Početna Eco Čarobna igra delfina na ulazu u Boku kotorsku

Čarobna igra delfina na ulazu u Boku kotorsku

8

Pojava delfina u Boki nije novost, međutim, ali njihova igra na valovima, uvijek iznova oduševljava, naročito one koji su imali priliku da je posmatraju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gavrilo Ilic (@g_a_v_r_o)

Tako je bilo i za rijetke koji su se u poslijepodnevnim časovima juče, zatekli na ulazu u Boku, tačnije u blizini tvrđave Arza. Oko 15 sati su, kako pričaju Radiju Jadran, uživali u čarobnom prizoru i igri jata od osam, a možda i više delfina.

To je kuriozitet s obzirom da skoro uvijek dolaze u „grupi“ po dva ili tri. Prijatno iznenađeni bili su i Novljani, Gavrilo Ilić i njegova djevojka Sara Savić, koji su otišli na ribanje, misleći da će to biti još jedan uobičajen izlazak na more.

Gavrilo kaže da su delfine primijetili juče oko 15 h i ne želeći da to propuste, odmah snimili telefonom:

„Mi smo prije par dana pričali kako ih nijesmo vidjeli sigurno desetak dana i onda juče odjednom ih je bilo 8, koliko smo uspjeli da prebrojimo, a možda i više. Bili smo u blizini Arze kad smo ih vidjeli i nijesu se prepali. Ostali su tu sigurno sat, a bile su još dvije barke u blizini i svi su ih snimali. Delfini su iskakali, plivali, pa opet zaranjali, igrali se- Onda su otišli ka Mamuli i dalje“, priča Gavrilo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gavrilo Ilic (@g_a_v_r_o)

S obzirom da stalno ribaju, naš sagovornik kaže da su prethodno delfine vidjeli prije desetak dana kod Rosa:

„Bila su dva ispod Rosa, ali mi smo s barkom bili dalje. Nijesu se mnogo zadržavali. Izronili su par puta, poslije ih više nijesmo sretali“, kaže Gavrilo.

Gavrilo riba od malena

On je, iinače, pomorac, po funkciji treći oficir na teretnim brodovima koji prevoze plin, a ljubav prema ribanju „usadio“ mu je otac, tako da se ribanjem bavi od malena i sa svojih 25 godina ima zavidno iskustvo. Uglavnom, kako kaže, riba u zalivu ili van zaliva, u blizini obale, odnosno sa druge strane Luštice, kod Bigove, Plavih horizonata:

„Na barci sam praktično otkad sam prohodao, tada sam krenuo sa ocem. Uglavnom, bacam mrežu ili parangale. Trenutno sam kući, ne plovim, tako da sam skoro svaki dan na barku. Kad je lošije vrijeme, ribam u zalivu, kad je lijepo idemo van zaliva. Ulov varira, nekad ga bude dosta, a nekad nemamo ni troškove da pokrijemo“, priča on.

Uglavnom „ide“ na bijelu ribu – zubace, pagrove, oradu, kernja…

„Kad je noć „dobra“, kvalitetnije ribe može se uhvatiti oko 10 kila… Prije par dana imali smo zubaca od 3 kila, kernju od 2 kg, dosta sitnije ribe…. Uglavnom, prodajemo ribu ribarnici u Meljinama, s obzirom da je sa njima otac uspostavio saradnju, a nešto ostavljamo i za sebe. Na primjer, kilo zubaca sad je oko 15 eura, ljeti može i više, ali situacija trenutno nije idealna, jer se ti veći komadi malo teže prodaju. U mreže nekad uhvatimo cipole, ukljatu, a ona se kreće oko 4 eura po kilu“, navodi on.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gavrilo Ilic (@g_a_v_r_o)

Najveći ulov koji sa ponosom ističe bio je, na njegovo iznenađenje, u blizini Hotela Plaža, kada je praktično dvije noći zaredom ulovio 30 kila palamide i sabljarku od 20 kila.

Kako dodaje, mrežu baci uveče, a ujutro ide po ulov. Prije nekoliko dana prespavali su u barci kod Bigove.

„Noći još uvijek nijesu toliko hladne, mada nosimo vreće za spavanje, ćebad, tako da nije toliko strašno. Kad je baš hladno, ne izlazimo, što znači da obično decembar i januar „pauziramo“, navodi on.

Gavro trenutno ne radi, čeka sljedeći angažman za brod. Nada se da bi se ponovo mogao „aktivirati“ nakon Nove godine. Rute brodova na kojima radi posredstvom agencije Azalea Maritime iz Bijele su obično iz Meksika, gdje„uzimaju“ plin i voze dalje ka Evropi, gdje je neophodno. Akrtivan je pomorac četiri godine.

Sara je najbolji pratilac

Na ribarskim „putešestvijama“ od prije par godina društvo mu pravi 23-godišnja djevojka, Sara Savić, apsolventkinja DIFa u Beogradu. Inače je ljubiteljka prirode i svega što je vezano za floru i faunu, a uz Gavrila je krenula da riba:

„S obzirom da smo u vezi skoro pet godina i da se praktično ne razdvajamo, počela sam uz njega. Naučio me svemu, tako da radim sve što rade ribari – bacam mreže, parangale, njeskam, pecam, čekam, jedino on vadi mreže, jer je malo teže… More obožavam kao i prirodu i sve mi je ovo vrlo interesantno i privuklo me odmah. Kad me prvi put odveo na ribanje, Gavro je mislio da mi se neće svidjeti, ali sam se oduševila i sad se ne razdvajamo i idem svaki put sa njim“, priča Sara.

Jedini put kad je osjetila manji strah bilo je prije par godina kad su planirali lov kod Plavih horizonata gdje je sve, kako kaže, od početka krenulo loše:

„Prošli smo pored Plave špilje, udarili barkom, nije bilo strašno ali nije svejedno. Bacali smo mrežu, koja je kasnije otišla pod propelu… Morali smo zvati njegovog oca da dođe da nam pomogne, ali zato nas je ujutru sačeka velika riba, zubatac od 5 kila, što nas je oraspoložilo. Srećom ribamo u blizini obale, tako da nam njegov otac uvijek može priskočiti u pomoć, ali ipak nije svejedno kad se tako nešto desi“, navodi ona.

Sarin najbolji ulov bio je u Njivicama kad su uhvatili 20 kilograma cipola i ukljata.

Ovo dvoje mladih uživaju na moru, ali i vrijedno ribaju, doživaljaj kao jučerašnji s delfinima dio je njihove i priče čitalaca portal Radija Jadran.

8 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code