Početna Društvo Velaš: Vladina uredba dokaz centralizacije i korak nazad u izdavanju UT uslova

Velaš: Vladina uredba dokaz centralizacije i korak nazad u izdavanju UT uslova

67

Poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova koji su bili ranije povjereni jedinicama lokalne samouprave, vraćaju se nadležnom Ministarstvu. Time će se, kako je saopšteno iz Vlade, omogućiti bolja kontrola nad sprovođenjem planova i izradom tehničke dokumentacije, radi zaštite prostora od degradacije i pogoršanja uslova stanovanja, kao i bolje funkcionisanje i vizuelni izgled naselja.

Foto: Služba za informisanje OHN

Vlada Crne Gore donijela je Uredbu o prestanku važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma jedinicama lokalne samouprave. Jer, kako je naglašeno, na ovaj način biće postignut veći stepen stručnosti, sigurnosti i jednostavnosti postupka izdavanja urbanističko-tehničkih uslova.

Ova Uredba, međutim, je iznenađenje za zaposlene u hercegnovskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju, s obzirom da o njoj nijesu pismeno obaviješteni, već iz medija. Osim toga, kako nam kažu, ovakva odluka Vlade čudi, s obzirom da je jedan od najglasnijih segmenata predizborne kampanje bila upravo decentralizacija.

U opštinskom Sekretarijatu nadaju se da je riječ o nekoj privremenoj odluci, ali će svakako tražiti dodatne informacije, tumačenje kazao je Radiju Jadran načelnik Vladislav Velaš:

„Uredba nas je iznenadila naročito poslije priče o decentralizaciji, jer smo ranije pričali da je veliki problem centralizacija, jer su Ministarstvo i Podgorica bez neke velike potrebe uzeli veliki dio tog kolača. Kao posljedicu imali smo problem sa planskom dokumentacijom, pa posljedenje 3 godine nijesmo dobili nijedan plan – ni generalne regulacije, niti prostorni, a ni na lokalu. Zakon o planiranju prostora jasno je definisao u čijoj je nadležnosti izdavanje UT uslova. Prethodna vlast je vrlo brzo uvidjela da to nije dobro rješenje i na godišnjem nivou opštinama je povjeravala te poslove. Zašto je sadašnja vlast otišla korak nazad, nemam neko objašnjenje“, kaže za Radio Jadran Velaš.

Mišljenja je da se ništa iz obrazloženja donošenja ovakve odluke neće postići i po njemu je ovo, kako je rekao, „jako loše rješenje“.

„Nadam se da je ovo neko privremeno rješenje, jer kako ja sagledavam stvari trenutno, ne vidim kako bi ovo moglo biti održivo na duži period“, kaže Velaš.

Sa druge strane, neizostavno je pitanje koliko će onda posla biti za Sekretarijat, kojem je najveći dio angažovanja i zaposlenih upravio bio na UT uslovima. U opštinskom Sekretarijatu angažovano je 14 zaposlenih i preko 50-60% ukupnog posla bio je izdavanje  UT uslova, naglašava Velaš. Od ostalih „većih“ poslova je legalizacije objekata, dok je izrada planske dokumentacije od 2018. god prenesena na resorno Ministarstvo.

Na godišnjem nivou, u prosjeku, Sekretarijat kojim rukovodi naš sagovornik izda oko 500 UT uslova. Tokom prošle godine bilo je oko 400, mada prošla godina nije reper zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Lokalna uprava, odnosno Sekretarijat, je izdavao UT uslove i za stalne i privremene objekte ( hotele, stanovanje itd ). UT uslovi su izvod iz Plana, pa samo obrazloženje da se UT uslovima nešto „štiti ili ne“, da se nekom nešto „daje“ je apsolutno pogrešno, objašnjava Velaš:

„Radi se o dokumentu koji prepišemo iz Plana, što na određenoj lokaciji može ili ne može da se gradi. Dobrom planskom dokumentacijom štitimo prostor, a ne UT uslovima. Plan je usvojen i na snazi i ne možemo nekome dati nešto više ili manje“, navodi on.

