Početna Sport Velemajstor Dragiša Blagojević novi član ŠK Herceg Novi 1949

Velemajstor Dragiša Blagojević novi član ŠK Herceg Novi 1949

5

Od ove godine u najelitnijem takmičenju u Crnoj Gori, premijer ligi, za ŠК “Herceg Novi 1949” igraće  velemajstor, Dragiša Blagojević.

Novi član hercegnovskog kluba, Dragiša Blagojević, postigao je prvi uspjeh na međunarodnim šahovskim turnirima krajem 1980-ih i početkom 1990-ih. 1988. godine, zauzeo je 2. mjesto na međunarodnom šahovskom turniru u Pragu. Blagojević je pobijedio na Međunarodnom šahovskom turniru u Tuzli 1990. godine, a 1991. godine na Jugoslovenskom prvenstvu u šahu osvojio je 4. mjesto. 1996.godine u Podgorici. Osvojio je 2. mjesto na crnogorskom šahovskom šampionatu, ali posljednjih godina je šest puta osvajao ovaj turnir: 2000., 2002., 2003., 2005., 2007., 2009. 2002. godine bio je 2. na jugoslovenskom prvenstvu u šahu.

Na 38. šahovskoj olimpijadi u Drezdenu, osvojio je zlatnu medalju pojedinačno 2008. Godine, na četvrtoj tabli.

– Veoma mi je drago što sam došao u klub sa tako dugom tradicijom. Grad Herceg Novi je uvijek rado dočekivao šahiste, a potvrda za to je organizacija bezbroj turnira u ovih 70 godina. Spomenuću samo blic turnir 1970. godine na kome su u zlatno doba šaha igrali najveći šahisti svijeta na čelu sa Bobi Fišerom. Što se tiče nastupa ŠК “Herceg Novi 1949“ nadam se da ćemo zadržati status premijerligaša. Кlub se oslanja uglavnom na domaće igrače, a sa pojačanjima na prvim tablama trebalo bi da dođemo do cilja, a to je opstanak u društvu najboljih. – ističe velemajstor Dragiša Blagojević

Pored  Blagojevića, klub je dogovorio saradnju sa još nekoliko igrača, a to su: Intermajstor, Zoran Runić, Ženski fide majstor Lidija Blagojević, majstorski kandidat Darko Šuković, Fide majstor Goran Tomić i prvokategornik Danilo Tomić.

5 Komentari

 1. Ne mlati! Šah u Novom do prije 3 4 godine bio je pred gasenjem, a sad je u najvisem rangu takmicenja i sa malim skromnim budzetom. To treba da je za pohvalu.

  • NE LUPETAJ!!!
   Genijalni šahista Gari Kasparov je devedesetih godina bio izjavio da ga do 2000. godine kompjuter neće pobjediti.
   Kasparov je od 10. do 17. februara 1996. u Filadelfiji igrao turnir protiv tada najmoćnijeg kompjutera na svijetu “Deep Blue” za nagradu od pola miliona dolara. Taj komputer ga je već u prvoj partiji pobijedio… Ostala je zapamčena scena da Kasparov izlazi iz sale i sebi čupa kosu na glavi…
   Od tada su prošle 24 godine, kompjuteri su sve moćniji.
   Niti jednom prvaku svijeta u šahu više nije palo na pamet da igra protiv kompjutera…
   Koliko je šah postao neinteresantan najbolje pokazuje beogradska Politika: više nema rubriku za šah, a nekada je čitave stranice posvećivala analizama šahovskih partija za prvaka svijeta.
   U Rusiji se nekada učio šah i u osnovnoj školi. To su davna prošla vremena.
   Čovjek danas nema nikakve šanse protiv kompjutera i to je uništilo interesovanje svijeta za šahom. Danas još jedino duel za prvaka svijeta u šahu mami pažnju javnosti.

   1
   3
 2. Fudbaleri, vaterpolisti, košarkaši, odbojkaši … još uvijek nisu u stanju da izgube od kompjutera.
  Šahisti danas nisu u stanju a da NE izgube od vrhunskog kompjutera.
  Šah je danas postao samo zabava, kompjuter ga je doveo u apsurdnu situaciju.
  Siguran sam da bi turniri trešete i briškule privukli kudikamo veću pažnju!

  3
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code