Video: Amerikanac od Njunja mislio da je četnik

Video: Amerikanac od Njunja mislio da je četnik

32
Podijeli

Američki vloger Charles Cather koji već nekoliko godina živi u Srbiji, posjetio je ovih dana Crnu Goru, tačnije Herceg Novi i Kotor.

Došao je u Novi, kako kaže, bez nekog određenog plana, na predlog svog studenta. On je u petnaestominutnom  videu prošetao gradom opisujući pratiocima na Youtubu “magični gradić na obali”.

Picerija i restoran

Možda najzanimljiviji dio klipa je kada je od spomenika poznatom novskom dimnjačaru, Njunju, pomislio da je spomenik nekom četniku. Međutim, simpatično je i to da je uspio da pročita ćirilični natpis “Pamtimo naše oriđinale”.

Pogledajte cijeli video:

Inače, Charles Cather je vjerovatno najpoznatiji Amerikanac koji živi u Srbiji. Rodni Čikago zamijenio je Novim Sadom, a već nekoliko godina ima svoj Youtube kanal gdje na zanimjiv način opisuje svoj život u Srbiji i otkriva strancima male tajne Srbije. Zaposlen je u agenciji koja srpskim studentima obezbjeđuje boravak i posao u Americi tokom ljeta, priprema ih da bi što bolje prošli na intervjuima sa poslodavcima i u američkoj Ambasadi, daje im časove engleskog jezika…

32 Komentari

 1. Njunjova bista je zastidje Herceg Novog!Ovi sto pozdravljaju postavljanje biste,vjerovatno nisu osjetili kako je rasti bez streljanog djeda ili nekog od rodbine!Valjda se biste postavljaju heroima i znamenitim ljudima!

  14
  7
 2. TREBA DA SE STIDE ONI KOJI SU ODLUCILI DA GA POSTAVE , NE KOD NASIH GOŽDJA ILI ŠIPKI , KAO STO SMO MI ZVALI MJESTO GDJE CEMO SE NALAZATI , A NE MI , STARI NOVLJANI KOJI DOBRO ZNAMO KOJE I ŠTA BIO TAJ KOJI JE POSTAVLJEN KOD NASIH ŠIPKI , NEGO BI TREBALO ZABRANITI DA SE NE SPOMINJE A NE MU POSTAVLJATI BISTU , SRAMOTAAAA ZA GRAD

  16
  7
 3. Sjećam se Njunja kao djete.
  Bio je nizak rastom, obučen uvijek u svoje radno crno ođačarsko odijelo koje mu je visilo i svi su ga pozdravljali u hodu a on je otpozdravljao nerazgovjetnim, neartikulisanim rječima po čemu je i dobio nadimak. Prolazila bih često pored njegove kuće u kojoj je živjeo sa majkom i bratom i pomalo sam se plašila jer su bili čudna porodica ili ih nismo dovoljno razumjeli u njihovoj nevolji.
  Ali bio je neobičan i zaslužuje epitet oriđinala i ako pamtim još po neke koji su označili jedno prohujalo vrijeme kad smo svi znali jedni za druge. Ali njegova pojava je bila zaista posebna i ako se često pitam da li je upravo on trebao biti ovjekovječena legenda našeg trga…..

  18
  4
 4. Zalimo se sto nemamo hotele. Pa oni nam ne trebaju. Mi mrzimo turiste! To se vidi po ovim komentarima. Putujte ljudi,ostavite se Srednjeg Vijeka !

  24
  5
 5. Ovaj zapis je objavljen da se razonodimo, a ne da širimo međunacionalnu mržnju i tema videa uopšte nije Njunjo, on je detalj iz zapisa. Poenta je prikaz ljepota grada koje ovaj čovjek želi dočarati kako sam zna i umije, pa ne može sve znati sam. A njegova greška je trebala da spada u škerce, a ne da se svađamo.