Kad je riječ o službi glavnih gradskih arhitekata, ovakva odluka neće uticati na funkcionisanje, s obzirom da oni daju saglasnost na idejna rješenja, što je njihova nadležnost.

„Uredba o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma jedinicama lokalne samouprave prestaje da važi. Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore“, navodi se u dokumentu.

67 Komentari

 1. Eksperti po dubini, površini, lijevo i desno.
  Kao i obično sve se generalizuje, a pošteni su tu potisnuti u veliku dubinu do nerazaznavanja.

 2. Sada bi jedino ispravno posle ovakvih komentara bilo:
  1. Da Katić da otkaz Sekretaru i gradskom arhitekti.
  2. Da SDT napravi izvidjaj, očiro je organizovana grupa koja se bavi kriminalom, u sticaju.
  3. Da Katić objasni kako Novljani idu u Nikšić, Podgoricu, Cetinje pored toliko biroa u Novom da traže arhitekte, kada majka jedne urbaniste iz opštine radi prebukirana.
  Vrijeme je da neko prekine taj kriminal, pogledajte komentare niko lijepu riječ za službu ne napisa.

  21
  4
 3. Poštovani Aa,
  očigledno je da ste tipični “novljanin” kakvog opisuje Ivo Andrić, to jest najhrabriji su kad su anonimni.
  Za razliku od vas gospođa Dulović ima m… .Očigledno je da ste Snežanin kolega pošto baratate stručnim podacima a zavidite joj što ima hrabrosti, koje vi nemate.Za greške koje JOJ imputirate su toliko minorne u udnosu na ono što ste vi i ostali stručnjaci uradili Herceg-Novom. Ona je kriva što je besplatno radila i sačuvala Zadužbinu koju su opštinski urbanisti htjeli da sruše i grade stanove za tržište. Ljubomorni ste što je ta zgrada postala ukras Herceg-Novog, jer vi kao i ostali “novljni” opraštaju sve samo ne uspjeh. I na kraju savjet da pogledate stolariju na muzeju grada Perasta,
  zgradi koja je 300 godina starija od ove o kojoj vi toliko brinete.
  Završću sa još jednom novskom uzrečicom: JADO JADNI.

  37
  5
 4. Zlocin nevidjeni razmjera se desava, ispred nasi ociju, gradnjom stanova za prodaju na samom setalistu.
  Najsvjeziji primjer je pocetak gradnje ispod instituta dr Simo Milosevic

  38
  9
 5. komplikujete ga maksimalno za uslove za rekonstrukciju postojećeg objekta sa dozvolom, a onda date da se gradi zgradurina on 4 sprata u sred šume. Szrašno radite svoj poso.

  25
  4
 6. Bijela je odlican primjer fantasticnog posla koji obavlja ova sluzba. Da li ste skoro prosli obalom i vidjeli sta znaci devastacija priobalja?
  Vjerovacu ovoj Vladi onda kada „carstvo nebesko“ zaustavi sumanuto ponasanje firme Carine.
  Ta kompanija i njena nobl familija izruguju se svima nama vec godinama. Em kroz uzurpiranje i devastaciju obale, ogradjivanje visokim zidinama, ogradama, em postavljanjem cuvara i zabranom prilaska vodi u celom pojasu ispred oba hotela.
  Na sve to u doba Korone su se drzali zabrane i koristili celu obalu u privatne svrhe. Prizor kao iz filma. Mladi Tutankamon lezi sa familijom ispred tatine piramide. Dosadno im je do bola ali se drze pravila „dodji svaki dan, budi bar toliko koristan“.
  Besmisleno je sve ovo i komentarisati ali boli.
  Nadam se da ce svi zidovi pasti.

  31
  2
 7. Čemu žurba načelniče da u neradnu subotu daješ saopstenja protiv uredba Vlade Crne Gore.
  Koliko pratim jedini se vi javiste da kritikujete državnu vlast.
  S obzirom na komentare po svoj prilici ovo vas je iznenadilo, zbog ranije preuzetih obaveza !!!
  Pamet u glavu !
  Ako veliki Bog da još malo pa će proći vrijeme političara na stručnim mjestima i ovo se malo posloži kako u državi tako i kod nas u opstini.
  Da se ne javi nebi ni znali što se radi i ko kolo vodi ???

