VIDEO: Veliki požar na Luštici, buknuo u blizini Rosa: Borba s vatrom...

VIDEO: Veliki požar na Luštici, buknuo u blizini Rosa: Borba s vatrom i vjetrom trajala cijele noći

10
Podijeli

Nešto prije ponoći u priobalju hercegnovskog dijela Luštice, nedaleko od Rosa, tačnije od Potkopa desno prema izlazu iz zaliva, buknuo je požar. Nevjerovatnom brzinom, za svega 15-naestak minuta, vatra je, potpomognuta jakim sjeveroistočnim vjetrom, izbila do gornjeg puta, proširila se u dva kraka, jedan ka vrhu, drugi ka Dobreču.

Gorelo je nisko rastinje, makinja, ali i čempresi i borovi. Plameni jezike, u zavisnosti od udara olujnog vjetra čas su se smanjivali, čas opasno prijetili, što je bio jeziv prizor. Srećom u ovom dijelu poluostrva nema kuća.

Picerija i restoran

Odmah su u akciju gašenja krenuli najbliži iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, pa Služba zaštite i spasavanja Tivta, a iz Herceg Novog su upućena dva vatrogasna vozila i osam pripadnika Službe zaštite.

– Vjetar je veliki problem. Stalno razbuktava požar. Raznosi zapaljene šišarke … U borbi sa vatrom su tri vatrogasne ekipe, iz Krtola, Tivta i Herceg Novog, kao i privatnici sa svojim vozilima.

Teško se orjentišemo jer je noć, ne smijemo da ugrozimo ni ljudstvo niti vozila. Na ovom području nema kuća, samo stara kasarna u Donjim Klincima – kazao nam je oko dva sata jutros komandir Vatrogasne jedinice u Herceg Novom, Zlatko Ćirović.
U to doba na požarište je stigao i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Jutros oko 8 sati, situacija je puno bolja, ali Zlatko Ćirović kaže ne mogu još reći da je požar u potpunosti stavljen pod kontrolu i lokalizovan. Bura se ne smiruje, a prognloze su da će duvati cijelog dana:

– Još uvijek gasimo i sve je aktivno. Premda smo se dobro izborili s vatrom. Vjetar pospješuje stihijski požare. Odredili smo tokom noći pozicije za gašenje i za kontrolu i to smo sasvim dobro uradili. S vremena na vrijeme prelazimo na nove pozicije, gdje izbije plamen. Nijesmo usnuli i dalje smo na terenu sa deset vozila, osam vatrogasnih iz Krtola, Tivta i Herceg Novog i dvoje privatnih. Kako smo se nadali, dobro je, ipak, jer ni u jednom trenutku nijesu bili ugroženi životi i kuće – kaže za Radio Jadran, Zlatko Ćirović.

Sa unutrašnje strane zaliva i poluostrva Luštica više se ne vidi plamen, a dim dopire sa požara iz brdovitog dijela preko puta Prevlake, iznad kasarne u Klincima, u blizini stare austrougarske tvrđave.

10 Komentari

 1. Cijelu hronologiju moguce je provjeriti u policiji H.Novi.Oni su uspjeli u 23 i 40 dobiti vatrogasce H.Novi cija je reakcija bila da ce taj pozar preuzeti krtoljani.
  Toliko o azurnosti i javljanju na telefon.

  2
  5
 2. Ne slažem se sa tim da HN vatrogasci nisu odmah krenuli jer je moj suprug alarmiran u 11 i 30. On za vrijeme ljeta ne smije da napušta opštinu i sinoć nije bila njegova smjena, pa zato znam kada su ga zvali. To su naši heroji, pazite šta pričate, jer to čega se oni nagledaju pola nas ne bi moglo zaspati, vjerujte mi.

  37
  4
 3. zasto bi placali radnu snagu da ,,krce,, teren znaju da ce narod ugasiti kisa ce garez saprati a placevi spremni za prodaju i ostale mahinacije ovo nije slucajno,ovo je MNE

  15
  2
 4. Pozar je primjecen u 23 i 30,ali u to vrijeme se niko nije javljao na telefon kod H.Novi vatrogasaca,pa je obavjestena policija koja je uspjela nekako da ih dobije.Odmah su zvati tivatski vatrogasci,tako da su oni obavjestili krtoljnske DVD i u 23 i 45 prva vozila su dosla na mijesto pozar.U ponoc i 35 jos uvjek ni jedno vozilo nije krenulo iz H.Novog.Inace na samom pocetku pozara u blizini se moglo vidjeti vozilo koje sr od pozra udaljavalo prema Klincima.Pozar je poceo uz samu obalu

  16
  12
 5. Ljudi,stvarno mi Nije jasno kako je moguce da se zapali nesto Samo I to prije ponoci…. pa zar je moguce da se pozar sam desi ,kad nema izvora toplote …
  Ili Ovo neko priprema teren za gradnju ili neki drugi interes….

  43
  6
  • Naravno da nije moguće, da se zapali trava, šuma, i sl. samo od sebe. Pa da je 50 C tokom dana, jednostavno nije moguće. Postoji mogućnost, na primjer, od udara groma, ili negdje da dođe do kratkog spoja na stubovima distribucije. Ali to je zanemarljiv broj slučajeva. U vojsci je postojala ranije dužnost “POŽARNI”, koji je bio zadužen da nadzire prostor kasarne ili drugih objekata, tokom ljetnjeg perioda. Mislim da bi država ili opština trebala da tokom ljeta angažuje sezonce za ovaj posao. Ima dosta ljudi (i ja sam među njima), koji vole prirodu i planinarenje, i koji bi za relativno mali iznos zarade, rado se primili ovog posla. Prevencija je uvijek bolja, nego naknadna intervencija. Ali..Ko bi o tome mislio, kad može ovako – naopako..

   27
   1

Ostavite komentar

*

code