Početna Društvo Velika hajka na vukove i divlje pse na Sitnici i Vrbanju

Velika hajka na vukove i divlje pse na Sitnici i Vrbanju

17

Nakon što su vukovi treći put za tri mjeseca napali stado koza Ruže Radović na Sitnici, najudaljenijem selu Herceg Novog, u Lovačkom društvu Orjen su odlučili da u nedjelju organizuju veliku hajku. To će ujedno biti posljednja hajka pred zatvaranje sezone lova 1.marta, do kada lovci smiju izaći na teren s puškom.

-Ponovo su se pojavili vukovi. Napravili štetu Ruži. To je povod, ali i zakonska naša obaveza da organizujemo hajku, od Sitnice do Vrbanja. I ranije smo joj pomogli sa 400 eura da poboljša uslove i odbrani stada od vukova. Prijavljeno je 80-tak lovaca- kaže za Radio Jadran predsjednik UO Lovačkog društva Orjen, Ljubiša Matković.

Lovci hajku organizuju rano, u 5 sati ujutru u nedjelju, u saradnji sa Agencijom za zaštitu Orjena.

Sada su Ruži vukovi i divlji psi zaklali 5 koza, a u oktobru lani u dva navrata, za desetak dana na Sitnici, rastrgli su 70 grla, jednom tokom noći u toru, a onda pred smiraj dana, kada ih je dotjerala iz paše i davala im vodu.

Vukovi su izuzetno brzi, za noć mogu preći 70 km u potrazi za plijenom, ali od 1. marta više neće biti lova, a svaki krivolov će biti kao i do sada kažnjen. Divljač se narednih mjeseci pari, odgaja mladunce i ne smije biti uznemiravana ni od pasa niti od lovaca, podsjeća Matković.

-Uhvatili smo jednog krivolovca i procesuirali. On je sudski kažnjen sa 500 eura. Suzbili smo i trovanje divljači i pasa. Otkriveno je jedno lice koje su nadležni kaznili po nekoliko stotina eura. Jedan slučaj krivolova se još istražuje- ističe Matković.

Inače, na ovom podrčju su i divlji psi harali i pravili štetu, pa su lovci dva psa likvidirali, ali jedan je za sada neuhvatljiv.

17 Komentari

 1. E moji lovci da ne kuhate gulaše od srne i veprića, dijelite prijateljima i rodbini,prodajete itd imali bi što vukovi papati pa nebi ulazili u sela i klali stoku.

  4
  3
 2. Ishrana vukova (wikipedia)
  “Osnovu vučje hrane čine veliki biljojedi, i pri tome vuk lovi onu vrstu koja je najčešća u području na kojem živi. Na sjevernim dijelovima područja na kojem su rasprostranjeni pretežno love u čoporu i to sobove, irvase, srne ili neku drugu jelensku divljač. U njihovu lovinu u istočnoj Evropi spadaju i divlje svinje. Redovno love i male glodare kao što su zečevi, kunići, krtice i miševi. U slučaju nestašice divljači, vukovi će jesti i strvinu kao i otpatke.”
  Dakle, sve ono šta čini osnovu vučije ishrane ubijaju lovci. Vukovima ne preostaje ništa drugo nego da ili da postanu vegetarijanci ili da se predaju svojoj sudbini da ih poubijaju orijenski lovci.
  Nadam se da će vukovi zbrisati preko granice.

  10
  6
 3. U zemlji u kojoj se vrši pobačaj neželjenih ženskih beba nije ni čudo da se na neinteligentan i surov način razračunava sa vukovima.
  Pogledajte istini u oči i ne bacajte ovaj komentar u koš!

  9
  9
  • Hranimo divljač, ču ajmo im podmladak, neće biti štete po stočare. Lovci, ali pravi, se pitaju i neka se angažuju. Lako je pucat i ubiijat, budimo drugačiji.

   5
   3
 4. A što toj ženi ne poklone dva Šarplaninca? Neka država uzgaja zečeve i pušta ih u divljinu. Onda bi i vukovi imali šta da jedu. Bili bi vuci siti i lovci na broju.

  16
  1
 5. Kad se samo jedan vuk ubije na odredjenom podrucju, tu jedno vrijeme nema nijedan. Kao dijete sa sela,znam sta vuk sve moze da uradi od krda koza,zakolje pet,nakolje dvadeset i jedna po jedna ugine. Jadan seljak i prije i sada.

  10
 6. Lovci su potamanili divljač koja je hrana vukovima pa nije nikakvo čudo da vukovi napadaju domaće životinje.
  U Zapadnoj Evropi država nadoknađuje štetu koju vukovi nanesu vlasniku stada.
  U Crnoj Gori je proglašena “ekološka država” a na prirodu se puca kao u Teksasu…
  Sjećam se “starih dobrih vremena” kada je povodom Dana države 29. novembra priređivan lov za članove vlade Jugoslavije i diplomatski hor u Beogradu. Taj običaj je izumro, ne zbog propasti države i promijenjenog dana državnosti, već zbog toga što je na Zapadu potpuno demode da diplomate idu puškom u lov! Ko to uradi može računati sa izbacivanjem iz službe!
  Ali, u Crnoj Gori je to još nekakvo “čojštvo i junaštvo” i “dokazivanje muškosti”.
  Ta zanimacija ipak ima jednu dobru stranu – barem ne pucaju na ljude, one koji su druge nacionalnosti i vjere…

  8
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code