  37
  8
 8. Imate primjer i lako je provjeriti, da na parcreli na kojoj nije postojao nikakav objekat,bila ledina, tip dobija papir za rekonstrukciju nepostojećeg objekta i naravno, tu nice novi objekat P+3.
  To su U.T.U iz 2013 ili 2014 Igalo

  29
  3
 9. A preparcelizacija je posebna priča.Od parcele koja već ima odredjenu zauzetost ,uzima dio i dodaje susjednoj,da bi ,ova prva ostala ogoljena ,tako da niti jedna ima mjesta za trotinet,a kamo li ne za parking.
  E,tako rade “veliki mestri”

  23
  2
 10. Preduslov,ovo što si napisao važi samo za obične građane i to se strogo poštuje, čaki više ,a za odabrane likove ovi preduslovi ne važe.Ima sijaset primjera i vidljivi su na svakom koraku.
  Ima primjera, gdje je zabranjena gradnja ako nema kolski prilaz,a onda nastupa predsjednik opštine i proglašava šetalište pristupnim putom.
  Vjerovatno su ovdje primjenjeni ,ti famozni i za prijatelje namjenjeni, zakonski i podzonski akti.

  47
  5
 11. Bila je ponuda od Lazura u Meljine da srede potok i prolaz džabe zbog estetike jer je blizu njihovog kompleksa iz opštine im nisu dali dozvolu.Zasto?Zato sto su neki trebali da se ugrade.Toliko o poštenju.

  58
  5
  • anonimus@ tacno tako ,svi to znaju ,ne samo za Meljine nego i za mnoge druge ,gdje nisu mogli da reketiraju ljude- cak i kada ljudi hoce da doniraju

   24
   1
 12. MOZE LI MI NEKO OBJASNITI KAKO SE GRADE OBJEKTI NA DIJELU GDJE JE NEOPHODAN DUP A KOGA NEMA U PLANSKOJ DOKUMENTACIJI.KO DAJE PAPIRE???
  KONKRETNO NA DIJELU OD ULICE SAVE KOVACEVICA I BRACE GRAKALICA DO SETALISTA PET DANICA. NA TOM POTEZU JE IZGRADJEN OBJEKAT U BOTOLJSKOJ ULICI , LIJEP, ARHITEKTE KOSICA, A PRIPREMA SE JOS JEDAN PLAC VISE STARE METEOROLOSKE STANICE. KAKO SE DAJU TI UT USLOVI?AKO KO ZNA , A ZNA ,NAPISITE , JER TABLA JE BILA POSTAVLJENA .

  45
  3
  • Ankice ako imaš dosta para možep da radiš dje oćeš i što oćeš, sve će ti urbanizam dozvoliti i to za par dana. Ako nemaš para i legalno treba da gradiš. Prvo moraju ti oni reći ko će biti projektant i koliko da platiš i nrzo ćeš dobiti dozvolu. Drugo ako ne prihvatiš prvo čekaćeš gosinu i više..
   Tako ti je to Ankice.

   25
   2
 13. Poštovani Novljani,
  ne treba otići dalje od opštinske zgrade i uvjeriti se u “planiranje”prostora u Herceg-Novom od strane Sekretarijata za urbanizam i izgradnju. Pogledajte zgradu u izgradnji ispod gradilišta garaže kod Opštine koja se gradi na tri metra od postojeće susjedne zgrade. Pogledajte budući novi trg ispred Opštine gdje je trećinu prostora zauzela kafana koja je zaklonila zgradu pošte koja je autorsko djelo čuvenog arhitekte Dobrovića.I ZA VAŠU INFORMACIJU SVI : INVESTITORI,PROJEKTANTI,PROFESORI IZ PODGORICE I LOKALNI URBANIZAM SU IZ HERCEG-NOVOG.
  BOLJE BI PROSTOR I ZELENILO HERCEG-NOVOG ČUVALI STRUČNJACI IZ AFRIČKIH ZEMALJA.

