Početna Eco Video i foto: Uzgajalište “Školjke Boke” dom Labu, Romeu i Juliji, Slavku...

Video i foto: Uzgajalište “Školjke Boke” dom Labu, Romeu i Juliji, Slavku i Milki, Fifiju…

0

Na djeliću planete Zemlje, u Orahovcu, u blizini Ljute i više čistih izvora, već skoro deceniju i po postoji jedno od najčuvenijih uzgajališta školjki na Jadranu.

Foto: “Školjke Boke”

Nekadašnje smetlište, obraslo u drače, vlasnik, poznati uzgajivač školjki i ekolog, dipl.ing. Nevres Đerić, pretvorio je u pravu malu oazu. Tu je još 2012. godine plasirao i prve organske crnogorske kamenice.

Nevres i njegova supruga Danijela žele da do kupaca stiže uvijek ispitan, zdrav, organski proizvod. Nastoje da “Školjke Boke” ostanu prepoztnate kao prvo uzgajalište jadranskih ostiga (Ostrea edulis) i mušulja (mytilus galoprovincialis) u Crnoj Gori, izgrađeno u potpunosti na ekološkim principima održivog razvoja, uz poštovanje i primjenu “Dobre higijenske prakse “ i HACCP standard.

Foto: “Školjke Boke”

Međutim, posljednjih godina posjetiocima ovdje privlači još nešto pažnju. Nevres je napravio takvu prirodnu sredinu u kojoj na uzgjalištu obitavaju zajedno divlje patke, galebovi, druge ptice…Ono je od 2015. godine omiljeno stanište labuda Laba, a tu su stalno i dva para pataka, Romeo i Julija i Slavko i Mirka, zatim pas Fifi…

Labo jede kukuruz i mušlje Nevresu i Danijeli iz ruke:

-Svi smo zajedno, patke, labud, ptice, pas, i čovjek koji je često njihov najveći neprijatelj, ali ne u ovom slučaju. Životinje znaju i osjećaju, druže se i vjeruju čovjeku. Labo je mužjak i ovdje je petu godinu. Povremeno se izgubi negdje na 20 dana i vrati. Probirljiv je i robusan, pomalo bezobrazan. Jede kukuruz i mušlje koje mu otvorim, hljeb – priča nam Nevres.

Foto: “Školjke Boke”

Ovoj družini svakako godi čista neurbanizovana sredina, tu se i gnijezde…

Foto: “Školjke Boke”

Djeluje sve idilično, mada posao kojim se bave Đerići znači i mukotrpnu borbu s predatorima u moru da bi zaštitili mlađ ostriga i mušalja, borbu za plasman i kvalitet, stalnu kontrolu, analize… Jer, svaka jedinka, kako kaže Nevres, prođe 20 puta kroz ruke prije nego što dođe do trpeze. Osim toga treba stalno održavati i razvijati uzgajalište.

Foto: “Školjke Boke”

Zato do 10. marta neće biti prodaje školjki zbog izvođenja radova na farmi.

Samo za grupne posjete veće od 5 osoba moguće je izvršiti rezervaciju. (bokagard@t-com.me, +382 69 496 606 (Viber, WhatsApp).

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code