Početna Pogled Velislav Mića Knežević: Đe će im duša?

Velislav Mića Knežević: Đe će im duša?

7

Penzioneri su umni ljudi, arhiv, biblioteka, čitaonica i istorija kulture naroda, koja se prenosi sa koljena na koljeno, bogatog životnog iskustva, ponosni i dostojanstveni.

Trećini penzionera Crne Gore krče crijeva, kašika im je poluprazna, potrošačka korpa ispletena im je od žalosne vrbe. Nemaju dovoljno novca da kupe ni nužne lijekove, nerijetko u svom domu potisnuti su od kućnih ljubimaca, često sa suzama u očima.

Jednom broju penzionera stan je misaona imenica, mnogi samci fizički su nemoćni da kupe dnevni obrok. Zbog enormnih troškova hrane, rodbina ne može da se ljudski i civilizovano oprosti od pokojnika (sanduk i oprema, kola, kapela, radnici za ukop, sveštenik, ako je vjernik, prijem rodbine i gostiju i drugo). Nerijetko, prinuđena je da ih sahranjuje na pasijim grobljima (bez ograde obrasle dračom i kupinom, bez prilaznog puta, gdje sanduk nose kozjom stazom po pola sata i više).

Često se pitam, jesu li penzioneri ljudi, je li ovo 21. vijek? Zar takav tretman zaslužuju penzioneri koji su u doba nemaštine gradili ključne privredne objekte ove države i stvarali uslove da bolje žive oni koji odlučuju o njima.

Ti nosioci kulture i razvoja u Herceg Novom doživjeli su da se već 3 decenije odgovorni u Opštini, državi, Savezu penzionera Crne Gore, maćehinski, neljudski, neodgovorno odnose prema Udruženju penzionera Herceg Novog.

Posljedica takvog odnosa je da naše udruženje nema ni jedan objekat društvenog standarda za penzionere (stanovi, dnevni obroci, radni prostor) niti ima nagovještaja da će uskoro graditi. Neko od njih ima svaka Mjesna zajednica u Crnoj Gori.

Opštinsko udruženje penzionera broji oko 6,8 hiljada članova. To je značajno biračko tijelo. Vrijeme je da progovori demokratskim sredstvima, uz pomoć sredstava javnog informisanja, da probude savjest odgovornih i da ih potsjeti da svoj ego usmjere civilizacijskim tokovima.

Da ih potsjeti da je Herceg Novi, poslije Dubrovnika, bio centar kulture Balkana. Da su u Novom živjeli, radili, stvarali i liječili se velikani: Marko Car, Njegoš, Mihailo Lalić, Desanka Maksimović, Nobelovac Ivo Andrić, Branko Ćopić, Đorđe Pravilović, Petar Lubarda i drugi umjetnici, filmski radnici, državni i crkveni poglavari.

Svijesni smo da se u životu sporo odrasta, ali penzioneri ne gube nadu u ljude, koji će vratiti dostojanstvo življenja penzionera.

Bez poštovanja starijih nema napretka ni u jednoj zajednici-društvu.

7 Komentari

 1. Да није вас пензионера и ваших гласова Мило и ДПС би одавно пошли у историју.Тражили сте гледајте.!!6

  17
  13
 2. Nije vam loše,koliko ste dali potomcima toliko sad dobijate.Mnogo treba davati i žrtvovati se za starost,zar vi zbilja ne vidite dalje od sebe.

  8
  12
 3. Ja sam penzioner da se ja pitam penzionerima i osobama od pedeset i vise godina ukinuo bi pravo glasa jer su nam penzioneri svojim glasanjem u proslosti dosta krivi za ovo stanje danas bili su kriticna masa za glasacku masineriju stranke na vlasti koja jase zadnjih sedamdeset godina. Kupovali su vam glas za dvadeset maraka da ni vam tih istih dvadeset maraka uzeli na racunu za struju ili gorivo. Kusamo ili kusate ono sto ste posijali da je u jednom izbornom ciklusu doslo do smene vlasti druga pijesma bi se pjevala sad ka su se vlastodrsci naucili naucili tehnologiju vlasti bacili su nas ko stare kante.

  18
  6
 4. Penzioneri su ugrozeni manje nego radnicka klasa I omladina, lijekove koje kupuju su vecinom sa tv reklama. Ako nista imali su bezbrizniji zivot I danas penziju Koji mnogi nece zaraditi Dana’s jer nema posla…nema uplacenih doprinosa. Drzava bez socijalnih kartica , vise od pola bi bili socijalno ugrozeni. Sta reci,,,,dostojanstvo je ostalo a sve drugo u cemu ste uzivali preko vojske I sindikata nam je otislo. Mi za to NE ZNAMO a vi penzioneri imate za cim da zalite ,zato sto to sada nemate.

  4
  3
 5. Gosp.Knežević i ostali penzioneri.po nekim komentarima očito da mi ništa nismo radili nego nam je sve palo sa neba.Po ovom tekstu se vidi da smo radili tada kao što radimo i sad boreći se za što bolji standard penzionera.

  9
  2
 6. Dragi moji penzioneri,
  tuzno je kada uporedimo ove turiste penzionere s ruksacima o ramenu, samo čapra sa njih visi, ali mogu sebi priuštiti da negdje pođu. Vi ne mozete, razumijem da se nema. A nije sve ni u tom novcu. Sebicni ste dosta bili, Boga mi jeste. I u mladosti ste sebičnija generacija bili, nego mi danas. Nismo mi mlađi krivi, a ni vlast nam kriva nije. Sami ste krivi, kušate plodove što ste juče posijali. Mi mlađi ni penzije gledati nećemo. Ko zna gdje će nas i začeprkati naši potomci. Samo nesto osuđujete. U jutarnjm satima, pod palmama, bistrite politiku i sjecate se kako je bilo dok se Tito pit’o. Bilo vam je bolje nego nama danas. Imali ste poslove, mi nemamo. Bezbjedniji ste bili, mi nismo. Zivjeli ste za danas, možda tek sad razmisljajući kako ćete sjutra, mi ne…Mlađe znate samo da osudite zaboravljajuci da ste nas vi oblikovali baš onakvima kakvi smo danas. Ko je kriv….svi smo po malo krivi.
  P.S. ne piše se ljekovi nego lijekovi.

  24
  19
  • Poštovani “Kočoper”. Pogledajte sebe u ogledalu. Pa opet pročitajte što ste napisali. I pročitajte tekst gospodina Kneževića. Jer, niti ste ga pročitali do kraja , niti razumjeli. Svi penzioneri, uključujući i mene, plaćali smo doprinos za penzije. I u titovsko i u postitovsko vrijeme. Ne jedemo mi tuđe, a ponajmanje vaše. U čemu smo to sebični bili? Mi smo izgrađivali, šta vi radite? “U jutarnjm satima, pod palmama, bistrite politiku i sjecate se kako je bilo dok se Tito pit’o.” Da li znate šta ste napisali? Da li Vi imate roditelje da Vam ispričaju kako su radili? Ko to Vas osuđuje? Vi ste krajnje isfrustrirana ličnost, koja ne zna ni za poštovanje, a najmanje samopoštovanje. Dosta čitam, ali u zadnje vrijeme bestidniji tekst ne pročitah. Važna je ljekarska pomoć , a ne ” ljekovi” ili ” lijekovi”. Neka Vam je Svevišnji Bog na pomoći. Neka Vam Bog da da dođete u naše godine, a ne u nepoštovanje koje ne zaslužujemo.

   47
   7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code