  63
  7
  • Predlazem da se po zavrsetku radova postavi tabla sa imenima svih novskih arhitekata učesnika tog projekta, kao primjer ljudi koji pojma nemaju, ma ni osnove arhitekture. I druga tabla sa imenima da znamo ko je kome koju garažu udijelio.

 14. Kako vi dajete UT uslove bez izlaska na teren, đe se ne zna đe je put, a đe bujični potok, podzemne vode ugrožavaju pojedine lokacije.
  Velaš tu prednjači u nalozima urbanistima.

  47
  2
  • valjalo bi i da necija baba kaze kuda bi se moglo pristupiti nekoj parceli i da se kakve raslje izvade da se malo to ispita…citajte propise iz kojih proisticu nadleznosti, ukoliko vam se ne svidjaju zalite se onima koji su ih donijeli

   5
   5
 15. Zdravko je ekspert za kvalitet, to mu je osnova za sve.A nije on za politiku, ali je morao, pa su političari i razočarani, najviše pomaže Predsjedniku .

  20
  2
 16. Svaka čast vladi jer zna ko joj donosi UTU-ve i građevinske dozvole.Izuzimajiči ovog gospodina i par zaposlenih svi ostali ,misleći pre svega na bivše načelnike i VD načelnike da je prave države i prava bili bi barem sankcionisani gubljenjem posla,a da ne spominjem krivičnu odgovornost!!!Mnogi od nas su čekali momenat da provovore svjesni da ti isti ljudi ne mogu više odgovarati pred zakonom,ali to nas nikad nije ni zanimalo,već da postupe kao ljudi ,a nisu i evo vrlo uskoro dočekaćemo momenat da doživimo satisfakciju kao ljudi su nepravdeno oštećeni.Shvaćam ja ovog gospodina i on je upravu kad bi zenemarili činjenice i dokaze koje cijeli grad zna!!!Urbanizam je bio godinama tamna mrlja vlasti,a i sad je jer je i sadašnja vlast ostavila iste kadrove za koje vrlo dobro zna šta su radili u prošlosti!!!!Nisu svi u urbanizmu ima ih i u Agenciji i to boli sve koji to vide!!!Još malo……

  39
  5
 17. Najveći je problem što od sada vi nećete moći da direktno ucjenjujete podnosioce tih zahtjeva, već će Ministarstvo imati direktnu ingerenciju na tom nivou. Ovo je čisti primjer pasivnog benefita, a koji su nehotice omogućile prethodne Vlade Crne Gore. Sada će te lijepi moji da zasučete rukave i da izmigoljite iz te sigurne čaure koja je decenijama obezbjeđivala vaše uhljebljenje na medu i mlijeku.

  51
  4
 18. Gledajte vi iz lokalne uprave i Sekretarijata pozvati Zdravka Krivokapica i resornog ministra par dana u opstinu i pojasniti im kako to ide sa UT uslovima i gradjevinskim dozvolama ,, šta oni znaju ,,
  I obavezno kako kaže načelnik priprijetiti im da vlada svoje odluke prvo saopšti opštini Herceg Novi u pismenoj formi.
  E i obavezno im objasnite ,, da je ovo jako loše rješenje,,
  Gospodo ove smo skinuli da se uvede red u državu zato se ovo i radi.
  Ako ste u mogućnosti pogledajte Reflektor na TV Vjesti od 19 januara dosta toga će vam biti jasnije.

  57
  11
 19. Radi istine trebali ste reci da je
  Uredba o poveravanju dela poslova bila je vremenski orocena do 31.12.2020.god.
  Znaci vec 01.01.2021.god. niste nadlezni
  za sve poslove koji su Vam uredbom bili
  povereni.
  Sta tu onda imate biti iznenadjeni i ocekivati pismeno obavestenje?
  To samo znaci da Vi ili ne znate ili ne radite svoj posao.
  Takodje je istina da je ovaj Sekretarijat Opstine Herceg Novi ciji ste VD Sekretar :
  -cetiri godine u VD stanju
  -Sekretarijat je postao privatna “tezga “ pojedinih njegovih sluzbenika, i s njima povezanih arhitekta
  -Sekretarijat se poceo baviti “tajkunskim”
  planiranjem prostora,deleci gradjane Novog prema plateznoj moci na gradjane prvog i drugog reda ….
  Sve gore navedeno Vi vec znate jer sam Vam licno rekla, a Vi mene izvredjali.
  Odluku Vlade kao arhitekta pozdravljam
  jer verujem da su sve gore navedeno i oni uocili i
  prepoznali te Vas na ovaj nacin sankcionisali.
  Arh.Snezana Dulovic

