Početna Kultura Video: Legendarna Neda Arnerić 1987. u OŠ Dašo Pavičić

Video: Legendarna Neda Arnerić 1987. u OŠ Dašo Pavičić

4

Proslavljena srpska glumica Neda Arnerić preminula je juče u 67. godini. Legendarna glumica je pronađena u svom stanu, prenose beogradski mediji.

Foto: Printscreen “Valter brani Sarajevo”

Posljednjih godina glumac Feđa Stojanović dijelio je scenu sa preminulom Nedom Arnerić. U trenucima dok nisu igrali na daskama koje život znače, vodili su prijateljske razgovore u kojima mu je Neda često govorila kako se bori sa opakom bolešću. Kako Feđa priča za “Blic” glumica koja je više od pedeset godina provela u svijetu kinematografije nije uspjela da dobije bitku sa depresijom.

Kao i većina njenih kolega koji su glumačku karijeru gradili u staroj Jugi, bila je omiljena i među Novljanima. Jedan od primjera za to, bilo je i njeno obraćanje đacima prvacima u OŠ Dašo Pavičić na Toploj, 1. septembra 1987. godine, na đačkoj priredbi u svečanoj sali. Detalje o tome Radio Jadran vam donosi u arhivskom snimku koji ranije nije prikazivan u javnosti.
Neda je između ostaloga, tada kazala:

“Želim da pozdravim đake prvake, da znate da imate veliku čast što krećete u školu baš na godišnjicu rođenja našeg velikog Vuka Stefanovića Karadžića. On je mnogo učinio za naš jezik”, kazala je Arnerić tada.

Citirala je izjavu-stih Duška Radovića koji je o Vuku kazao:
“U Vukovo doba vladala je moda, da se svaka glava za dve turske proda, jer će samo tako svanuti sloboda. Vuk je bio mudar, nije dao glavu, mislio je glavom i bio u pravu i pomoću glave stekao je slavu”.

Neda Arnerić je rođena je 1953. godine u Knjaževcu i imala je bogatu glumačku karijeru, sa više od 110 filmskih i televizijskih uloga i 40 pozorišnih predstava.

Neda se od malih nogu interesovala za razne vidove umjetnosti. Kao djevojčica je učila balet, a sa 10 godina je počela da pohađa časove glume u grupi pokojnog glumca i reditelja, Bate Miladinovića.

Bila je član Dječje dramske grupe Radio Beograda i sa 13 godina je snimila svoj prvi film pod nazivom “San” i postala je prva dječija filmska zvijezda u Jugoslaviji. Njen talenat je prvi uvidio reditelj Puriša Đorđević sa kim je nastavila da sarađuje.

Proslavila se u kultnom filmu “Ko to tamo peva” gdje je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola vejeka, Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto ’68″…

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, glumica je i devedesetih doživjela veliku slavu –zahvaljujući blokbasteru “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”.

Za ulogu Delfine, u filmu “Ispravi se, Delfina” reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Godine 1980. diplomirala je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju “Atrijum” u Beogradu.

Dobitnica je “Zlatne arene” na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu “Haloa –Praznik kurvi”, reditelja Lordana Zafranovića.

Dobila je i nagradu “Pavle Vuisić” za životno djelo.

4 Komentari

  1. Neda Arnerić bila je sjajna filmska glumica, lijepa i nesrećna žena. Ali, termin ” legendarna” kojem su novinari često skloni, zaista ne ide uz nju. Novinari , kad ne znaju šta će, a iz namjere da nekoga uzdignu napišu ” legendarno”. Legendarno je nešto drugo a zlouptreba ovog epiteta govori o neukosti i frazerstvu novinara.

  2. Je li moguće da je ova glumica bila u OŠ “Dašo Pavičić”?! Blago današnjim generacijama! Ja sam završio osnovno školovanje 21 godinu prije nego je Neda Aranerić posjetila školu u kojoj sam bio svih osam godina. Nerado se sjećam tog doba. Bio sam solidan učenik, ali pošto nisam bio iz “dobre porodice” dobijao sam šamare i učiteljica me tako potezala za uši da sam srećan što još imam na broju uši… Ja i par drugih smo dobivali batine kako bi se zastrašila druga djeca da ne prave gluposti. Naravno da djeca doktora, direktora i oficira nisu dobijala batine. Učiteljima i nastavnicima je bilo zadovoljstvo dati učeniku jedinicu. Time bi drugome pokazali svoju moć, ali su ustvari samo dokazivali koliko su loši pedagozi i koliko nisu u stanju da motivišu frustriranog učenika da se potrudi da više uči i bolje shvati gradivo.

  3. Jedna divna ,blaga ,ličnost u koju smo bili zaljubljeni kao klinci ,80-tih.Glumica sa mnogo šarma obrazovanja ,posebna.Danas je nema ,a takvih je sve manje.Današnje dive sve više naglašavaju njenu profinjenost,sofisticiranost,osjećaj za mjeru i diskretnu ljepotu. Mirno spavaj Nedo. A i ovaj radio i njegova kulturna strana ili odjeljak više nemaju ništa za pročitati ,nema autorskog teksta ,likovnost se svela na festivale kiča,stripa, ulične grafite i ostale minorne stvari.Misao i kultura postaju alternativa koja radio Herceg Novi ne interesuje.Izvinite na iskrenosti ali ovo je gruba realnost.

  4. I u Bijeloj u osnovnoj skoli se obracala djacima, cak je i jednu vrstu kviza vodila. Lijepo vrijeme, tada su glumci, sportisti i pjevaci bili uzori djeci, danas su to politicari i kriminalci, razne bube i braca, nusprodukti demokratije i imaginarnog boljeg zivota. Neka joj je vjecna slava!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code