  40
  6
 6. Nije špijavao,ne bi ga razumjeli,razvodio je talijanske patrole da premeću slobodarske kuće.Spomenik ima smisla danas kad se sve okrenulo.

  22
  8
 7. Nije Amerikanac baš vješt Balkancima, tako da ga je Njunjova bista u trenutku zbunila, ali zahvaljujući Google Translatoru se brzo ispravio. Inače niko sa sigurnošću ne može da tvrdi za koga je pok. Rudi sve radio. Jedno je sigurno, a to je da su mu kuću pretvorili u parking kako bi se zatro trag i kako bi tzv. vlasnici okolnih nekretnina imali gdje da parkiraju limuzine, a niko ne napominje da je onaj parking sada smrdi na urin savjesnih. Dok je tamo Njunjo živio, makar nije smrdjelo.

  34
  7
   • Realno, kuca je bila gdje je danas parking od renta vila, u jednoj je zivjela porodica Karuzic, u drugoj vecoj, 3 porodice, imena ne zelim naznaciti, ina u Novome zivih nasljednika.

    23
    1
    • Baš mi i nije jasno kako su ovi “tajkuni” uspjeli da kupe te kuće, da ih poruše i na njihovo mjesto da izgrade parking. Ipak je to uže jezgro Novoga.
     A vi moji najnoviji stanovnici Novoga bolje i da ne znate mnogo toga, jer kada bi saznali šta je Novi sve imao, a moćni i ljubomorni ljudi na Novsku ljepotu i autentičnost uništili i kamen sa Novskih skala bi proplakao. Nije Drug Tito bez razloga izabrao Novsku Opštinu za rezidencijalni kompleks.

     23
     3
 8. Komentari za nepovjerovat. Generacija sam koja pamti Njunja i znam da su tog pokojnika iznijela četri bivša gradonačelnika iz kapele, da je Njunjo pred kraj svog života u staračkog domu dao medicinskoj sestri kovertu sa param koje je skupio za svoj ukop. I vi ste da nešto komentarišete, vi…… većina dođoša. Njunjo kakav je bio siguran bolji od polovine vas. Bio je Novljanin. Zašto vas ne brine što u cijeloj reportažei, Amer nije sreo nijednog građanina a kamoli gosta.

  69
  15
  • kontra pored cetri bivsa gradonacelnika bilo je i dosta vidjenih novljana, a sahranu je sluzio biskup, i upravu si. bolji od ovih sto komentarisu u negativnom kontekstu.

   9
   4
 9. Sto su sve Talijani cinjeli. Angazovali su Novljane, pa i Njunja, za svoje spijune. Nema kraja ljudskoj gluposti a dokaz je i ovaj komentar.

  26
  15
 10. Neki vrlo obrazovan covjek,a narocito dobar lingvista. Svaki …. dodje u nasu opcinu da se pravi vazan,a mi ga gostimo.Mozda dobije i Oktobarsku nagradu grada?

  26
  16
 11. Pa Njunjo je vise naginjao onoj strani preko Debelog brijega . Ali poznato je koliko Americani poznaju geografiju i istoriju. Tupani stvarno misle da cetnici zavrijedjuju spomenike. Ne vala pa cak ni u Novome . Prije ce biti da mu je neki novski posprdon podmetnuo spicu . Lose je to sta oni koji pogledaju ovaj klip mogu stvarno da pomisle da se ovdje podizu spomenici zlikovcima. Ovo je antipropaganda.

  29
  30
 12. Možda je mislio i od Herceg-Novog da je Srbija.
  Da sam ga sreo, rekao bih mu da je ono spomenik neznanom NATO vojniku.
  Katiću, reci Trampu da šeruje ovaj video.

  23
  19
 13. I treba, slava velikom i pokojnom cetniku i kumu Jona Gotija,Bosku Radonjicu.
  Slava brate cetnice i hvala to sto si duh cetnistva razvio i na tlu USA!

  28
  45

Ostavite komentar

*

code