Veliki petak za katolike

Veliki petak za katolike

2
Podijeli

Pripadnici rimo-katolične crkve danas obilježavaju najtužniji hrišćanski praznik – Veliki petak, dan stradanja i smrti Isusa Hrista. Obredima Velikog četvrtka juče u 17 časova je u župnoj crkvi Sv Jeronima u Starom gradu u Herceg Novom  počelo svetkovanje Vazmenog trodnevlja.

Danas u istom terminu u župnoj crkvi biće upriličen obred Velikog petka, kazao je za Radio Jadran Don Niko Šošić.

Picerija i restoran

– Sjutra naveče, u 20 časova u crkvi Sv Jeronima su obredi Velike subote ili Vazmeno uskrsno bdijenje, a onda na sam Uskrs imamo bogosluženja u 8:30 u Đenovićima i u Jeronimu u 10 sati i navečer, u 18 u crkvi Sv Antuna – najavio je Don Niko i poslao uskršnju poruku hrišćanima obje crkve:

– Svim ljudima, djeci i mladima, odraslima, bolesnima, starima i nemoćnima i svima koji se trude da nam u našem gradu i ovoj prekrasnoj zemlji bude lijepo želim sretan i radosan Uskrs. Takođe, za nedjelju dana mojoj braći u pravoslavlju poručujem Hristos voskrese – Vaistinu voskrese i neka bude sve kako bog hoće, neka nas čuva i vodi – poručio je on.

U svim katoličkim crkvama u Boki se obilježava Uskrs, a u kotorskoj Katedrali obred Velikog petka služiće se od 18 časova, Velike subote u 20, a na Uskrs u 6 časova misa i blagoslov jela, u 11 Pontifikalna misa, a u 18 obred u crkvi Sv Klare.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code