Veliki, tužni, petak u pravoslavju

Veliki, tužni, petak u pravoslavju

0
Podijeli

Pravoslavni hrišćani obilježavaju Veliki petak – dan kada je, po vjerovanju, Isus Hrist umro, razapet na krstu na Golgoti. Tog dana Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude razapet na krstu.

Veliki petak se u hrišćanstvu smatra najtužnijim danom. Na Veliki petak vjernici poste. Prema pravoslavnom kanonu je to hrana na vodi. Mnogi vjernici u znak žalosti ne jedu i ne piju do zalaska sunca. Običaj je da se na ovaj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Picerija i restoran

Na Veliki petak ne zvone zvona već se bogosluženja najavljuju drvenim klepalima. Ne služe se liturgije, već carski časovi sa čitanjem jevanđelja o događajima u Nedjelji stradanja.

“Praznik Vaskrsa je praznik ljubavi i praznik preobraženja nas grešnika, koji sagledavamo svu ljepotu, nezalazni dan osmi Hristovoga Vaskrsenja i onu svjetlost neparnu jer Hristos Vaskrs obasjava svaku dušu hrišćansku i ne samo hrišćansku već i dušu svakog čovjeka”, poručio je, između ostalog paroh starogradski protojerej, Nikola Todorović.

Službe u pravoslavnim hramovima

Jutros su, u hramu Sv Arhangela Mihaila služeni su carski časovi ispred Krsta Gospodnjeg.

“U 17 h, u hramu Vaznesenja Gospodnjeg biće iznesena plaštanica na određeno mjesto koje je crkva odredila, gdje će narod moći da cijeliva, okiti Hristov grob, a djeca po tradiciji da se provuku ispod plaštanice radi blagoslova i napretka božijega”, kazao je protojerej Todorović.

Bdijenje sa polaganjem plaštanice, statije ( opijelo i plač Majke Božije )i litija oko hrama Sv. Arhangela Mihaila počeće u 19 h.
Na Veliku subotu, od 9 h, Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Sv. Spasa na Toploj služiće mitropolit crnogorsko – primorski, Amfilohije sa hercegnovskim sveštenstvom.

Veliko saborno krštenje oglašenih u moru biće upriličeno na plaži ispred hotela Hunguest hotel Sun Resort na Toploj, od 11 h.
Na Vaskrs, 8. aprila, jutrenje sa Vaskršnjom liturgijom biće služeni u ponoć u hramu Sv. Teodora Ušakova na Savini. U 5 h Vaskršnje jutrenje i Vaskršnja liturgija biće služeni u hramu Sv. Spasa na Toploj.

Jutarnju Vaskršnju liturgiju sa službom na dan Vaskrsa služiće od 5 h dugogodišnji protojerej stavrofor Rade Bubanja u hramu Vaznesenja Hristovog na Toploj.

U ruskom hramu od ponoći, protojerej Živan Vukojević služiće od ponoći jutarnju sa liturgijom, uz pratnju hora. Vaskršnje liturgije će od 9 h biće služene u hramu Sv Arhangela Mihaila na Belavisti i hramu Sv. Spasa na Toploj. U crkvi Sv. Varvare na Mokrinama, od 9 h liturgiju će služiti protojerej Vladan Pantelić.

Na Vaskršnji ponedjeljak, 9. aprila, sveta liturgija sa svečanom litijom biće od 9 h služena u hramu Sv. Trojice u Kutima. Od 9 h na Toploj služiće ruski sveštenik uz pratnju ruskog hora. Na trgu Belavista, u hramu Arhangela Mihaila, od 9 h svečanu Vaskršnju liturgiju služiće naš sagovornik, protojerej Nikola Todorović.

“Vrijeme posta bilo je vrijeme pokajanja nas grešnih, a crkva nas uči jednom moralnom i božijem zakonu. Ona uzvodi svakoga čovjeka do praznika nad praznicima – Hristovog vaskrsenja. Vjerni narod učestvuje na bogosluženjima, gdje osjeća neizmjernu radost koju nosi svaki hrišćanin koji je postio najprije onih 40 dana, kao i proteklu sedmicu. Želimo da prenesemo ushićenje i radost koju nosi praznik Hristovog vaskrsenja, ali prije toga, moramo da osjetimo onu tugu koju su osjetili apostolic i mironosnice slijedeći postradavšeg Hrista”, kazao je protojerej Todorović.

Na Vaskršnji utorak, 10.aprila, od 9 h sveta liturgija biće služena u hramu Sv. Spasa na Toploj, a u istom terminu i u hramu na Kamenom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code