Početna Društvo Vesna Krivokapić s kolekcijom “Voljeni hladni kamen” u Poljskoj

Vesna Krivokapić s kolekcijom “Voljeni hladni kamen” u Poljskoj

0

Crnogorska dizajnerka Vesna Krivokapić predstaviće se na poljskoj modnoj sceni u Lodzu, 16. novembra.

Modna revija Marka Wspiera Markę (Brend podržava bend) nastao je iz dubole vjere u ideju da sami možete mnogo učiniti, ali sve možete postići u saradnji.

Оvo je jedini događaj u Poljskoj koji okuplja mnogo različitih brendova, jer je ideja međusobne pomoći da svaki učesnik daje nešto, ali i dobija. Jedan je od najvažnijih modnih događaja u Poljskoj. Mladi i talentovani dizajneri biće dio ove sjajne revije.

Vesna Krivokapić prva je inostrana dizajnerka koja je bila pozvana na modnu reviju MWM Lodz. Ona će predstaviti kolekciju „Voljeni hladni kamen “ inspirisanu crnogorskom narodnom nošnjom.

Na događaj je pozvano 500 gostiju, među njima i ambasador Crne Gore u Poljskoj, Budimir Šegrt.

– Dobivši poziv Anne Szubert bez razmišljanja sam ga prihvatila. Prvi put u Poljskoj i na ovoj velikoj sceni za mene je jedan veliki izazov. Takođe mi je drago što sam prva inostrana dizajnerka, koja će se predstaviti svojom kolekcijom.

Moja već Novljanima poznata kolekcija “Voljeni hladni kamen” obišla je mnoge države: Crna Gora, Danska, Italija, Švedska, Norveška, Bugarska i sada Poljska, što me posebno raduje da upoznam njihov “svijet mode” i naravno našeg ambasadora Budimira Šegrta – kazala je Vesna Krivokapić.

Izložba MwM inicijativa je Anne Szubert koja već nekoliko godina intenzivno podržava domaće modne brendove. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Lodzu, a razvija i vlastiti brend i dizajnira odjeću. Ovaj događaj suorganizuje Maršalov ured u Lodzu. Zahvaljujući podršci lokalnih kompanija, događaj raste, postaje sve prepoznatljiviji i u medijima se široko komentariše. Ideja je zasnovana na međusobnoj saradnji učesnika i korisnika emisije. Dizajneri su pozvani besplatno, a njihov doprinos su razmjena informacija, kao i razmjena njihovih znanja i iskustava. Samo zahvaljujući saradnji, MwM događaj ima skoro 1,5 miliona dometa godišnje na mreži.

Do sada je gotovo 70 poljskih dizajnera, početnika i već priznatih u Poljskoj i u svijetu, učestvovalo u 8 izdanja emisije. Jedna od njih bila je i Nataša Pavlučenko, rođena u Bjelorusiji i godinama živi u Poljskoj. Ona je dizajnerka čije su kolekcije predstavljene na italijanskoj Alta Romi. Međutim, glavni cilj događaja je pružiti podršku početnicima i “zvijezdama u usponu” među dizajnerima. Priprema emisija na takvom nivou zahtijeva mnogo finansijskog doprinosa, što je vrlo često potpuno nedostižno za one koji su na početku svog putovanja u svijetu dizajnera.

Inače, Lodz je veliki grad u središnjoj Poljskoj, samo sat od glavnog grada Varšave. Ima skoro 700.000 stanovnika. To je glavni grad poljske mode i tamo su nastale prve tekstilne tvornice. Prije rata, grad je bio jedan od vodećih modnih gradova u Evropi. Ne biti u Lodzu prije rata je kao da danas ne budeš u Parizu. Svjetski rat, zatim komunizam i ostale godine transformacije udaljili su grad s čela svjetske mode. Danas je, međutim, to stvar prošlosti i grad se razvija vrlo dobro. Ima živu tekstilnu industriju, talentirane dizajnere koji su maturanti poznate i ugledne škole – Akademije likovnih umjetnosti (Akademia Sztuk Pięknych) u Lodzu svake godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code