo za gorivo,cigare,porodicu,rodjake,kumove……..
  Bozanstvena Komedija…….

  28

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code