Velika svetkovina za vjernike dvije konfesije: Praznik Sv.Vasilija Ostroškog i Sv. Leopolda...

Velika svetkovina za vjernike dvije konfesije: Praznik Sv.Vasilija Ostroškog i Sv. Leopolda Mandića

3373
10
Podijeli

Vjernici pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti proslavljaju danas 12. maj, praznik dva sveca, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Leopolda Mandića.

U crkvi Sv. Vasilija Ostroškog u Kumboru biće obilježena hramovska slava, liturgijom i liitijom oko hrama, uz sječenje slavskog kolača. Sveta liturgija biće služene i u hramu Svetog Arhiđakona Stefana na Kamenom i crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroškom na Svrčugama.

Picerija i restoran

Mošti Sv. Vasilija Ostroškog čuvaju se kao velika svetinja u manastiru Ostrog i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški rodio se u selu Mrkonjiću, u Popovom Polju 28. decembra 1610. godine, od pobožnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Na krštenju je dobio ime Stojan. Prvu knjigu učio je u manastiru Zavali, a u manastiru Tvrdoš se zamonašio dobivši ime Vasilije. Poslije boravka u Svetoj Gori, u Pećkoj patrijaršiji je rukopoložen u čin episkopa. Kao episkop je najprije boravio u Tvrdošu, a kasnije prelazi u Ostrog. Neumoran u podvizima molitve, posta, fizičkog truda i mnogobrojnih briga za dobro svoje pastve, Sveti Vasilije se upokojio 29. aprila 1671. godine.

Katolički vjernici i Župa Sv. Jeronima iz Herceg Novog slave danas svetkovinu Sv. Leopolda Bogdana Mandića, sina ove grude. Ovom danu je prethodila priprava, trodnevnica, a proslava je u 10 h u crkvi Sv Jeronima, gdje je Sv Leopold kršten. Svečanu  misu će voditi hercegnovski župnik don Niko Šošić, za sveštenstvom. U 18 h u crkvi Sv Jeronma svečanu misu služiće provincijal iz Zagreba, don Pejo Orhić, sa sveštenicima iz Boke i susjednih biskupija.

–      Svi su dobrodošli. Ovo je veliki blagdan. Svetkovina prvog reda, u spomen Svetom Leopoldu Mandiću, ali mi našoj sestrinskoj crkvi čestitamo Sv. Vasilija Ostroškog. Molićemo jedni za druge – kazao je Jadranu, don Niko Šušić.

Leopold Mandić je rođen 12. maja 1886. godine u Herceg Novom kao Bogdan Mandić i 15-to je, pretposljednje, dijete Petra i Dragice.

Svete mošti se od 1942. godine nalaze u njemu posvećenom hramu u Padovi. Sveti Leopold Mandić bio je poznat po zalaganju za jedinstvo hrišćana. Kanonizovan je i proglašen svecem 1983. godine, a dio desne ruke kao relikvija sveca je u crkvi Svetog Leopolda u Starom gradu u Herceg-Novom.

Ovaj katolički svetac, rođen u Herceg Novom, koji se zalagao za ekumenizam, nakon završenog studija zaređen je za sveštenika 1890. godine. Kao mlad sveštenik službovao je Trstu i Padovi u Italiji gdje je preko 40 godina bio ispovjednik u kapucinskom samostanu u tom gradu.

10 Komentari

 1. Predznaci bi trebali biti sve istinske ljudske dobrote koje su u iskonu za sve iste i tu je istina..slava tim istinskim vrijednostima za koje su se zalagali ,molili i branili jedni druge od njih samih. Čuvam Tebe od sebe …čuvajmo se

 2. Ove “slatke” price o zajednistvu su dobre u onoj mjeri koliko su iskrene a ja licno imam odredjenu “zadrsku” jer nas istorijsko pamcenje tako uci.

  15
  15
 3. Jesmo li svjesni koliko smo blagoslovljeni, kao I Sveti Sava I Papa Svilanovic sa bijeljskih krusevica. Vjerski turizam bi bio bum.

  15
  7
 4. Samo autonomma Boka sa svojim ljudima moze valorizovati over svetinje, sve nam je od boga dano, a mi ? Ne bi ni ja ni drugi morali vanka radit da je sluha i organizacije.

  22
  5

Ostavite komentar

*

code