Vida Ognjenović: Ideje i dokazana izdanja treba i dalje tražiti u knjigama

Vida Ognjenović: Ideje i dokazana izdanja treba i dalje tražiti u knjigama

1074
3
Podijeli

trg od knjige vida ognjenovicČitanje je zanimljiva vrsta igre. Ni ljepše namjene za jednu pjacu ni bolje prilike da se ona magično preruši u forum, na kome će se pisci i čitaoci susretati, licem u lice, oči u oči, da zajedno ispituju moć, uticaj i značenje pisane riječi, u naelektrisanom trouglu između pisanja, čitanja i učitavanja.
Ovim riječima na Belavisti započela je sinoć svoju besjedu, naslovljenu “Trg od knjige ili ko je Josif Brodski“, srpska književnica i rediteljka, Vida Ognjenović. Njoj je pripala čast da ove godine otvori 14. Međunarodni sajam Trg od knjige u Herceg Novom.

– Neko je ustvrdio da je svaka knjiga jedna verzija svijeta, baš kao što je svaki čovek jedna verzija knjige. Svako čitanje je jedna verzija za sebe, ne postoje dva identična čitanja iste knjige, jer išitavanje je nedeljivo od učitavanja. Otuda čitanje nije samo poznavanje pismenosti niti poznavanje slova, već je to složen i trajan istraživački odnos – kazala je Ognjenović.

Picerija i restoran

Podsjetila je da je još davno Toma Akviski upozorio-čuvaj se čovjeka od jedne knjige – uzdržavajući se da kaže, makar to bila i Biblija.

trg od knjige publikaIzražajna moć knjige, počiva na jeziku kao najobuhvatnijem sredstvu komunikacije među ljudima, zato je ona do danas najznačajniji komunikacijski tehnološki izum, tvrdi Vida Ognjenović, mada je po njoj i  kompjuter vrsta knjige kojoj je prednost uopštena brzina, a ona bezobzirno izjednačava nivoe na kojima su izlistana i pohranjena razna obavješetenja.

– Ideje i dokazana izdanja treba međutim tražiti i dalje u knjigama. Njima se ne ovladava kompjuterskim impulsima već temeljnim pročitavanjem kojim se otkrivaju njihove i srodnosti i razklike. Borhes je pisao da svakom čovjeku, a naročito piscu želi dug život koji imaju biblioteke. Verujem da je to njegovo poređenje proizašlo iz saznanja da je biblioteka vječna – poručila je Ognjenović.

No, tuga biblioteke u koju niko ne svraća, je opomena da smo na korak od varvarstva, naglasio je klasik Aleksandar Tišma, primajuću prije neku godinu Nagradu za čitaoca, koji je pozajmio najviše knjiga iz novosadske biblioteke, kazala je književnica i predložila da Trg od knjige  počne da nagrađuje najbolje čitaoce Biblioteke.

Pogubno udaljavanje čovjeka od knjige, ona je ilustovala dijalogom sa svojim studentom, koji ne samo što nije čitao mnogo, nego čak nije ni znao ko je Josif Brodski, kazavši joj da će ga izguglati.

Na ceremoniji otvaranja 14. Međunarodnog sajma knjiga      pozdravne riječi uputuila je predsjednca Opštine Nataša Aćimović, zadovoljna što je “sa knjigama i među knjigama, u vatrometu najrazličitijih biografija, sudbina, života, puteva, sanjanih ili željenih događaja i doživljaja”:

trg od knjige 2016– Lijepo je i biti u prilici imati ih sve nadohvat ruke. Divno je sresti autore, kreativne stvaraoce, sresti istinu, dobrotu, plemenitost,  uzvišenost, ljudsko dostojanstvo, drugačija  iskustva, bezbroj načina borbe protiv besmislenosti postojanja ili suočavanje sa smislenošću… Na Trgu od knjige sve je lijepo jer je puno toga moguće. Posjetiti Trg od knjige je isto što i doživjeti avanturu ili  otići na dugo,  daleko putovanje – kazala je Aćimović, uvjerena da će Herceg Novi narednih osam dana biti velika biblioteka i mali raj.

Nakon otvaranja Trga od knjige prof. dr Zorica Bečanović, je kroz predavanje povodom 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, „Šta je Šekspir nama, ili mi njemu?”, na poetski način, stihovima približila Šekspirovo stvaralaštvo u kontekstu evropske renesanse, ali i savremenih tumačenja.

Irfan Mensur, je izveo monodramu „Glumac, kaži nešto smeno“ za koju potpisuje  režiju i glumu.

Trg od knjige, koji je okupio oko 40 izlagača iz regiona trajaće do 28. jula. Održava se pod motom argentinskog pisca Horhea Luisa Borhesa „Neka se drugi hvale knjigama  koje su napisali. Ja se hvalim knjigama koje sam pročitao”.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code