Velika očekivanja malih hotelijera u Novom

Velika očekivanja malih hotelijera u Novom

3206
6
Podijeli

Iako „na mala vrata“, ljetnja sezona lagano hvata zamah i u malim novskim hotelima, nekima od 25 registrovanih, tek predstoji otvaranje, a oni koji su radili i tokom zime, bilježe nešto lošiju posjetu u odnosu na prošlu godinu.

  Kolebljivo vrijeme, pored ostalog, “odložilo” je uspješniji start nautičke i izletničke sezone, kojom su se ponadali turistički poslenici nakon prekookeanske regate Terra da mare.

Picerija i restoran

Tačan broj posjetilaca u Herceg Novom se ne zna, budući da na novom sajtu TO nema podataka o tome.

Ipak, mali hotelijeri i vlasnici tzv.butik zdanja, imaju velika očekivanja od ove sezone i nadaju se da će biti berićetnija, mada većih gužvi  neće biti prije juna. Evo, šta su nam neki od njih kazali.

Butik hotel “Novi” u Igalu, kategorisan sa 3 zvjezdice, biće otvoren sjutra, kaže nam vlasnik, Mićo Jančić. Prvi gosti biće sportisti – 30 fudbalera, pionira i kadeta, koji će boraviti 10-ak dana:

„Veće grupe, uglavnom gostiju iz regiona, očekujemo od 1. juna. Hotel nećemo zatvarati do oktobra. Uz njih očekujemo i znatan broj turista iz Češke, koji dolaze posredstvom agencije Kovatours. Sa njima smo imali dobru saradnju i prošle godine, tako da su značajan dio kapaciteta zakupili i za ovu sezonu“, naveo je Jančić.

Cijene usluga zadržaće na prošlogodišnjem nivou, pa se tako polupansion na bazi švedskog stola, do sezone, kreće oko 24 eura po osobi.

Garni hotel “Bokeška noć”, na Savini, jedan je od rijetkih koji je aktivan tokom cijele godine. Vrata nijesu zatvarali ni ovu zimu, a prve majske dane u njemu provodi svega 6-oro gostiju, što je manje nego prošle godine u istom periodu, kaže nam vlasnik, Božidar Stanišić:

„Veće grupe očekujemo tek od 15. juna, ali ja sam za sada zadovoljan bukingom, jer 80% ležajeva u hotelu je već rasprodato. Radim preko booking.com koji se pokazao kao dobar. Više od 95% gostiju ovog ljeta biće stranci. Samo Rusa biće 25%, što je manje nego prošlih godina, ali očekujemo goste i sa Novog Zelanda, iz  Australije, Kine, Tajvana…“, naveo je Stanišić.

Cijene u ovom hotelu formirane su po smještajnim jedinicama, pa tako noćenje sa doručkom za dvoje u ½ sobi košta 75 eura.

Nedaleko od “Bokeške noći” je i Hotel Perla, uz Šetalište na Savini. Takođe je otvoren čitave godine. Još dva hotela koja posluju u sastavu “Perle” biće otvoreni 1. juna i radiće do 1. oktobra, kazali su nam u menadžmentu hotela:

  „Gosti u našim hotelima su, uglavnom, inostrani, preko 80%, a popunjenost je na nivou prošle godine. S obzirom da naša kompanija posluje preko 15 godina, mi nemamo većih poteškoća oko punjenja kapaciteta. Gosti su uglavnom iz EU, a određeni procenat je i sa istočnog tržišta. Veću popunjenost očekujemo početkom juna“, dodaju u menadžmentu.

Kuriozitet ove hotelske grupacije je da cjenovnu politiku ne mijenjaju već više od deceniju, tačnije od 2006., osim u neznatnom procentu za određene smještajne jedinice u određenim periodima.

Kompanija Perla u svom sastavu za sada ima dva hotela – Perlu na Savini i Xanadu u Đenovićima, ali od ovog ljeta otvoriće  treći, u Meljinama, koji će nositi naziv Kredo.

„Boutique Hotel Kredo je naš novi objekat visoke kategorije, koji prvi put od ovog ljeta posluje i predstavlja novu ponudu u gradu. Biće otvoren 1. juna i za prvu godinu očekujemo solidnu popunjenost. Boutique Hotel je namijenjen za zahtjevnije goste i naš tim će sve uraditi da na najbolji način prezentuje novu hotelsku ponudu, kakvu naš grad i zaslužuje“, dodaju u menadžmentu.

Sa druge strane, primjetno je duž  Šetališta dosta stranaca. Neki su i na plažama, ali samo rijetki su pripremili i otvorili kupališta. Tragovi juga su na svakom koraku. Većina privremenih objekata, lokala, suvenirnica, restorana, tek obavlja pripreme za sezonski rad.

Lokalna TO je i dalje “u blokadi”, zbog odluke odbornika starog saziva da ne prihvati program rada i finansijski plan za ovu godinu. Zakasnile su valjane pripreme, jer dok se ne konstituiše nova Skupština i ovi, ili izmijenjeni  dokumenti, ne dobiju “zeleno “svjetlo” ući ćemo u ljeto.

6 Komentari

 1. Prosle godine sam bio u hotelu Novi i nosim divne utiske: izvanredna usluga, bezprekorna higijena,odlična hrana i ljubazno osoblje .
  Zbog svega toga i ove godine planiram da provedem odmor u hotelu Novi,kojeg toplo preporučujem mojim beogradjanima!!!!

  21
  4
 2. Članak je odličan i istinit.Gostiju je sada trenutno manje 30% u odnosu na prošlu godinu.
  Šta smo mi (Opština Herceg Novi) uradili da bi sezona bila bolja.
  Stvorili su se uslovi da se boravična taksa smanji ,kao i parking na svim javnim mjestima u gradu.
  Što prije povučemo radikalne poteze ,to če i sezona biti duža.
  Zaštita od buke do jutarnjih sati,čistoća i javni red i mir.ITD.

  26
  1

Ostavite komentar

*

code