  119
  24
  • Bravo Snežana!
   Treba još dodati da su mafijaškim djelom PUP-a H-Novi kojim mjenjaju postojeće planove za “povlašćene” (Č.Popović, Žager, G.Milić, Ž.Rakčević…) ovi ljudi zajedno sa Agencijom za razvoj (B.Lučić) i tadašnjim predsednikom SO H-Novi (M.Bigović) dovoljno rekli sami o sebi i da su za interes sve spremni da urade.
   Inače, g-dine Velaš, Novska lista koja Vas je ničim izazvana dovela za VD Sekretara, podržava novu Vladu, pa samim tim i ovo novo rjesenje, pa treba Mića i sveznajuća Olivera da pojasne gradjanima kako je ovo sada dobro za lokal, za decentralizaciju, za domaće stanovništvo, za Boku…
   Šta će sada da rade dežurni nadripisari kada Vam svima Ministarstvo uze hleb iz usta?
   Hoće li morati sada da otvore cvjećaru preko puta Ministarstva?
   Nevaljalo ovo Ministarstvo novo, šta vam uradi.

   54
   6
   • Bravo, mora da radiš u urbanizmu H. Novi kad tako dobro poznaješ i preporučuješ propise. Tako ste i raspisali konkurse misleći da niko ne čita. Sreća Vaša što Katnić ne čita Vaša rešenja koja itdajete, a možda i počne, što bi bilo poželjno.

    24
    5
  • Odluka o povjeravanju poslova broj 116/2020 vazi za 2021 godinu….ali vasa svaka zamjerka i primjedba je pogresna, netacna, neprovjerena…..mora da se cita zakon, pravilnici, ….davno proslo vrijeme je bilo kada ste Vi bili glavni arhitekta prve porodice,.bilo ne ponovilo se…penzija gospodjo…topla preporuka

   25
   30
  • Ova se godpodja bavila arhitekturom dok su čelnici opstine završavali osnovnu školu, stoga njene napisane rječi itekako imaju težinu.
   Predsjednice opstine poslije ovog komentara i ostalih negativnih mislim da bi se trebali obratiti gradjanima i iznijeti da li se i šta dešava u sekretarijatu za urbanizam i prostorno planiranje.
   Čiji kadar rukovodi urbanizmom.
   Poslije ovog, bez valjanog demanta ako ga uopste imate, smatram da obični gradjanin za koga drzim i sebe apsolutno u ovu opstindku instituciju nemoze imati povjerenje !!!
   U svakom slučaju izbori se bliže a nama se svakim danom sve više otvaraju oči o situaciji u opstinskim službama !!!
   Jedan od onih 8200 i kusur sto je glasalo za budućnost Crne Gore.

   34
   3
  • Bravo Snezana…BFF …BFF..:):) Jadranka !!! dva najveca strucnjaka grada HN….da li ste mozda pomoslili o izvinjenju javnom… zbog netacnih navoda koje ste iznjeli…..obmanjujete gradjane…citirate stare odluke…odluka 116/2020!!!…javno se blamirate…ovakva je svaka vasa istina i komentar!!! Zaduzbina Dukovica bijeli eloksir i crijep kontinental….eto Vam najboljeg odgovora zasto drugi rade a Vi ne…penzija je realna opcija…
   Da li iko na ovom svjetu sem Vas misli da ono ruglo i kasun iznad Turisticke treba stititi !!! bezvrijedan objekat, ruina sto prije ukloniti…..javni konkurs ili je bolje bilo i ovo dati Vama…da ponovite bravuru sa zaduzbine Dukovic !!! Ucestvujte na konkursu i pobjedite !!!

