Početna Društvo Veliki požar iznad Zabrđa, ugrožene kuće

Veliki požar iznad Zabrđa, ugrožene kuće

8

Svi požari na poluostrvu Luštica su pod kontrolom, mada se situacija mijenja svakog trenutka, a kritično je naselje Zabrđe gdje se vatra primakla kućama. Ipak, još uvijek nema potrebe za evakuacijom stanovništva, kazao nam je komandir DVD Krtoli, Stefan Kostić:

– Ja i naša kompletna ekipa trenutno se nalazimo u Krašićima, u naselju Zabrđe. Tu je aktivan požar, mada ga drže pod kontrolom hercegnovski vatrogasci. Aktiavni su požari i u Đuraševićima kod Mardara i kod Begovića – kazao je Kostić.

Kako saznajemo na terenu, Rt Veslo i selo Begovići za sada su bez požara i opasnosti, nakon što su lokalizovane dvije manje vatre na Rtu Veslo.

Na požarištima su vatrogasci iz sve tri bokeljske opštine, zajedno sa dobrovoljcima kao i pripadnicima Vojske Crne Gore.

Olakšavajuća okolnost je i što je vjetar pčočeo da duva smanjenim intenzitetom, kaže Kostić, a do kraja dana očekuje se da će potpuno prestati.

Požar koji je izbio na Obosniku sinoć iza ponoći proširio se ka Krašićima. Očekuje se i da se dim koji je okovao Lušticu i tivatski zaliv uskoro podigne kako bi pristup požarištima bio lakši.

Do 16 h očekuje se i da će na aerodrom Tivat sletjeti avioni koji bi trebalo da pruže pomoć pri gašenju, ali Kostić nije znao da kaže o kakvim je avionima riječ i kakvu će pomoć pružiti, da li u opremi ili konkretno pri gašenju.

On nije mogao precizirati kolika je trenutno površina Luštice pod požarom kao ni koliko je do sada izgorelo.

Na nekoliko lokacija na Luštici trenutno se nalazi preko 50 dobrovoljaca iz Herceg Novog, a još jedna grupa je u pripravnosti i čeka u Herceg Novom, kazao je potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević.

– Pokazali su spremnsot i hrabrsot da učestvuju u prvim redovima, pored naših vatrogasaca, kojima takođe želim da zahvalim i dam punu podršku. Oni stvarno zaslužuju više od ovoga što imaju trenutno, jer da nije vatrogasaca, mogla bi cijela Crna Gora izgoreti – kazao je Konjević.

Lokalizovan je i požar na Malim Rosama koji je buknuo jutros.

8 Komentari

 1. Apel,gradonacelniku i rukovotstvu opstine da mjesne zajednce organizuju krizni stab sa dezurstvima koji bi primjetili dim i sprijecili sirenje ovih katastrofalnih pozara.Mjesne zajednice okolnih sela koja su okruzena sumom pod hitno organizovati nocne straze.

 2. Prvo treba se zahvaliti dobrovoljcima jer oni gase dzabe za razliku od ovih sto su placeni..njima ce se zahvaliti i treci dan ih niko nece pomenut

  12
  2
 3. @dzigi,Iljušin se upotrebljava za šumske požare.Ođe ne bi imao svrhu,jer on izbacuje vodu sa velike visine.Ođe samo pomažu,fire boos,kanaderi i helikopteri sa vrelom.
  Interesantna je izjava za RIA Novosti direktoara rusko-srpskog humanitarnog centra (RSGTS) u Nišu, Vjačeslava Vlasenka.:
  “Može da gori I u Srbiji i po Bosni i po Hrvatskoj, ali u stvarnosti postoje administrativne prepreke,” rekao je Vlasenko.
  U prevodu,centar u Nišu je u “zamrznutom ” stanju do rješavanja njihovog statusa u Srbiji.
  Crna Gora svakako očekuje pomoć od NATO kao njena članica,i od zemalja partnera NATO.
  Za sada su najavile dolazak u Crnu Goru,letjelice iz Bugarske i Ukrajine.

  6
  3
 4. Onaj ko ovo radi i postavlja pozare neka gori u paklu! To je meni slicno kao ubistvo! Nemamo ni za plate ni penzije a plae drzavu! Ako su stranci u pitanju, treba ih ostaviti da kao kaznu odradjuju drustveno korisni rad tako sto ce saditi i graditi ovo sto su satrli, a ako ie domaci drzavljanin na elektricnu stolicu. Ko pali sviju drzavu bolje da ga nema

  28
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code