Početna Društvo Velika hriščanska svetkovina: Praznik dva sveca Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Leopolda

Velika hriščanska svetkovina: Praznik dva sveca Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Leopolda

1

Pravoslavni vjernici ovog 12. maja litijama, liturgijama, hodočašćem slave Dan Sv Vasilija Ostroškog, a katolički svetim misama Dan Sv Leopolda Mandića.

U crkvi Sv Vasilija Ostroškog u Кumboru je hramovska slava sa litijom i sječenjem slavskog kolača. Na Кamenom u crkvi Svetog Arhiđakona Stefana je saborna proslava i uspomena na velikog svetitelja, kao zavjetna slava sela, a u crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroškom na Svrčugama, takođe se obilježava hramovska slava.

Picerija i restoran

Sveti Vasilije Ostroški – Čudotvorac rođen je u selu Mrkonjić u Popovom polju 1610. godine od roditelja Petra i  Anastasije Jovanović. Na rođenju dobio je ime Stojan. Zamonašio se u manastiru Tvrdoš. Prema predanju u Crnu Goru je došao kao jeromonah i nakon kratkog boravka vratio se u Hercegovinu, a potom otputovao u Rusiju. Iz Rusije je donio bogate darove u knjigama, crkvenim potrepštinama i novac koji je dijelio sirotinji. Pred turskim nasiljem ponovo je napustio Hercegovinu i godinu proveo u Hilandaru. Došao je u Onogošt 1651, ali je i taj grad morao da napusti i potraži utočište u ostroškoj pećini-isposnici, u kojoj je ostao do kraja života.

Ćivot Svetog Vasilija Ostroškog u Gornjem manastiru, mjesto je hodočašća vjernika, hrišćana i  muslimana, kao i pripadnika drugih vjeroispovijesti. U Ostrogu se na ovaj Dan održava veliki narodni sabor, a kroz Nikšić prolazi velika litija.

Među hiljadama hodočasnika pješke na poklon Svetom Vasiliju i ove godine iz Herceg Noovg pošla je grupa od 15 mladića  jedna djevojka.

Blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića u njegovom rodnom gradu, Herceg Novom ove godine obilježava se sa 3 svete mise u crkvama Sv. Leopolda i župnoj crkvi Sv Jeronima, koje će služe  don Siniša Jozić, don Robert Tonsati i don Pavao Medač. Pjeva župni zbor Sv. Nikole iz Cavtata.

Sv. Leopold Bogdan Mandić rođen je 12. maja 1866. u Herceg Novom, kao 15-to dijete oca Petra i majke Dragice Carević. Umro je u Padovi 30. jula 1942. Proglašen je blaženim 34 godine nakon smrti, 2. maja 1976. godine.

Nakon završenih studija u Udinama zaređen je za sveštenika 1890. godine. Kao mlad sveštenik službovao je Trstu i Padovi u Italiji, gdje je preko četrdeset godina bio ispovjednik u kapucinskom samostanu u tom gradu. Svetim ga je proglasio 1983. papa Jovan Pavle II. U istoriji Rimokatoličke crkve zabilježeno je i da je u najkraćem periodu proglašen za sveca. Cijeli je život posvetio za ujedinjenju hrišćanskog Zapada i Istoka i smatra se pretečom moderne ekumenske misli.

Nostalgično je ostao vezan za rodni kraj. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je vlada Italije naredila da svi državljani Austrougarske koji žive u pograničnom dijelu Italije prihvate italijansko državljanstvo, sveti Leopold je odbio uz obrazložernje „Kao i moji preci Bokelji, ja ću ostati građanin svijeta“.

Njegovo neraspadnuto tijelo bilo je izloženo poklonu vjernika u Herceg Novom sredinom septembra 2017.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code