   13
   22
   • Kako Vas je pogodila. Posle takog pogodka cinizam stupa na scenu. Bravo Snežana.
    Ali nije u redu da se tako jedna mlada dama obraća svojoj starijoj koleginici koja je ime u arhitekturi. Vjerivatno i jadranka a nju ne znam pa ne mogu ništa reći. Vidi se po odgovoru da ste iz opštine. Zato bi bilo lijepo da objasnite fenomen koji propagirate, tu zutu kuću koja se nalazi u zapadnom podgradju koje je pod zaštitom zavoda, za koju su neophodni uslovi zaštitara. Kako Vi bez saglasnosti zavoda i mimo uslova koji su propisani raspisaste konkurs. Snežana ne štiti žutu kuću već zakon koji Vi ne poštujete.
    Ja sam Snežanino javljanje doživio kao vapaj intelektualca na haos koji vi pravite u zadnjih godinu dana, stala je da brani struku od vas, i svaka joj čast i to imenom i prezimenom, a Vi primitivno nastupate a krijete ime, pretpostavljam ko ste, nemate nikakvu težinu ni ime da tako polemišete sa Snežanom i Jadrankom koju ne znam.
    Slučajno znam da Snežana radi veliki posao a ne u Novom, eto da znate da se ne sjekirate da nema posla.

    27
    4
 20. Bravo za Vladu! Hvala vam od poštenih novljana. Da se stane jednom na kraj sa korupcijama i raznoraznim kombinacijama.
  Unistavaju nam grad nekompetentni ljudi!

  81
  13
  • Ti konkursi su raspisani po njihovoj volji. Nema ni PUPA ni DPA, Već keš. A ni zavoda za zašriru, i ako je zapadno podgradje cijelo zaštićeno, raspis bez koz. Uslova. To mogu samo experti. Koji se ni boga ne boje.

   30
   1
 21. A moj načelniče gdin Velaš možete li Vi i pretpostaviti zašto je ovo uradjeno na nivou Crne Gore???
  Jeste možda pogledali obraćanje premijera Krivokapića prosvjetnim radnicima ( mada to nema veze sa izdavanjem UT uslova ) kada je rekao kakvu Crnu Goru hoće da napravi !!!
  Sasvim neku drugačiju pošteniju, bolju gdje će se poštovati zakoni iste, gdje će svi biti jednako tretirani.
  Pa kada počnemo baštiniti te vrijednosti, vratiće se lokalnim samoupravama te ingirencije.

  61
  10
 22. 14 zaposlenih obradi 500 ut uslova, odnosno 35 ut uslova godisnje po zaposlenom, ili 3 ut uslova mjesecno… Da vas nije malo mnogo tamo, eksperti?

  65
  7
 23. Nije tačno to da su urbanističko tehnički samo izvod iz plana koji se prepiše i da se njime ništa ne daje.
  Da se iz planova prepisuje, arhitekte bi projektovale bez UT uslova.
  Mnogo je to složenija priča.
  Plan može biti važeći ili nevažeći.
  Može biti više planova koji pokrivaju jednu lokaciju, a međusobno su suprotstavljeni.
  Planovi višeg reda se negdje direktno primjenjuju, negdje ne.
  Treba protumačiti plan.
  Treba utvrditi da li su koeficijenti pokrivenosti o izgrađenosti popunjeni.
  Treba utvrditi ima li parcela izlaz na javni put.
  Treba formirati urbanističku parcelu.
  Treba utvrditi da li na parceli postoje već izgrađeni objekti i da li legalni.
  Treba utvrditi trebaju li da se uz ut uslove pribave i studija vizuelnog uticaja, vodni uslovi, procjena uticaja na životnu sredinu, elaborat o geomehaničkim ispitivanjima tla itd.
  Treba primijeniti i više uslova za građenje iz drugih zakonskih i podzakonskih propisa.
  Treba tu još mnogo toga, ali zašto da vas učim besplatno?!

  34
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code